Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Seadus või armastus?

Esmaspäev, 10. Veebruar 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 2:1-7

Läkitus Efesose kogudusele
1Efesose koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb see, kes hoiab seitset tähte oma paremas käes, kes kõnnib seitsme kuldlambijala vahel:
2Ma tean su tegusid ja vaevanägemist ja kannatlikkust ning et sa ei või sallida kurjasid ning et sa oled läbi katsunud need, kes ütlevad end olevat apostlid, kuid ei ole seda, ning leidnud nad olevat valelikud.
3Sul on kannatlikkust ning sa oled talunud vaeva minu nime pärast ega ole ära väsinud.
4Kuid mul on sinu vastu, et sa oled oma esimese armastuse maha jätnud.
5Tuleta siis meelde, kust sa oled langenud, ja paranda meelt ning tee esimese armastuse tegusid! Muidu ma tulen su juurde ning lükkan su lambijala asemelt, kui sa ei paranda meelt.
6Seda sa teed siiski õigesti, et vihkad nikolaiitide tegusid, mida vihkan minagi.
7Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele: Võitjale ma annan süüa elupuust, mis on Jumala paradiisis.

Täna Jumalat, kes on näidanud sulle oma armastust, ja neid, kes on õpetanud sind käima Jumala teed.

Milline on suhe käsuseaduse ja armastuse vahel? Kas tähtsam on näidata oma lastele, et armastan neid, või õpetada neid tegema õigeid asju? Kas koguduses on olulisem, et inimesed naudivad Jumala armastust või, et nad kujundaksid oma elu ümber Kristuse eeskuju järgi?  Taoline vahetegemine on paljuski väär - ometi tundub, et mitmed kogudused (ja ka pered) n eelistavad üht teisele.

Efesose kogudus oli hakanud pidama "seaduse" osa olulisemaks. Nad olid piiritlenud õige ja vale,  testinud teiste väiteid ja suhtusid tõsiselt vajadusse olla vastupidavad kannatustes. Kõik see oli hea - aga tundub, et nad olid nakatunud ka uhkusega, mis oli levinud tolles impeeriumi suurselt kolmandas linnas, kus peeti end teistest paremaks piirkonnaks.  Kontrastiks on siin Smyrna kogudus, keda uhkuse pärast ei noomita, ja kes samuti asus uhkes ja rikkas linnas.

Efeslased olid unustanud kaks reaalsust, üks on olevik ja teine tulevik.  Oleviku reaalsus oli ligiolu reaalsus - Jeesuse ligiolemine nende keskel, "kõndimas lambijalgade" seas. See oli sama Jeesus, kes oli enam kui nõus sööma patustega, inimestega, kellega käsuseadust järgivad variserid läbi ei käinud. Tuleviku reaalsus on elupuu "paradiisis",  müüriga ümbritsetud, lähedust kaitsevas aias, keset armastava Jumala kohalolu. Meie tulevikku koos Jumalaga on kõikjal Piiblis iseloomustatud kui elu täis rõõmu ja pidu, Jumala armastuse nautimist meie vastu. Jeesus tuli, et meil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti. Inimesed meie ümber aga hakkavad seda elu igatsema ainult siis, kui nad näevad seda täiuse ja rikkuse kvaliteeti meie elus koos, kuid mitte siis, kui näevad vaid legalismi ja käsuseadust. Mesilasi ahvatleb mesi, mitte äädikas.

Mis iseloomustab kogudust, kuhu sina kuulud - seadus või armastus? Kuidas võiksite üheskoos selgusele jõuda kas ja mida olete kaotanud?

Selle kommentaari autor: Ian Paul