Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Väljaspool meeleheidet, usalduses

Pühapäev, 11. Märts 2012

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 129

Palve Siioni vaenlaste vastu
1Palveteekonna laul.
Palju on mind rõhutud mu noorpõlvest peale - nõnda ütelgu Iisrael -,

2palju on mind rõhutud mu noorpõlvest peale: ometi ei ole minust jagu saadud.
3Mu selja peal on kündjad kündnud, nad on ajanud pikki vagusid.
4Issand on õiglane, ta on õelate köied katki lõiganud.
5Jäägu häbisse ja taganegu kõik, kes vihkavad Siionit!
6Nad olgu nagu rohi katustel, mis kuivab, enne kui see kitkutakse,
7millest lõikaja ei saa endale peotäit ega siduja sületäit
8ja möödaminejad ei ütle: "Issanda õnnistus olgu teiega! Me õnnistame teid Issanda nimega!"

“Mul ei ole vaja kedagi, kes parandaks mu mineviku, mul on vaja kedagi, kes kujundaks selle ümber” (Henri Boulard, 20. saj. Egiptuse katoliiklane). Kiida Jumalat selle eest, et Ta kutsub murtuid endaga kohtuma risti all – seal, kus on märk nii Tema mõistvast meelest kui ka muutvast väest.

Jällegi psalmist üllatab meid. 128. laulu ideaalsele maailmale järgneb nüüd kannatuse reaalsuse kujukas jagamine. Ometigi on mõlemal juhul uskliku võtmeks täiuslikkuse või vabastamise juurde Issand ja Tema lunastav tegevus (salm 4; 128:5). Usuelu koosneb nii õnnistustest kui lüüasaamistest.
Iisraeli identiteet oli sepistatud orjusest ja rõhumisest; nende järgnev ajalugu kohtas neid üha uuesti rünnatutena ja ümber lükatutena (salmid 1, 2). Kuid lüüasaamine lahinguväljal ei pidanud tähendama löödud vaimu! Üha uuesti võime läbi Jumala rahva ajaloo näha, et usk on tuhast uuesti süüdatud. Sest isegi kannatus võib olla lunastav, seda enam kui seda kantakse Kristuse pärast (Rm. 8:16-18). Selline kannatamine lõikab sügavale, kuid nii tehes külvab lõikust: “Märtrite veri on seeme” (Tertullian, AD 155–220). Praegu peavad hea ja kuri elama külg külje kõrval (Mt. 13: 24-30), kuid lõpuks on kurjus ja valu, mida viimane toob, pinnapealne, juurtetu ja viljatu, nagu rohi katustel (salm 6). Kõigi oma püüdluste ja suhtumiste tõttu puhutakse kurjus minema. Peame uskuma, et isegi tugeva füüsilise valu “kündmine” meie kehas on tulemusttoov kui me laseme Jumalal seda kasutada. Surve all võivad meie patused südamed üsna loomulikult nõuda kättemaksu (salmid 5-8). Kuid kättemaks on kaheteraline mõõk, mis lõikab kättemaksjat samamoodi nagu neid, keda tahetakse tabada.Parem on jätta asi Issanda kätte, sest Tema teab, millal ja kuidas ning mis ulatuses nõuab õiglus kompenseerimist (Rm. 12:17-21). Jumal on kontrollipositsioonil. Ikka ja jälle on Ta vabastanud oma rahvast. Peale risti saabub alati ülestõusmine, isegi kui lõplik süütuse tõestamine toimub alles tulevases elus (Ilm. 12:10,11).

Kuivõrd tõsiselt võtame võimalusi, mida pakub ühine jumalateenimine kogudustes ülestunnistamiseks, lepituseks ja andestuseks Jumala ja üksteisega?

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair