Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armasta oma vanelasi

Reede, 9. Jaanuar 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:43 - 48

43 Te olete kuulnud, et on öeldud: Armasta oma ligimest ja vihka oma vaenlast! 44 Aga mina ütlen teile: Armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad, 45 et te saaksite oma taevase Isa lasteks - tema laseb ju oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale! 46 Sest kui te armastate neid, kes teid armastavad, mis palka te saate? Eks tölneridki tee sedasama? 47 Ja kui te üksnes vendi tervitate, mida erilist te siis teete? Eks paganadki tee sedasama? 48 Teie olge siis täiuslikud, nõnda nagu teie taevane Isa on täiuslik!

Issand, muuda oma sõna mulle täna selgeks. Kingi mulle tarkust mõista seda ning näita, kuidas pean seda täna rakendama!

Kogu tekstilõik (Mt 5: 33 -48) on võibolla parim kommentaar populaarsele küsimusele: Mida Jeesus teeks (WWJD)? Ja näeme, et Ta ei palu meilt midagi sellist, mida Ta ise ei teeks. Kindlasti aga on see tekst meie jaoks ka väljakutse, eriti konkreetsetes vastandumisolukordades, kus sisimas teame milline oleks Jeesuse eeskuju.

Kõige raskem osa kogu lõigust ongi ilmselt käsk armastada oma vaenlasi. Lihtne on armastada neid, kes sulle armastusega vastavad, hoopis teine asi aga jätkata nende armastamist, kes sulle hetkekski hingamiserahu ei anna. Võib-olla oli see üheks põhjuseks, miks rabid “kaunistasid” armastuse käsu reeglitega selle kohta, keda oli lubatud vihata (s 43).  Jeesus ise aga rakendas seda taevariigi armastuse printsiipi enda elus täiel määral -Ta elas selle järgi ning ka suri  selle järgi (s 44). Ning meil ei oleks mingit lootust igavesele elule, kui Jeesus oleks keeldunud armastamast oma vaenlasi - meie olime tema vaenlased ( Rm 5:10; Fl 3:18). 

Kes aga on meie vaenlased? Allolev nimekiri on lihtsalt abivahend edasiseks järelemõtluseks. Mõnd nimetatuist võid pidada oma vaenlaseks - aga võibolla ei leia sa siit kedagi. Vaata seda nimekirja, lisa sinna nimesid, kui vaja - kindlasti aga need, kellega sul on vastasseise - ja seejärel mõtle, kas ja kuidas võiksid osutada konkreetsetele inimestele armastust:

inimesed, kes meid ärritavad

võõramaalased

töötud

teismelised

fundamentalistid

liberaalid

juhtkond

töölised

eemalehoidvad perekonnaliikmed

pahatahtlikud sugulased

........

Jeesus avardab tänases tekstis taas kord levinud õpetust öeldes, et meie armastus peab laienema neile, kes meid vihkavad (s 43,44). See oli siis on ja on ka täna kontrakultuuriline, revolutsiooniline õpetus. Ja tundub paljudele naeruväärne ning vastuvõetamatu, tõhutu. Seista silmitsi võidutseva kurjusega uskudes, et “valgus on tugevam kui pimedus; armastus on tugevam kui vihkamine...” võib tunduda naiivne või ülejõukäiv. Need armastuse, halastuse ja helduse teod aga, mida on tehtud ja õnneks tehakse jätkuvalt keset vihkamist, seisavad väljapaistvaina vihkamise pimeduses kuulutades: “ Viha ei saa viimselt võita - ükskõik mida see meile ka teeks.” Just nii, nagu seisis rist keset pilkavaid ja needvaid masse. Jah, see on kõike muud kui kerge. Aga see on taevariigi tõde.  Ja kui meil sellepärast tuleb läbi minna kannatusest, annab jõudu teadmine, et Jeesus ise kõndis seda rada meie ees  - ning Ta ise ja paljud teised, kes enne meid on kannatustest läbi läinud, seisavad neil hetkedel meie kõrval.

 
Tee täna kellelegi ootamatu heategu. Vali keegi, keda sa üldse ei tunne ning ilmselt kunagi enam ka ei kohta. Näiteks - kui seisad kohvikujärjekorras, tasu enda eel - või järelseisja kohvi või tee eest.

Selle kommentaari autor: APÜ