Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pruut, Linn ja Pulmad

Kolmapäev, 12. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 21 : 9-27

Nägemus uuest taevast ja uuest maast
1Ma nägin uut taevast ja uut maad; sest esimene taevas ja esimene maa olid kadunud ning merd ei olnud enam.
2Ja ma nägin püha linna, uut Jeruusalemma, taevast Jumala juurest alla tulevat, valmistatud otsekui oma mehele ehitud mõrsja.
3Ja ma kuulsin valju häält troonilt hüüdvat:
"Vaata, Jumala telk on inimeste juures ning tema asub nende juurde elama ning nemad saavad tema rahvaiks ning Jumal ise on nende juures nende Jumalaks.

4Tema pühib ära iga pisara nende silmist ning surma ei ole enam ega leinamist ega kisendamist, ning valu ei ole enam, sest endine on möödunud."
5Ja troonil istuja ütles: "Vaata, ma teen kõik uueks!" Tema ütles: "Kirjuta, sest need sõnad on ustavad ja tõelised!"
6Ja ta ütles mulle: "See on sündinud! Mina olen A ja O, algus ja ots. Mina annan janusele ilma tasuta eluvee allikast.
7Võitja pärib selle kõik ning mina saan temale Jumalaks ja tema saab minule pojaks.
8Aga argade ja uskmatute ja jäledate ja mõrtsukate ja hoorajate ja nõidade ja ebajumalateenijate ja kõigi valetajate osa on tule ja väävliga põlevas järves, see on teine surm."
Nägemus uuest Jeruusalemmast
9Minu juurde tuli üks seitsmest inglist, neist, kelle käes on seitse kaussi täis seitset viimset nuhtlust, ning ta rääkis minuga ja ütles: "Tule, ma näitan sulle mõrsjat, Talle naist!"
10Ja ta kandis mu vaimus suurele ja kõrgele mäele ning näitas mulle linna, püha Jeruusalemma, mis on alla tulemas taevast Jumala juurest
11ja millel on Jumala kirkus, ning ta valgus on kõige kallima kivi sarnane, otsekui jaspis, mis hiilgab nagu mägikristall.
12Sellel on suur ja kõrge müür ning kaksteist väravat ja väravate peal kaksteist inglit; ning väravate peale on kirjutatud nimed, mis on Iisraeli laste kaheteistkümne suguharu nimed.
13Päevatõusu pool on kolm väravat, põhja pool kolm väravat, lõuna pool kolm väravat, õhtu pool kolm väravat.
14Ja linna müüril on kaksteist aluskivi ning nende peal Talle kaheteistkümne apostli nimed.
15Ja sellel, kes minuga rääkis, oli käes kuldpilliroog, et mõõta linna ja selle väravaid ja selle müüri.
16Linn on nelinurkne ning ta pikkus on võrdne laiusega. Ta mõõtis linna pillirooga - kaksteist tuhat vagu. Ta pikkus ja laius ja kõrgus on võrdsed.
17Ja ta mõõtis tema müüri - sada nelikümmend neli küünart inimese, see tähendab ingli mõõdu järgi.
18Selle müür on jaspisest ning linn ise puhtast kullast, selge klaasi sarnane.
19Ja linna müüri aluskivid on ehitud igasuguste kalliskividega. Esimene aluskivi on jaspis, teine safiir, kolmas kaltsedon, neljas smaragd,
20viies sardoonüks, kuues karneool, seitsmes krüsoliit, kaheksas berüll, üheksas topaas, kümnes krüsopraas, üheteistkümnes hüatsint, kaheteistkümnes ametüst.
21Kaksteist väravat on kaksteist pärlit, iga värav ühest pärlist, ning linna tänav on puhtast kullast otsekui läbipaistev klaas.
22Templit ma ei näinud seal, sest Issand, Kõigeväeline Jumal, on selle tempel, ning Tall.
23Ja linnale ei ole vaja päikest ega kuud, et need talle paistaksid, sest Jumala kirkus valgustab teda, ning tema lamp on Tall.
24Rahvad hakkavad käima tema valguses ning ilmamaa kuningad toovad sinna oma hiilguse.
25Tema väravaid ei lukustata päeval, ent ööd seal ei olegi.
26Ja rahvaste hiilgus ja au kantakse sinna sisse.
27Sinna ei saa midagi, mis on rüve, ega keegi, kes teeb jäledusi ja valet, vaid üksnes need, kes on kirjutatud Talle eluraamatusse.

“Ta päralt suurem võit...” (Martin Luther 1483-1546 “Üks kindel linn ja varjupaik”)

Ajalugu lõpeb ning taevariik algab - tordiga. See on pulmatort! On sul meeles viimased pulmad, millest osa võtsid, ning suur ja kaunis pulmatort, kahe fiuuriga selle tipus? Milline imeline sümbol kõige lähedasemast suhtest siin maa peal, ning kõige lähedasemast ka saabuvas maailmas! Peatükk 21:1-8 on kokkuvõte kõigest eelnenust, aga ka seitsmetahuline ettevaade sellest, mis on tulemas.

Salmides 9-21 kutsub ingel Johannest vaatlema pruuti, ning peigmeest (kasutades viimase kohta väljendit “Tall”) salmides 22-27. See abielu ei triivi iial igavusse, lahutusse või surma!Üllatus on aga see, et pruudi puhul liigume “oma mehele valmistatud mõrsja” (s 2) kujundi juurest, linna kujundi juurde. Kuidas ettevalmistada linna, et see oleks turvaline, ligitõmbav ning avatult tervitav paik? Tuleb alustada säravast valgusest. Paljud kaasaegsete linnad pahed “õitsevad” pimeduse katte all, varjatud paikades. Siis tuleb lisada turvalisust - 12 müüri ja 12 värava näol. Jeesus oli kutsunud oma pruuti nii 12 suguharu järeltulijate hulgast, kui ka 12 apostli ja nende järgijate hulgast. Seejärel aga lisatakse linnale avarus- 2414 km igas suunas, kõigis dimensioonides. See ei ole keelav abielu - vaid see avab oma käsivarred kõigile (kuigi mitte ilma piiranguteta). Viimaks - säravate kalliskivide ilu muudab selle linna äärmiselt ligitõmbavaks.

Siiani on keskendutud pruudile, kuid selle järel tutvustatakse ka peigmeest (s 22-27). Neis salmides nimetatakse teda Talle nimega kolmel korral. Kas märkasid, et kõik kuningad toovad oma kingitused selle taevase pruutpaari austamiseks? Ja mis oleks meie kingitus? Olla see pruut kellel ei ole “plekki ega kortsu ega muud sellesarnast, vaid et ta oleks püha ja laitmatu “ (Ef 5:27).

 
Meie Isa, palun muuda meie jaoks selle maailma meelitused maitsetuks, ning loo meis ja tugevda igatsust taevase järele.

Selle kommentaari autor: Hank ja Cathy Pott