Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võitlus positsioonide pärast

Kolmapäev, 17. Oktoober 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 20:17-28

Jeesus kuulutab kolmandat korda ette oma surma ja ülestõusmist
17Kui Jeesus läks üles Jeruusalemma, võttis ta kaksteist jüngrit kõrvale ja ütles neile teel:
18"Vaata, me läheme üles Jeruusalemma ja Inimese Poeg antakse ülempreestrite ja kirjatundjate kätte ning need mõistavad ta surma
19ja annavad ta paganate kätte teotada ja piitsutada ja risti lüüa; ning kolmandal päeval äratatakse ta üles."
Igatsus au järele
20Siis astus Sebedeuse poegade ema koos oma poegadega Jeesuse juurde, kummardas ja palus temalt midagi.
21Jeesus küsis: "Mida sa tahad?" Naine ütles talle: "Ütle, et need mu kaks poega istuksid su Kuningriigis üks su paremal ja teine su pahemal käel!"
22Aga Jeesus kostis: "Teie ei tea, mida te palute. Kas te võite juua karikast, mida minul tuleb juua?" Nad vastasid talle: "Võime küll!"
23Tema ütles neile: "Küllap te joote minu karikast, kuid istuda mu paremal või pahemal käel - ei ole minul seda anda, vaid see antakse neile, kellele mu Isa selle on valmistanud."24Ja kui need kümme sellest kuulsid, läks nende meel pahaseks kahe venna peale.
25Aga Jeesus kutsus nad enese juurde ja ütles: "Te teate, et rahvaste valitsejad peremehetsevad nende üle ja suured meelevallatsevad nende kallal.
26Nõnda ei tohi olla teie seas, vaid kes iganes teie seas tahab saada suureks, olgu teie teenija,
27ja kes iganes teie seas tahab olla esimene, olgu teie sulane,
28nii nagu Inimese Poeg ei ole tulnud, et lasta ennast teenida, vaid et ise teenida ja anda oma elu lunaks paljude eest!"

"Issand, oleme lakkamatus trügimises positsioonide pärast – alates kaubanduskeskuste järjekordadest kuni liiklusummikuteni. Palun pane meid varjule taolise vaimsuse eest!“

Meil on kalduvus kuulda ainult seda, mida soovime kuulda...
Jeesus üritas korduvalt oma järgijaid ette valmistada oma reetmise, kohtumõistmise, surma ja ülestõusmise vastu – kuid see käis üle nende arusaamise, nad ei suutnud seda vastu võtta. Siiani oleme osavad Jeesuse sõnu „üle toimetama“ viisil, et sobitada neid oma suva, ja eelarvamustega. Ja siis kui Jeesus vajas kõige enam oma jüngrite tuge, jäi ta üksikus hääleks ilma vastuseta. Risti vari nende üle pikenes üha – aga nad ie olnud võimelised seda nägema. Sest nemad olid keskendunud ettekujutatud tulevikuvisioonidele, milles põhilist osa mängisid võim, prestiiž ning positsioon. Kahjuks on needsamad kolm siiani jäänud teetähiseks paljudele lapsevanematele, kes kujutlevad ette oma laste tulevikku. Nii vähe oli arusaamist sellest, milliseks Messiaks Jeesus tegelikult tulnud oli ning millist kuningriiki ta rajas (Rm 14:17).
Kõik mida Jeesuse järgijad oskasid teha, oli suurendada oma mõjuvälja püsides võimule võimalikult lähedal ja seepärast trügisid nad positsioonide pärast oma tuleviku nimel. Aga Jeesus oli tulnud uut väärtusskaalat ja teistsuigust tulevikunägemust kuulutama. See ei olnud midagi maise kuningriigi sarnast, vaid täiesti teistsugune. See oli teeniva juhtimise mitte võimumängude kuningriik (Jh 13:13-17). Seal valitseb liialduste asemel ohvrimeel, ahnitsemise asemel väljajagamine. Sellest uuest elust osa saamiseks tuli minna Jeesus näidatud teed. Ja kuigi teekonna lõppeesmärgiks oli ülestõusmine, jäi rist selle peamiseks takistuseks, millega kõikidel minejatel tuli vastakuti seista ning ületada. Oma kõne lõpul annab Jeesus ka vihje mis aitab mõista kuidas tema nägi oma maapealset teenimist ning selle paratamatut lõppu ( s 28). Me ei tohiks iial lasta nõrgestada oma usku eemaldades sealt teenimise ja ohvrid.

Kui palju hindame neid, kellede teenimine sageli jääb märkamatuks, nähtamatuks ja esiletõstmata? Ehk peaksime rohkem tähele panema ja hindama kõikide nende teenimistöö suurust kes teevad seda märkamatult, otse Kristusele.

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair