Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

1 Jh 1:1-4

Reede, 1. Juuli 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1 Jh 1:1-4

Elu Sõna ilmumisest
1Mis algusest peale on olnud, mida me oleme kuulnud, mida me oleme oma silmaga näinud, mida me oleme vaadelnud ja mida meie käed on katsunud - seda me kuulutame Elu Sõnast.
2Jah, Elu on saanud avalikuks, ja me oleme näinud ja me tunnistame ja kuulutame teile igavest elu, mis oli Isa juures ja on saanud meile avalikuks.
3Mida me oleme näinud ja kuulnud, seda me kuulutame ka teile, et teilgi oleks osadus meiega. Meie osadus on osadus Isaga ja tema Poja Jeesuse Kristusega.
4Ja me kirjutame seda, et meie rõõm oleks täielik.

Johannese kirjade autor on arvatavasti sama isik, kes on kirjutanud ka Johannese evangeeliumi. Kui evangeelium on kirjutatud selleks, et inimesi usule äratada, siis kirjade eesmärgiks on usklike julgustamine ja innustamine, et nad ikka selles usus püsiksid.

Johannest kutsuti armastuse apostliks, kuid ka äikese pojaks (arvatavasti tema äkilise loomu pärast). Tema kirjade kirjutamise ajal oli koguduses pead tõstmas gnostitsism. See oli liikumine, mis väitis, et kõik materiaalne on olemuselt kuri ja seega ei saanud ka Jeesus kui Jumala poeg olla maa peal ihuliselt, vaid ainult vaimuna. Milleks muuks, kui vastuseks gnostikute eksitavale väitele, kirjutab Johannes oma kirja esimeses salmis: “mida meie käed on katsunud”?

Ärgem armastagem sõna ja keelega, vaid teoga ja tõega! 1Jh 3:18