Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Liiga palju üllatusi!

Kolmapäev, 28. Mai 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 1:1-11

Eessõna
1Esimese raamatu, Teofilos, ma kirjutasin kõigest sellest, mida Jeesus algusest peale tegi ja õpetas
2kuni selle päevani, mil ta võeti üles taevasse pärast seda, kui ta apostlitele, keda ta oli valinud Püha Vaimu kaudu, oli andnud korraldusi.
3Neile ta oli pärast oma kannatamist näidanud ennast elavana, tõendades seda mitmel viisil, ilmudes neile neljakümne päeva jooksul ja kõneldes Jumala riigist.
Jeesuse taevaminek
4Kui siis Jeesus viibis koos nendega, keelas ta neil Jeruusalemmast lahkuda, käskides jääda ootama Isa tõotust, "mis teie olete minult kuulnud.
5Johannes on küll ristinud veega, aga teid ristitakse Püha Vaimuga üsna varsti pärast neid päevi."
6Siis küsisid temalt need, kes olid kokku tulnud: "Issand, kas sa sel ajal taastad Iisraeli kuningriigi?"
7Tema aga ütles neile: "Ei ole teie osa teada aegu ja tunde, mis Isa on iseenese meelevallaga seadnud,
8vaid te saate väe Pühalt Vaimult, kes tuleb teie üle, ja te peate olema minu tunnistajad Jeruusalemmas ja kogu Juuda- ja Samaariamaal ning ilmamaa äärteni."
9Kui Jeesus seda oli öelnud, tõsteti ta nende nähes üles ja pilv varjas ta nende silme eest.
10Kui nad taevasse vaatasid tema minekut, vaata, siis seisis nende juures kaks valgeis rõivais meest,
11kes ütlesid: "Galilea mehed, mis te seisate siin ja vaatate üles taevasse? See Jeesus, kes teilt võeti üles taevasse, tuleb samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat."

Issand Jeesus, aita mul valmis olla vastu võtma Sinu üllatusi täna!

Hiljuti kolisime uude majja ning mõistan nüüd täiesti neid, kes liigitavad kolimise koos lahutuse ning leinaga stressirohkeimate elusündmuste hulka. Huvitav aga oleks teada, mida arvavad sotsioloogid Jeesuse jüngrite poolt läbielatust, tänasest tekstist loetud perioodil. Küllap täitsid neid äärmiselt vastakad tunded ning pole mingi ime, et nad soovisid Jeesuselt veidi rohkem täpsustusi kõige kohta, mis nendega järgmiseks pidi sündima (s 6). Ilmselt tundsid nad, et ei soovi enam uusi üllatusi.

Jeesus elab - ning ta tõestas seda neile, ja jätkas nende õpetamist (s 3). Tema õpetuse keskmesse jääb endiselt “Jumala riik” (s 3). Ja võib olla, et  just see uinutas jüngrid väärasse turvatundesse. Jätkuvalt saavad nad asjadest valesti aru, mõeldes kuningriigist selle maapealse ja materiaalse elu tähenduses, ning sellest mida see omakorda võiks tähendada Iisraelile ning ka neile (Mt 19:28). Taas kord korrigeerib Jeesus väga õrnalt nende väärarusaamisi ning palub neil oodata Jeruusalemmas, kuni neid täidetakse Püha Vaimu ja väega ülalt (s 4-8).

Luukas, jätkates detailset jutustust Jeesuse elust, seob selle otseselt Algkoguduse eluga. Milliseid Jeesuse elu jätkumise märke oskad leida tänases tekstis? Ka tänapäeval peame ikka veel kuulutama Jumala valitsemist, kuid mida see sisuliselt tähendab sulle sinu olukorras? Jumala valitsuse kuulutamine ei tähenda vaid sõnade väljaütlemist, vaid ka tegusid (Mt 5-7). Ja Apostlite tegude jätkudes õpivad jüngrid kuidas see valitsemine esitab väljakutse nii usulistele kui ka ilmalikele juhtidele. Kas sina oled valmis saama selleks väljakutseks praegustele juhtidele? Jah - mõnikord peab Jumal esmalt selle väljakutse esitama meile enestele, samamoodi kui Jeesus esitas selle jüngritele. NIng täpselt samal kombel tuleb meil endid avada Jumalale - üllatusteks, teadlik olles ka sellest, et oma traditsiooniliste eelhoiakute tõttu, ei pruugi me üldse aru saada mida Ta tegelikult teeb ja ütleb.

 

Oled sa valmis lubama Jumalal endale väljakutset esitama - viies sind teekonnale mis on täis üllatusi ning mille kestel võid mõnikord tunda end igas suunas pillutatuna?

Selle kommentaari autor: Julie Robb