Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kaheksas päev

Teisipäev, 11. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 21:1-8

Nägemus uuest taevast ja uuest maast
1Ma nägin uut taevast ja uut maad; sest esimene taevas ja esimene maa olid kadunud ning merd ei olnud enam.
2Ja ma nägin püha linna, uut Jeruusalemma, taevast Jumala juurest alla tulevat, valmistatud otsekui oma mehele ehitud mõrsja.
3Ja ma kuulsin valju häält troonilt hüüdvat:
"Vaata, Jumala telk on inimeste juures ning tema asub nende juurde elama ning nemad saavad tema rahvaiks ning Jumal ise on nende juures nende Jumalaks.

4Tema pühib ära iga pisara nende silmist ning surma ei ole enam ega leinamist ega kisendamist, ning valu ei ole enam, sest endine on möödunud."
5Ja troonil istuja ütles: "Vaata, ma teen kõik uueks!" Tema ütles: "Kirjuta, sest need sõnad on ustavad ja tõelised!"
6Ja ta ütles mulle: "See on sündinud! Mina olen A ja O, algus ja ots. Mina annan janusele ilma tasuta eluvee allikast.
7Võitja pärib selle kõik ning mina saan temale Jumalaks ja tema saab minule pojaks.
8Aga argade ja uskmatute ja jäledate ja mõrtsukate ja hoorajate ja nõidade ja ebajumalateenijate ja kõigi valetajate osa on tule ja väävliga põlevas järves, see on teine surm."

“Me päralt suurem võit, Ta riik peab meile jääma!” (Martin Luther 1483-1546 “Üks kindel linn ja varjupaik”)

Tänased kaheksa salmi on otsustavad. Otsekui kogu eelnenu kokkuvõte, on need samas ka ettevaade (treiler?) eesootavast. Meile antakse seitse vihjet Jumala uuest taevast ja maast, sellest kaheksandast päevast, mis meid ees ootab. Põhjalik otsija leiab kõik seitse peidetuna salmidesse 21:9 - 22:21. Kristuse pruut on vaid kallistuse kaugusel oma peigmehest (s 2,3); kõik saab uueks, rajatuina Jumala kindlale Sõnale, Tema igavesteks eesmärkideks (s 4-6a). Ning sellele järgneb pulmakülaliste nimekiri (6b - 8).

Pulmad Aafrika mandril võivad olla üsnagi kaootilised sündmused. Külaliste nimekirja on väga keeruline piirata ja nii tulevad pulma ka kauged sugulased ning isegi täiesti võõrad (enamasti selleks, et süüa saada). Mõnikord maksab pruutpaar pulmavõlgu veel aastaid peale abiellumist. Ilmutusraamatus antud külaliste nimekiri on väga selge ja konkreetne! Inimkonda võib jaotada mitmel erineval viisil, võttes aluseks rassi, soo või sissetuleku, kuid Jumala jaoks on oluline vaid üks eristuv joon: need, kes saavad olema Tema Poja pulmas ning need kes sinna ei pääse.

Kui Isa ning Poega mainitakse 21. ning 22. peatükis korduvalt, siis Püha Vaimu ainult kahel korral. Peatükis 21:9-10 on Tema see, kes tutvustab Johannesele pruuti ning 21:16-17 - igatseb Ta koos pruudiga Peigmehe tulekut. Püha Vaim on jumalik Paaripanija.

Nende viimaste peatükkide kõik neli peamist osa kirjeldavad ka neid, kes ütlevad: “Mina valin elada oma elu ilma sinuta, Jumal.”, ning Jumal respekteerib nende valikut igaveseks.  Põrgu on ülim kompliment inimlikule vabadusele.

 
Meie Isa, sinu igatsus olla meiega koos igavesti liigutab meie südant. Palun muuda meid tugevaks, keset meie nõrkusi, et võiksime jätkuvalt igatseda sama.

Selle kommentaari autor: Hank ja Cathy Pott