Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Neli laulu ja pulmad

Reede, 7. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 19:1-10

Võidurõõm taevas ja Talle pulmad
1Pärast seda ma kuulsin otsekui suure rahvahulga valju häälekõma taevast hüüdmas:
"Halleluuja! Pääste ja kirkus ja vägi on meie Jumalal,

2sest tema kohtumõistmised on tõelised ja õiged! Ta on ju mõistnud kohut suure hoora üle, kes laostas ilmamaad oma hooramisega, ning ta on oma sulaste vere temale kätte maksnud!"
3Ja nad hüüdsid teist korda: "Halleluuja! Tema suits kerkib üles igavesest ajast igavesti!"
4Need kakskümmend neli vanemat ja neli olevust heitsid maha ning kummardasid Jumalat, kes istub troonil, ja hüüdsid: "Aamen, halleluuja!"
5Ja troonilt kostis hääl:
"Kiitke meie Jumalat kõik tema sulased, kes teda kardate, pisikesed ja suured!"

6Ma kuulsin otsekui suure rahvahulga häälekõma ning otsekui suurvee kohinat ning otsekui võimast piksemürinat hüüdmas:
"Halleluuja! Sest Issand, meie Jumal, Kõigeväeline, on hakanud valitsema kuningana!

7Rõõmustagem ja hõisakem ja andkem talle au, sest Talle pulmad on tulnud ning tema naine on ennast seadnud valmis,
8ja talle on antud, et ta riietuks säravasse puhtasse peenlinasesse."
See peenlinane on pühade õiged seadmised.

9Ingel ütles mulle: "Kirjuta: Õndsad on need, kes on kutsutud Talle pulmasöömaajale." Ta ütles mulle: "Need on Jumala tõelised sõnad."
10Ja ma heitsin maha tema jalge ette, et teda kummardada. Ja ta ütles mulle: "Vaata, ära tee seda! Ma olen kaassulane sinule ja su vendadele, kellel on Jeesuse tunnistus. Kummarda Jumalat, sest Jeesuse tunnistajaks on prohvetluse vaim!"

“Suur abimees viib võidule, me Isa on Ta saatnud.” (Martin Luther 1483-1546 “Üks kindel linn ja varjupaik”)

Kord küsisin pühapäevakooli klassis: “Kui paljud teist tahaksid minna taevasse?” Kõik käed tõusid, ning paljudega kaasnes lai naeratus. Järgneva küsimuse peale: “Kes tahaks minna juba täna pealelõunal?”, tõusis vaid üks käsi ja seegi kõheldes.

Väga sageli tundub taevas paljudele lihtsalt ebareaalsena! Ka Jumala rahvast võib panna imestama ajaloo aeglane kulg, kuigi teame, et see, kuigi pikkamisi, liigub ikkagi õnneliku lõpu suunas. Just see on tänase piibliteksti sõnum. 

18.peatüki täielik vaikus murtakse “suure rahvahulga valju häälekõmaga” ning nelja Halleluuja lauluga. Just selles peatükis kohtame esimest korda Halleluuja-hüüdu Ilmutusraamatus (ja ka Uuest Testamendis) - ning see kõik meenutab Iisraeli rahva laluraamatu lõppu - nelja Halleluuja psalmiga (146 - 149), mille juubeldus ühines 150 psalmis. Võibolla suudaksime seda veidigi paremini ette kujutada, kui elaksime kaasa Händeli “Halleluuja” koorile mitte pehmetes kontsertsaali toolides, vaid keset selle maailma suitsevaid varemeid. Ning keset kõikide nende varisemist, kes liiga kaua püüdsid ise jumalat mängida.

Aga millest kogu see Halleluuja erutus? Jeesuse pulmadest! Peale pikka ning konarlikku kosimise aega, mille kestel oli peakohal pidev kihluse katkestamise oht - on abiellumise päev viimaks kindel ning välja kuulutatud (s 7), ning kõik kutse saanud eriliselt õnnistatud (s 9). Oled sa oma kutsele vastanud?

 
Issand Jeesus, aita meil ühineda Sinuga neis Halleluuja koorides, mis täheistavad sinu triumfi kurjuse üle - aita meil valmistuda pulmamarsiks!

Selle kommentaari autor: Hank ja Cathy Pott