Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

JUMALA SUVERÄÄNSUS

Kolmapäev, 22. Veebruar 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: AP 18:12-22

Paulus läheb Korintosesse
12Aga kui Gallio oli Ahhaia maavalitseja, tõusid juudid üksmeelselt Pauluse vastu, viisid ta kohtujärje ette
13ja ütlesid: "Tema meelitab inimesi Jumalat teenima Moosese Seaduse vastaselt."
14Aga kui Paulus tahtis oma suu avada, lausus Gallio juutidele: "Kui see oleks mõni ebaõiglus või kuritöö, oh juudid, siis ma peaksin muidugi teie kaebuse ära kuulama.
15Aga kui need on vaidlusküsimused õpetuse ja nimede ja teie Seaduse pärast, siis katsuge ise toime tulla. Neis asjus ei taha mina olla kohtumõistja."
16Ja ta ajas nad ära kohtujärje eest.
17Aga nemad kõik haarasid kinni sünagoogi ülemast Soostenesest ja peksid teda kohtujärje ees. Gallio ei hoolinud aga sellest vähimatki.
Paulus pöördub tagasi Antiookiasse
18Paulus jäi sinna veel mitmeks päevaks. Siis ta jättis vennad jumalaga ja purjetas koos Priskilla ja Akvilaga Süüriasse. Kenkreas oli ta lasknud oma juuksed maha lõigata, sest ta oli andnud tõotuse.
19Nad saabusid Efesosse ja ta jättis nad sinna. Ta ise läks aga sünagoogi ning arutles ja väitles juutidega.
20Aga kui nood palusid teda jääda kauemaks, siis Paulus ei olnud nõus,
21vaid jättis nad jumalaga ja ütles: "Ma tulen tagasi teie juurde, kui Jumal tahab." Ja ta purjetas Efesosest ära.
22Kui nad maabusid Kaisareas, läks ta Jeruusalemma, tervitas kogudust ja läks edasi Antiookiasse.

Issand, ma tänan sind, et kui ma teen plaane, võin need alistada sinu tahtele. Ma tänan sind, et sa saad minu isiklikke soove juhtida ja need võivad olla osa sinu suveräänsest plaanist.

Mul oli kunagi tädi, kes alati, kui asus midagi tegema, ütles: "DV" (Deo Volente, Jumal tahab). Imetlesin alati tema rahulikku usaldust Jumala suhtes erinevates olukordades, ja arvan, et see oli suures osas tingitud tema usust, et Jumalal on kindel plaan tema elu jaoks, ning ta alistus sellele, tunnistades Jumala armastust ja hoolt tema eest.
Tundub, et ka Paulusel on samasugune suhtumine. Kui loeme tema misjonireisidest, näeme siin palju erinevaid reisiplaane ja muid praktilisi üksikasju, ja võime jälgida, kuidas Jumal kogu aeg Paulust erinevatel viisidel juhib. Salmides 18-22 kirleldatakse Pauluse tegevust, aga salmides 20-21 on toodud Pauluse reaktsioon mõnede juutide palvele, kes olid evangeeliumist huvitatud ja soovisid, et ta jääks veel nendega. Me ei tea, miks ta ei soovinud sel hetkel nende juurde jääda. Talle ju kindlasti oleks meeldinud nendega koos evangeeliumi üle arutleda (s 19) ning varemgi oleme näinud tema erilist armastust oma kaasmaalaste, juutide suhtes. Niisiis ta lubab naasta, kui Jumal tahab. Paul on täielikult pühendunud Jumala plaani täitmisele, mis iganes see on ja kuhu see võiks juhtida (vt ka Ap 16:6).
See vaimne põhimõte on ka selgelt välja toodud Jaakobuse kirjas (Jk 4:13–17; vt ka Rm 15:32; 1kRr 4:19; 16:7; Hb 6:3). Kui lihtne on meil teha plaane homseks ja kaugemaks tulevikuks, aga kui sageli me mõtleme, mida Jumal tahaks, et teeme? Jumal tahab, et kasutaksime oma pead ja mõtleksime ette, kuid samal ajal tunnistaksime ka tema head ja täiuslikku tahet ning palvetaksime: "Issand, mulle tundub, et mul oleks kasulik ja hea võimalus veeta nii oma homne päev, aga ma tahan teha ainult seda, mida sina tahad, et ma teeksin, nii et ma annan oma plaanid sinu kätte ja palun, et sa tühistad need, kui on vajalik. " Ja kuna teame, ta tahab meile ainult head, saame puhata tema armastavas ja usaldusväärses plaanis.

Kui teadlikud me oleme Jumala eesmärkidest? Kuidas saaksime olla tundlikumad Jumala suhtes? Kuidas saaksime teada tema tahet?

Selle kommentaari autor: John Grayston