Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nõua oma süda ja meel tagasi

Kolmapäev, 7. Jaanuar 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:27-37

27 Te olete kuulnud, et on öeldud: Sa ei tohi abielu rikkuda! 28 Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes naise peale vaatab teda himustades, on oma südames temaga juba abielu rikkunud. 29 Kui aga su parem silm ajab sind patustama, siis kisu ta välja ja heida minema, sest sulle on kasulikum kaotada üks osa oma kehast kui lasta kogu keha heita põrgusse. 30 Ja kui su parem käsi ajab sind patustama, siis raiu ta maha ja heida minema, sest sulle on kasulikum kaotada üks osa oma kehast kui lasta kogu kehal minna põrgusse. 31 Seaduses on öeldud: Mees, kes oma naise minema ajab, andku talle lahutuskiri! 32 Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes oma naise muul põhjusel kui liiderdamise pärast minema ajab, teeb oma naisest abielurikkuja, ja kes iganes võtab minema aetud naise, rikub abielu. 33 Veel olete kuulnud, et muistsele põlvele on öeldud: „Sa ei tohi valet vanduda!” ja „Issandale antud vandeid tuleb pidada!” 34 Aga mina ütlen teile: Ärge vanduge üldse, ei taeva juures, sest see on Jumala troon, 35 ega maa juures, sest see on tema jalgealune järg, ega Jeruusalemma juures, sest see on suure Kuninga linn! 36 Ära vannu ka oma pea juures, sest ise ei saa sa ühtegi juuksekarva valgeks või mustaks teha! 37 Iga teie „jah” olgu „jah” ja iga „ei” olgu „ei”, aga mis üle selle, see on kurjast.

“Kristlased ei peaks lihtsalt proovima head teha, olla kenad ning püüdma maailma teha veidi paremaks paigaks. Neil tuleb olla otsekui teetähised üksteisele, elades teistmoodi, hoopis teise kuningriigi seaduste kohaselt, millele siit maailmast saab pilku heita, kuid mis ei ole veel täiesti saabunud.” (Graham Tomlin, The Provocative Church)

See on hea piiblitekst neile, kes on kogudusest lahkunud arvates, et Jeesus keda kummardame on liiga pehme, nõrk ning ebausutav. Siin on vähe mis osutaks “tasasele ja lahkele Jeesusele”, kes on liiga naiivne suutmaks meid aidata elu pimedatel hetkedel. Pigem näeme Jeesust, kes on otsekohene, robustne ning isegi väga detailne kirjeldades seda, kuidas kiusatus meie elus toimib. Kui see vägagi detailne lõik kolme sõnaga kokku võtta kõlaks see nii: suhtuge pattu tõsiselt.

Jeesus ei soovi oma kuulajaid häbistada hakates avalikult nende patte üles lugema, aga Ta soovib näidata, et Ta tegelikult teab ja mõistab. Ta on samamoodi luust ja lihast inimene nagu sina ja mina. Ta teab, mis toimub inimeste mõtetes ja südameis. Ja Ta teab ka seda, et mõnikord tuleb toimida väga radikaalset, et meid lahti murda kiusatustest, mis nii kergesti meid seovad. “Tehke kõik mis on vaja teha, “ kinnitab Ta meile, suhtuge väga tõsiselt fantaasiatesse, mis teie mõtetes tekivad.

Kui aga esimese sajandi kõrgendiku asemel räägiks Jeesus seda 21.sajandi kaubanduskeskuses - mida käsiks ta meil siis teha? Ehk soovitaks ta neil, kes on neti ja pornosõltuvuses, toimida radikaalselt  - näiteks ära andes või müües oma arvuti? Või neile, kes kergesti hakkavad valetama, või teistele, kelle viha kiiresti süttib - sõlmida aruandekohuslikke suhteid? Selle asemel, et ära lõigata oma käsi, soovitaks ta sul ehk pooleks lõigata ma krediitkaart? Abielu ja lahutuse (s 31) ning vande andmise (s 33) illustratsiooni kasutades, püstitab Jeesus nõudliku aususe ning siiruse mõõdupuu.

Kus iganes saavutavad raha, seks või mõjuvõim  - inimühiskonna kolm suurt kiusatust - meie üle kontrolli, on midagi väga olulist kaotsi läinud. Siis pead sina toimima nii nagu tarvis on. Taaspühenda oma süda ja meel Kristusele.

 
Räägi täna Jumalale oma salajastest võitlustest. Ausalt ning palvemeeles, too esile oma südame kõik pimedad nurgad. Siis palveta Jumalalt armu, tarkust ning jõudu - et suudaksid toimida nii nagu vaja - nagu Jumal sind suunab tegema.

Selle kommentaari autor: Gerard Kelly