Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Muudetud käitumine

Reede, 28. November 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 12:9-21

Uus elu
9Armastus olgu siiras. Kurjast hoidudes kiinduge heasse!
10Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette!
11Teenige Issandat tüdimatu innuga ja vaimult tulisena!
12Olge rõõmsad lootuses, vastupidavad viletsuses, püsivad palves!
13Abistage pühasid nende puuduses, püüdke olla külalislahked!
14Õnnistage oma tagakiusajaid, õnnistage ja ärge needke!
15Rõõmustage rõõmsatega, nutke nutjatega!
16Olge omavahel üksmeelsed! Ärge mõtelge kõrgilt, vaid laske end tõmmata madalate hulka! Ärge olge endi meelest targad!
17Ärge tasuge kellelegi kurja kurjaga, hoolitsege selle eest, mis on hea kõigi inimeste silmis!
18Kui võimalik, niipalju kui oleneb teist, pidage rahu kõigi inimestega!
19Ärge makske ise kätte, armsad, vaid andke maad Jumala vihale, sest on kirjutatud: "Minu päralt on kättemaks, mina tasun kätte" - nii ütleb Issand.
20Veel enam: "Kui sinu vaenlane nälgib, toida teda, kui tal on janu, anna talle juua, sest seda tehes sa kuhjad tuliseid süsi tema pea peale!"
21Ära lase kurjal võitu saada enese üle, vaid võida sina kuri heaga!

“Kristlus on avatud käte, avatud südamete ja avatud uste religioon.” (Barclay). Täna Jumalat Tema helduse, halastuse ning vastuvõtmise eest sulle täna.

Mulle meeldis väga vaadata, kuidas Kathmandu turul punusid vanad mehed helmestest kaelakeesid. Nad kinnitasid oma varvaste külge mitu peenikest nööri, seejärel aga täitsid iga nööri üheaegselt sadade klaashelmestega luues imelise, keeruka mustriga, lausa kuningale sobiva kaelakee. Lugedes tänast teksti kujutle, et iga nimetatud voorus on pärl, mille kinnitad oma ellu valmistades end meie Kuninga ning Peigmehe tulekuks.

Mõned kommentaatorid arvavad,et 9.salmi esimene pool on pealkiri kogu ülejäänud kaelakee jaoks - armastus on ülim pärl (1Kr 13:13) ning see tõesti tundub nii. Ometi on meil vaja abi, et kaasajal ära tunda, mis on armastus, sest selle sõnaga kirjeldatakse peaaegu kõike alates hoolywoodi filmidest kuni taevaste olukordadeni. Paulus ütleb armastus peab olema siiras (s 9) - sõnasõnalt siis: see ei tohi olla silmakirjalik; ilma igasuguse näitlemiseta.

Jumal on oma armastuse kinkinud meile täiesti muidu, ning ka meie oleme kutsutud armastama teisi samamoodi.

Oma olemuselt on need Pauluse “pärlid” kompromissitud: tuleb vihata kõike seda, mis on kuri; kiinduda sellesse, mis on hea, mitte kunagi tüdida, õnnistada ja mitte needa, ei mingit uhkust, pettust - ei mingeid erandeid, “aga’sid” või “kui’sid”! Kui erinev on see tänapäeval kõikjal vohavast ja alaliselt muutuvast situatsioonieetikast. Need pärlid muudavad vastupidiseks praegu üldiselt omaksvõetud hoiakud, väärtused ning käitumise - olles muudetud elude ning uuendatud meele tunnuseks. Ja salm 21 on igati sobiv “kinnitus” tervele “kaelakeele”. Ühe meie sõbra abikaasa, kes töötas pastorina, sekkus kord tänavakaklusesse ning suri saadud vigastuste tagajärjel. Kaastundlikud inimesed täitsid seejärel pasotraadi erinevate kaupade ja annetustega lese tarvis, lesk aga saatis need vaikselt vangi pandud kurjategija perekonnale - kes samuti olid ohvrid selles tragöödias; ning headus hakkas võidutsema kurjuse üle.

 
Millist tänase teksti “pärlitest” ihaldad oma ellu kõige enam? Palu, et Jumal aitaks selle lisada su elu “kaelakeesse”.

Selle kommentaari autor: Ross Pilkinton