Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

JÄÄ ELLU!

Neljapäev, 29. Juuli 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hs 16:1-22

Jeruusalemma truudusetus
1Ja mulle tuli Issanda sõna; ta ütles:
2"Inimesepoeg, ilmuta Jeruusalemmale tema häbiteod
3ja ütle: Nõnda ütleb Issand Jumal Jeruusalemmale: Sinu päritolu ja sinu põlvnemine on kaananlaste maalt; sinu isa oli emorlane ja sinu ema hetitar.
4Ja su sünd oli nõnda: päeval, mil sa sündisid, ei lõigatud su nabavääti, sind ei pestud veega, sind ei hõõrutud soolaga ega mähitud mähkmeisse.
5Ükski silm ei kurvastanud sinu pärast, et ta kaastundest sinu vastu oleks sulle teinud ühegi neist asjust, vaid sind visati lagedale väljale; nõnda põlastatud oli su hing päeval, mil sa sündisid.
6Aga mina läksin sinust mööda ja nägin sind siplemas oma veres, ja ma ütlesin sulle, kui olid oma veres: "Jää elama!" Jah, ma ütlesin sulle, kui olid oma veres: "Jää elama,
7ma kasvatan sind nagu lillekest väljal!" Ja sa kasvasid, sirgusid suureks ja sulle tuli küpsusaeg: su rinnad paisusid ja sulle võrsusid karvad; aga veel olid sa alasti ja paljas.
8Siis ma läksin sinust mööda ja nägin sind, ja vaata, sa olid jõudnud armastusikka. Ma laotasin oma hõlma su üle ja katsin su alastuse. Ja ma vandusin sulle ning tegin sinuga lepingu, ütleb Issand Jumal, ja sa said minu omaks.
9Siis ma pesin sind veega, loputasin su pealt vere ja võidsin sind õliga.
10Ma riietasin sind kirjatud riidesse, sidusin sulle jalga merilehmanahksed sandaalid, mähkisin sulle pähe linase peakatte ja katsin sind siidiga.
11Ma ehtisin sind ehetega, panin sulle käevõrud käte ümber ja kee kaela;
12ma panin sulle ninarõnga ninasse, kõrvarõngad kõrvadesse ja ilusa krooni pähe.
13Nõnda olid sa ehitud kulla ja hõbedaga ja su riietuseks olid linased, siidised ja kirjatud riided; sa sõid nisuteri, mett ja oliive; sa kasvasid väga ilusaks ja olid kuningate vääriline.
14Su nimi sai paganate seas kuulsaks su ilu pärast, sest see oli täiuslik kaunistuste tõttu, mis ma olin sulle ümber pannud, ütleb Issand Jumal.15Aga sina olid kindel oma ilus ja hoorasid oma kuulsuse varal ning pillasid oma armatsemisi igale möödaminejale: "Temale saagu see!"
16Sa võtsid oma riided seljast ja tegid enesele kirevad ohvrikünkad ning armatsesid nende peal, mida ei ole enne olnud ega saagi olema.
17Sa võtsid oma ehteasjad minu kullast ja hõbedast, mis ma sulle olin andnud, ja valmistasid enesele mehekujusid ning armatsesid nendega.
18Sa võtsid oma kirjatud riided ja katsid neid; ja sa panid mu õli ja suitsutusrohu nende ette.
19Mu leiva, mis ma sulle andsin - ma söötsin sind nisuteradega, oliivide ja meega -, panid sa nende ette magusaks lõhnaks. Nõnda sündis, ütleb Issand Jumal.
20Sa võtsid oma pojad ja tütred, keda sa mulle olid sünnitanud, ja ohverdasid need neile roaks. Kas su hooramisest oli veel vähe,

Alustasime üht Piibli vapustavamat peatükki, kus Jeruusalemma (Iisraeli rahvast) võrreldakse hüljatud tütarlapsega, kellele Jumal halastab, kelle ta päästab ning võtab viimaks enesele abikaasaks, aga kes ise osutub kõigest hoolimata tänamatuks ning truudusetuks.

Kogu Iisraeli rahva elu rajanes Jumala sõnale. Äraheidetud tütarlapsele öeldud sõnad „Jää elama!“ on tähendanud juutidele eluvõimalust meie päevadeni välja. Vastu igasugust tõenäosust on juudi rahvas olnud elujõuline.
Kuni Taavetini oli Jeruusalemm jebuuslaste valitsuse all, kes valitsesid Kaananimaad enne Iisraeli rahva saabumist sinna. Nii ei olnud Iisraeli rahval mingit võimalust kiidelda oma kohalike juurte üle. Iisraeli rahvas pärines Aabrahamist, kuid peatükis mainitud amorlasest isa ning hetiidist ema viitavad pigem asjaolule, et rahvas oli võõraste rahvaste kombeid hakanud tunnistama otsekui enese omi.
Ka prohvet Hoosea on võrrelnud Iisraeli rahva ja Jumala vahelist suhet abielusuhtega. Ning nii Hoosea kui Hesekieli võrdluses osutub naine truudusetuks, mis on viide ebajumalate teenimisele.
Jumala poolt omaks tunnistatud abikaasa raiskab kogu oma päranduse hooruses teistega. Iisraeli rahvas kummardaski näiteks viljakusjumalannat Astartet ja põletas oma lapsi elava ohvrina Moolokile.
Vaatamata kõigele ei tagane Jumal on lepingust ning liidu alguses antud tõotustest.
Tema halastus ja andestus Kristuses ületab kogu inimliku mõistmise ning arusaamise.

Jumal tahab meile anda elu.

Selle kommentaari autor: Jukka Norvanto