Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kogu lootusetuse kiuste

Teisipäev, 4. November 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 4:13-25

Näited Aabrahamist
13Jah, seda tõotust, et ta saab maailma pärijaks, ei antud Aabrahamile ega tema soole Seaduse kaudu, vaid usuõiguse kaudu.
14Sest kui need, kes on Seadusest, oleksid pärijad, siis oleks usk muutunud tühjaks ja tõotus oleks tühistatud.
15Sest Seadus soetab viha, aga kus Seadust ei ole, seal ei ole ka üleastumist.
16Seepärast siis on pärijaks saamine usust, et see oleks armust ja tõotus jääks kindlaks kogu soole, mitte ainult sellele, kes on Seadusest, vaid ka sellele, kes on Aabrahami usust, kes on meie kõikide isa -
17nõnda nagu on kirjutatud: "Ma olen su pannud paljude rahvaste isaks!" - Jumala ees, keda ta on uskunud, kes teeb elavaks surnud ja kutsub olematuid nagu olevaid.
18Aabraham uskus, kui lootus näis lootusetu, et ta saab paljude rahvaste isaks, selle ütluse järgi: "Nõnda peab olema sinu sugu."
19Ta ei jäänud usus nõdraks, pannes tähele oma elatanud, ligi saja-aastast ihu ja Saara surnud lapsekoda.
20Ta ei kahelnud Jumala tõotuses uskmatuna, vaid sai vägevaks usus, ülistades Jumalat
21ja olles täiesti veendunud, et Jumal on vägev ka täitma seda, mida on tõotanud.
22Seepärast see arvestatigi talle õiguseks.
23Aga et see arvestati talle õiguseks, ei ole kirjutatud üksnes tema pärast,
24vaid ka meie pärast, kellele see samuti arvestatakse, sest me usume temasse, kes äratas surnuist üles meie Issanda Jeesuse,
25kes loovutati meie üleastumiste pärast ja äratati üles meie õigekssaamise pärast.

"Lootuses, kogu lootusetuse ja meeleheite kiuste, ma usun... see käib kõigiti üle mu mõistuse, kuid Jumal on ustav... Uskmatusse ma ei komista, kuna Jumal on andnud oma Sõna." (Charles Wesley)
Raamatus "Alice imedemaal" käskis Valge Kuninganna Alice'il koguni kuut võimatut asja uskuda enne hommikusööki. Võibolla tunned ka sina end nii lootusetus olukorras täna (või oled kogenud, mis tunne see on). Suhe, mis on koost lagunemas; lõppematuna tunduvad probleemid tööl; probleemid poliitilise režiimiga, mille all oled sunnitud elama - kas Jumal on võimeline sekkuma sinu heaks?
 
Aabrahami väljakutse oli päris üüratu - uskuda 100-aastasena, et Jumala lepingutõotus, et temast saab paljude rahvaste esiisa, läheb täide ning et ta naine Saara, kes oli täielikult lapsekandmise-east juba väljas, saab olema see naine, kelle läbi see tõotus sünnib (s. 18,19). Ometi, hoidis ta sellest lootusest kinni, uskudes, et Jumal on võimeline teostama seda, mida Ta on lubanud (s. 21).
 
On täiesti loogiline, et Paulus kirjeldab seda kui lootmist "kui lootus näis lootusetu" (s. 18). Ometi on usk meie heldesse, tõotusi-pidavasse Jumalasse midagi palju kindamat kui lihtsalt 'lootmine', kuna Ta on Jumal, "kes teeb elavaks surnud ja kutsub olematuid nagu olevaid." (s.17). 
 
Siin on Pauluse viimane vastulöök neile, kes väidavad, et ta üritab õõnestada ja tühjaks teha kõike, mida Jumal enda kohta Vanas Testamendis on ilmutanud - seaduse kohaselt oli Aabraham mitte-õigeks-mõistetud (s.13), kuid sellele lisaks viis Jumal ainult Aabrahami usu tõttu ellu ka oma tõotuse. See on ülisuur julgustus ka meile ja seda kahel põhjusel:
 
1) Esiteks, on Aabrham ka meie esiisa, Jumala tõotuse tõttu õnnistada "paljusid rahvaid" tema läbi (Gl 3:14,29);
2) Teiseks, me kogeme sedasama, mida Aabraham koges - seda põnevat reaalsust, et Jumal mõistab meid õigeks, kuna me oleme uskunud Tema tõotusi ja Tema kõige suuremat kingitust meile - Kristuse lunastustööd ja ülestõusmist (s.24).
Too Jumalale täna tänu selle eest, et "Kristuse ohver on meid teinud Jumalale kõlbavaks, meid õigeks teinud Tema ees" (s.25, The Message).

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell