Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ohvrid ja võit

Neljapäev, 25. Aprill 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 2:1-9

Jumala Poja ülevusest
1Seepärast tuleb meil palju hoolsamini panna tähele seda, mida me oleme kuulnud, et meid kõrvale ei uhutaks.
2Sest kui juba inglite kaudu räägitud sõna jäi püsima ning iga üleastumine ja sõnakuulmatus sai oma õige palga,
3kuidas siis meie võiksime pageda, kui me ei hooli nii suurest päästest, mis sai alguse Issanda enda kuulutusest ja mida meile on kinnitanud need, kes kuulsid,
4kusjuures Jumal ise on kinnitanud nende tunnistust tunnustähtede ja imedega, mitmesuguste vägevate tegudega ning Püha Vaimu andidega, mida ta jagas oma tahtmise järgi.
5Ta ei alistanud ju inglitele tulevast maailma, millest me räägime.
6Aga keegi kusagil ütleb tunnistades:
"Mis on inimene, et sa teda meeles peaksid, või Inimese Poeg, et sa temast hooliksid?

7Sa tegid ta pisut alamaks inglitest, siis sa pärgasid ta kirkuse ja auga,
8kõik sa alistasid tema jalge alla."
Selles kõige alistamises ei ole ta jätnud ju midagi talle alistamata. Aga praegu me ei näe veel, et kõik oleks talle alistatud.
9Ometi me näeme teda, Jeesust, kes oli tehtud pisut alamaks inglitest, nii et ta Jumala armu läbi kõigi eest maitseks surma, nüüd pärjatuna kirkuse ja auga surma kannatamise pärast.

Kas koged end millegi ohver olevat? Proovi kirja panna need, mille (kelle) võimule pead alistuma - kuid teed seda vastumeelselt. Siis vii need Jumala ette.

 

Salmides 1-4 on esimesed nn “hoiatavad lõigud”, kus kirja autor väljendab ohutunnet mõeldes oma lugejate olukorrale. Kui nad peaksid ära pöörduma sellest “nii suurest päästest “(s 3), kuhu on neil minna? Teist sellist Päästjat kui Jeesus ei ole, kelle tööd Püha Vaim ise kinnitab (on oluline vahe 4 ja 1:14 salmi vahel: vanas lepingus saadeti teatud puhkudel inimesele abiks inglid, teda teenima; kuid uues lepingus olijaile tuleb appi Püha Vaim jagades oma ande).

Salmides 5-9 rõhutab autor Jeesuses pakutava päästetöö suurust, tsiteerides Psalmi 8:4-6. See tsitaat toimib samamoodi kui kuninga tsitaadid 1 peatükis: siin öeldakse “inimese” kohta asju, mis tegelikult ei ole inimese meelevallas. Ei ole ju nii, et kõik on alistatud meie jalge alla! (Vaata, kuidas autor ise kommenteerib seda 8. salmis). Me ei oma kontrolli ilmastikuolude üle; kõigi oma elukeskkonna tingimuste üle; tervise üle - peamine, meil ei ole kontrolli surma üle. Kõik need asjad omavad meelevalda meie üle, kuid....me näeme Jeesust “pärjatuna kirkuse ja auga” (s 9). 

See tähendab, et Jeesus on ainuke “ inimene” (s 6), kelles see võit üle “kõige” on tegelikult tõsi. Ja ta mitte ainult ei garanteeri seda võitu ka meile (s 5), vaid teeb tõeks meie jaoks ka Psalmis 8 öeldu.

Meid on loodud valitsema, mitte ohvrid olema! Selliseks lõi Jumal meid alguses (1Ms 1:28). Me oleme ohvrid, paljude asjade meelevalla all. See on pattulangemise tragöödia, kuid Jeesuse, tõelise Inimese Poja läbi on ka Psalm 8 tõde meie jaoks ning võit meile on kindlustatud, eriti aga võit surma üle - sest tema “maitses surma” meie eest (s 9)!

 
Loe Rm 5:17* ning muuda Pauluse visioon sellest, kuidas me Jeesuse Kristuse kaudu “valitseme kuningana selles elus”, oma palveks. Mida see tegelikult sinu jaoks täna tähendab?

*Rm 5:17 “Jah, ühe inimese üleastumise tõttu on surm valitsenud kuningana selle ühe kaudu. Aga seda kindlamini need, kes saavad armu ülirohkesti ning õiguse anni, hakkavad valitsema kuningana elus selle ühe - Jeesuse Kristuse - kaudu. “

 

Selle kommentaari autor: Steve Motyer