Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tervitus “koormakandjaile”!

Neljapäev, 12. Detsember 2002

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Tiituse 1:1-9

Tervitus
1Paulus, Jumala sulane ning Jeesuse Kristuse apostel Jumalast valitute usu järgi ja selle tõe tunnetuse järgi, mis vastab jumalakartusele,
2igavese elu lootuse põhjal, mille Jumal, kes ei valeta, on tõotanud enne igavesi aegu,
3ja kes on määratud ajal teinud oma sõna avalikuks jutlustamise läbi, mis on usaldatud minu kätte Jumala, meie Päästja käsu kohaselt, -
4Tiitusele, tõelisele pojale meie ühise usu poolest: Armu ja rahu Jumalalt Isalt ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt, meie Päästjalt!
Kogudusevanemate ja ülevaatajate määramisest
5Ma jätsin su Kreetale maha selleks, et sa seaksid korda, mis jäi korraldamata, ning seaksid vanemaid igasse linna, nagu ma tegin sulle ülesandeks:
6kui keegi on laitmatu - ühenaisemees, kellel on usklikud lapsed, keda ei süüdistata ulaelus ega allumatuses.
7Sest ülevaataja peab Jumala majapidajana olema laitmatu: selline, kes ei ole ennast täis, äkiline, joomar, kakleja, liigkasuvõtja,
8vaid külalislahke, head armastav, mõõdukas, õiglane, vaga, kasin,
9kes peab kinni õpetusekohasest ustavast sõnast, nii et ta oleks suuteline niihästi manitsema terve õpetuse varal kui ka ümber veenma vasturääkijaid.

Apostel Paulus tervitab Tiitust, kellele ta selle kirja läkitab, sõnadega: “Armu ja rahu Jumalalt Isalt ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt, meie Päästjalt!” Milline võrratu tervitus!

Kes meist ei vajaks armu ja rahu! Kõik inimesed ilma erandita vajavad seda oma ellu.

Tiitusele anti korraldus, et ta Kreetal asudes organiseeriks kogudusi igasse linna ja leiaks sobivad kogudusevanemad. Tõeliselt raske ülesanne. Nõudmised juhile olid vägagi konkreetsed ja ettekirjutused ranged (loe salmist 6, 7, 8).

Tänasesse päeva vaadates on need nõudmised õigele kogudusekarjasele ikka veel väljakutseks. Henry J. M. Nouwen kirjutab oma raamatus “Siin ja nüüd”: “On ülimalt tähtis, et ma täidan hästi need ülesanded, mille eest ma vastutan, ning ammutan rõõmu ja rahu nende teostamisest… Minu pilk peab suunduma Jeesusele ja Tema järgimisele, mul tuleb uskuda, et suudan elada tõeks oma ülesande – olla lootusemärgiks selles maailmas.”

Peale isiksuseomaduste peab juhil olema ka kindel usuline s.t piibellik alus – ta peab suutma manitseda* “terve õpetuse varal”.

Kõigele eelnevale lisaks peab tal olema vaimulik autoriteet, et armastusega ümber veenda neid, kes ei ole õigel seisukohal ja on vasturääkijad. Isegi väikest last on juba raske veenda ja tema arvamust muuta, kuid tõeliselt palju jumalikku tarkust nõuab veenda täiskasvanut oma meelsust muutma. Kas Sina oled proovinud? Kas õnnestus ja kuidas?

Parem avalik noomitus kui salalik armastus! Õp 27:5

* Kr keeles ka ‘julgustama’,’lohutama’.

Selle kommentaari autor: Katrin Tammo