Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vihaastjad

Esmaspäev, 3. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 15:1-8

Nägemus seitsmest raevukausist ja seitsmest nuhtlusest
1Ma nägin taevas veel teist tunnustähte, suurt ja imelist: seitse inglit, kelle käes oli seitse viimset nuhtlust, sest nendes jõudis lõpule Jumala raev.
2Ja ma nägin otsekui tulega segatud klaasmerd ja neid, kes olid võitnud metsalise ning ta kuju ja ta nime arvu, seisvat klaasmere ääres, Jumala kandled käes.
3Nad laulsid Jumala sulase Moosese laulu ja Talle laulu:
"Suured ja imelised on sinu teod, Issand Jumal, Kõigeväeline! Õiged ja tõelised on sinu teed, sa paganate kuningas!

4Kes ei peaks kartma sind, Issand, ning ülistama sinu nime? Sina üksi oled püha, kõik paganad tulevad ning kummardavad sinu ette, sest su õiged seadmised on saanud avalikuks."
5Pärast seda ma nägin: tunnistustelgi pühamu avanes taevas
6ning need seitse inglit, kelle käes oli seitse nuhtlust, tulid templist välja, üll puhas särav linane riie, kuldvöödega vöötatud rinde alt.
7Ja üks neljast olevusest andis seitsmele inglile seitse kuldkaussi, täis selle Jumala raevu, kes elab igavesest ajast igavesti,
8ning tempel sai täis suitsu Jumala kirkusest ja tema väest ning ükski ei võinud minna templisse enne, kui olid lõpetatud seitsme ingli seitse nuhtlust.

“Ei aita meie nõu ja töö; see peagi otsa saanud.” (M. Luther 1483–1546; “Üks kindel linn ja varjupaik.”

Olen istunud enamates arutlusringides, kui suudan meenutada, diskuteerides näiteks teemal: “Milline on sinu jaoks Jumala üks imelisemaid omadusi?”. Mäletan häid ja loomingulisi vastuseid, kuid mitte ühtegi, mis öelnuks: “Mind liigutab südamepõhjani see, et Jumal on õiglane kohtumõistja...”

Mulle tundub, et Ilmutusraamatu peatükid 12-14 loovad suure panoraami inimajaloost ning konfliktist, mis on olemuslik igale rahvale, hõimule ning üksikisiku hingele. Aga kas meie osa on huupi triivida optimismi ning pessimismi vahel, oodates ning imestades milline saab olema lõpptulemus?

Tegelikult ei jäeta mingit ruumi ebakindlusele. Seitse ingilt valavad välja vihaastjad ning selle teostudes on “Jumala raev lõpule jõudnud” (s 1). Peatükkid 15-18 räägivad kõik kohtumõistmisest, toetades veendumust, et “Kusagil universumis on keegi, kes on õiglane” (1970tel nähtud plakat).

Pilt meie ees avaneb Moosese ja Talle lauluga - 2Moosese raamatu 15 ja Ilmutuse 15 peatükkidest. Need peatükid on enam kui sõbrad: mõlemais on koorid tõstmas häält - ühes ümbritsetuina egiptlaste laipadest, teises - lauluga täitmas taevaid, kui seitsme hoiatuspasuna hääl kuulutab seitsme vihaastja väljavalamise algust. Selleks määratud inglid teostavad Jumala viha väljavalamise merel ja maal, jõgedel ja taevastes tuues agoonia, “Meggido kõrgendike” täieliku hävingu, ning viimaks ka kõikide nende ärapühkimise, kes on julgenud tõsta oma häält elava Jumala vastu. Sisene veelkord 15. ja 16. peatüki salmidesse, lubades Johannese kirjeldustel end “pildi sisse” kanda!

Ja miks peaksime sina ja mina kohtumõistmisest pääsema? Seepärast, et Reede pealelõunal, Jeruusalemmast väljapool, valas Jumal välja oma viha oma ainsa ja armastatud Poja peale. Ja rohkem viha meie jaoks ei ole lihtsalt enam jäänud.

 

 

Meie Isa, täname sind selle vihaastja eest, mille valasid Jeesuse peale Kolgatal, et meie võiksime pääseda! Aamen.

Selle kommentaari autor: Hank ja Cathy Pott