Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Arm vana Seaduse ajal

Laupäev, 13. Märts 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2. Saamueli 8

Taaveti sõjad ja võidud
1Ja pärast seda sündis, et Taavet lõi vilisteid ja alistas need; ja Taavet võttis valitsusohjad vilistite käest.
2Ta lõi ka moabe ja ta mõõtis neid nööriga, lastes nad maha heita: ta mõõtis kaks nööritäit surmatavaiks ja ühe ellu jäetavaiks; nõnda said moabid Taaveti alamaiks, kes pidid ande tooma.
3Ja Taavet lõi Sooba kuningat Hadadeserit, Rehobi poega, kui see oli teel Frati jõe äärde oma võimu taastama.
4Taavet võttis temalt vangi tuhat seitsesada ratsanikku ja kakskümmend tuhat jalameest; ja Taavet raius õndlad katki kõigil vankrihobuseil, jättis aga neist alles sada rakendit.
5Ja kui süürlased Damaskusest tulid Sooba kuningale Hadadeserile appi, siis lõi Taavet süürlastest maha kakskümmend kaks tuhat meest.
6Ja Taavet pani linnaväe Süüria Damaskusesse ning süürlased said Taaveti alamaiks, kes pidid ande tooma; Issand aitas Taavetit kõikjal, kuhu ta läks.
7Ja Taavet võttis kuldkilbid, mis olid Hadadeseri sulastel, ja viis need Jeruusalemma.
8Ja Betahist ja Beerotaist, Hadadeseri linnadest, võttis kuningas Taavet väga palju vaske.9Kui Hamati kuningas Toi kuulis, et Taavet oli maha löönud kogu Hadadeseri väe,
10siis läkitas Toi oma poja Joorami kuningas Taaveti juurde temalt küsima, kuidas ta käsi käib, ja teda õnnitlema, sellepärast et ta oli sõdinud Hadadeseriga ja oli teda löönud, sest Hadadeser oli olnud Toi vaenlane; ja tal oli kaasas hõbe-, kuld- ja vaskriistu.
11Ka need pühitses kuningas Taavet Issandale koos selle hõbeda ja kullaga, mida ta oli pühitsenud ja mis oli võetud kõigilt rahvailt, keda ta oli alistanud:
12süürlastelt, moabidelt, ammonlastelt, vilistitelt ja amalekkidelt, ja Sooba kuningalt Hadadeserilt, Rehobi pojalt, võetud saagist.13Ja Taavet tegi oma nime kuulsaks, kui ta tuli tagasi, olles Soolaorus maha löönud kaheksateist tuhat süürlast.
14Ja ta pani Edomisse linnaväed; ta pani kõikjale Edomisse linnaväed ja kõik edomlased said Taaveti alamaiks; Issand aitas Taavetit kõikjal, kuhu ta läks.
Taaveti pealikud ja ülemad
15Ja Taavet valitses kogu Iisraeli üle ja Taavet mõistis kohut ja õigust kogu oma rahvale.
16Joab, Seruja poeg, oli väeülem, ja Joosafat, Ahiluudi poeg, oli nõunik.
17Saadok, Ahituubi poeg, ja Ahimelek, Ebjatari poeg, olid preestrid; Seraja oli kirjutaja.
18Benaja, Joojada poeg, oli kreetide ja pleetide ülem; ka Taaveti pojad olid preestrid.

Taaveti sõdade juures pangem tähele, et rahvaste saatus oli Jumala käes (vt nt ennustus Moabi vastu 4Ms 24:17).

Sellist teksti lugedes tekib küsimus, miks Jumal lubab nii palju kannatusi nt moabidele (s 2). Kas Jumal ei olegi Vana Testamendi ajal armastav, armuline Jumal?

Vastus on, et Jumal on ka püha Jumal (vt 2Ms 33:20) ning vihkab pattu. Jumal annab ka Vana Testamendi ajal nii igale inimesele kui ka rahvale piisavalt aega meeleparanduseks (vt Jn 3:4-10) ning alles siis, kui inimene järjekindlalt ja teadlikult keeldub Jumalat kuulamast, tuleb viimaks karistus.

Kindel on see, et Jumal on täelikult õiglane. Ka siis, kui Ta karistab mingit rahvast, otsib Ta välja need inimesed, kes ei ela patus (vt 1Ms 6:5-8, 1Ms 19:15-16).

Sellest kirjakohast ilmneb, et Taavet andis kõik võidetud maise varanduse Jumala kasutusse (s 10-11) ning kõndis Jumala juhtimises. Nii õnnistas Jumal tema teid (s 14) ning Taavet väljendas oma tegudes kaasinimestele õiglust (s 15).

Selle kommentaari autor: Teija Toivari