Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ebapüha kolmainsus

Teisipäev, 24. Veebruar 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Tm 4: 1-16

Eksiõpetuste tõrjumisest
1Aga Vaim ütleb selge sõnaga, et tulevastel aegadel mõned taganevad usust ja hoiavad eksitajate vaimude ja kurjade vaimude õpetuste poole
2nende valerääkijate silmakirjalikkuse mõjul, kes on põletanud tulemärgi oma südametunnistusse.
3Nad keelavad abiellumast ja käsivad hoiduda roogadest, mis Jumal on loonud usklikele ja tõde juba mõistnutele tänuga vastuvõtmiseks.
4Sest kõik, mis Jumal on loonud, on hea ja miski pole taunitav, mida võetakse vastu tänuga,
5sest seda pühitsetakse Jumala sõna ja palve läbi.
6Kui sa seda vendadele õpetad, siis sa oled Kristuse Jeesuse tubli teenija, üles kasvanud usu ja hea õpetuse sõnades, mille järgi sa oled hakanud käima.
7Aga labased kõned ja vananaistejutud lükka tagasi, harjuta end jumalakartuses!
8Sest kehalisest harjutamisest on vähe kasu, aga jumalakartus on kasulik kõigeks ning sellel on praeguse ja tulevase elu tõotus.
9See sõna on ustav ja väärib igati vastuvõtmist:
10selleks me ju näeme vaeva ja võitleme, sest me oleme oma lootuse pannud elava Jumala peale, kes on kõigi inimeste, iseäranis usklike Päästja.
Juhised Timoteosele
11Seda käsi ja õpeta!
12Ärgu keegi mõtelgu üleolevalt sinu noorusest, vaid saa usklikele eeskujuks kõnes, käitumises, armastuses, usus, puhtuses!
13Ole hoolas ette lugema, ergutama, õpetama, kuni ma tulen!
14Ära jäta hooletusse vaimuandi, mis sulle anti ennustuse läbi, kui vanemad panid oma käed sinu peale!
15Nende asjade peale mõtle, ela selles, et su edenemine oleks avalik kõigile!
16Pane tähele iseennast ja õpetust, jää kõigesse sellesse püsima, kui sa seda teed, siis sa päästad enda ja need, kes sind kuulavad.

Issand, hoia mu südametunnistus tundlikuna ja süda pehmena Sinu ees.

Elu ja doktriin käivad käsikäes. Nii nagu usume, nii ka elame ja meie elu näitab, mida oleme otsustanud uskuda, isegi kui see on vastuolus sellega, mida väidame uskuvat. Meie südame valikud saavad ilmsiks meie sõnades ja tegudes. See põhimõte võib toimida kas inimese kasuks või kahjuks. 

Valeõpetajad on “valetajad” (st nad õpetavad asju, mis pole tõesed aga nad pole teadlikud sellest, et valetavad). Nende väärõpetuses sisaldub abielukeeld, hoidumine teatud toitudest (võimalik, et taasjõustades Vana Testamendi käsuseadust) ning mõned askeetlikud praktikad. See kõik aga on rajatud “müütidele”, ehk käsuseaduse väärale tõlgendusele ( vt 1Tm 1: 4-7).  Valeõpetajad eksitavad kogudust uskumast Jumala loodu headusesse ning eemale uue looduna elamise viisist. Nad teevad seda sellepärast, et nende südametunnistus (olles märgistatud) ei toimi enam nii nagu peaks (1Tm1:19-20). Selle tulemusel on nad mõjutatud ja haavatud deemonlike pettuste poolt. Nende elud on silmakirjalikud, täis vastuolusid. Nad on püütud kuradi lõksu.  Kristliku jüngerluse keskmes on tundlik südametunnistus Jumala ees (s 2).

Timoteos peab andma kogudusele õige eeskuju nii sõnades kui tegudes, õiges õpetuses ja ka vastavas eluviisis. Pingutuse, mida valeõpetajad nõuavad praktiseeritavat askeetluses, tuleb Timoteosel ümber paigutada jumalakartlikku ellu. Ta peab lugema, tõlgendama ja õpetama Pühakirja valitseva kristliku traditsiooni kohaselt, mille andis edasi Paulus (s 6), ega tohi lasta end kõrvale juhtida lennukatest tõlgendustest. Püha Vaim tuleb talle appi, kui ta kasutab talle antud vaimuande (s 14).Läbi kristliku jüngerluse raske töö (s 10 “me näeme vaeva ja võitleme”) ,saadab tema pingutusi kõigile nähtav edu.

Kristlikud juhid peavad kõigepealt juhtima iseendid, mitte üksnes oma teenimistööd (s 16). Kui meie kukume, langeb koos meiega ka teenimistöö. Märgistatud südametunnistus, valeõpetus ja kurat moodustavad ebapüha kolmainsuse, mille saab välja tõrjuda vaid ausa elu, puhta õpetuse ning Püha Vaimu juhtimise abil.

 
Kui mina langen Kristust järgimast, kes veel saavad selle läbi kahjustatud?

Selle kommentaari autor: +Graham Cray