Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tiituse 3:1-7

Teisipäev, 17. Detsember 2002

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Tiituse 3:1-7

Kristlaste kohustustest maailmas
1Tuleta neile meelde, et nad alistuksid valitsejaile ja võimukandjaile, oleksid kuulekad, valmis igale heale teole,
2kedagi ei teotaks, oleksid rahupüüdlikud, leebed, osutades kõigi inimeste vastu igapidi tasadust.
3Meiegi olime kord ju arutud, sõnakuulmatud, eksijad, orjates mitmesuguseid himusid ja lõbusid, elades kurjuses ja kadeduses, olime vihaalused ja vihkasime üksteist.
4Kui aga Jumala, meie Päästja heldus ja inimesearmastus ilmus,
5siis ta päästis meid - mitte õiguse tegude tõttu, mida meie nagu oleksime teinud, vaid oma halastust mööda, uuestisünni pesemise ja Püha Vaimu uuendamise kaudu.
6Seda Vaimu on ta meie peale ohtralt valanud Jeesuse Kristuse, meie Päästja läbi,
7et meie, tema armust õigeks saanud, oleksime igavese elu pärijaiks lootuse põhjal.

Paulus õpetab, milline olla kristlasena igapäevaelus maailma keskel. See sõna võib tunduda igavgi, liialt ühene ja keelitav. Ent keskendugem – lihtsasse elujuhendisse on peidetud palju põnevat.

Küsigem: “Miks on need juhendid konkreetselt mulle?” Vastuse annavad mõned paralleelid Vanast Testamendist. Õp 16:32: ”Pikameelne on parem kui kangelane, ja kes valitseb iseenese üle, on parem kui linna vallutaja.”

Niisiis, Tiituse kirjas annab Jumal meile juhtnööri, kuidas saada tugevamaks. Vastupidiselt maailma mõõdupuudele ei ole tugev mitte see, kes suudab tugevamini vihata ja oma tahet maksma panna (s 3), vaid Jumala arm sünnitab meie sees hoopis teistlaadi tugevuse – suuremeelsuse, leebuse ja tasaduse (s 1, 2).

Veel üks tähtis aspekt: ”Issand on õelatest kaugel, aga Ta kuuleb õigete palveid” (Õp 15:29). Et meil oleks lähedane osadus Loojaga, et meie palved saaksid vastuseid, et me ei rajaks elus midagi vihale ega tühja heakskiidu otsimisele – selleks manitseb meid loetud sõna.

Meid juhatatakse “osutama igapidi tasadust kõigi inimeste vastu”. Mõistet tasadus võiks tõlkida ka stabiilsusena. Stabiilne inimene on tugev ja manipuleerimatu, teda saab usaldada. Talle saab Jumal üha enam oma tarkust ja olemust ilmutada.

Seega toimigem Jumala armus, aga ärgu meie iseloom saagu takistuseks Jumala tegutsemisele!

Selle kommentaari autor: Külli Remsu