Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ihu valitsemine

Laupäev, 13. Juuni 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 6:12-20

Kristlase ihust kui Püha Vaimu templist
12Öeldakse: „Mulle on kõik lubatud!” - Siiski kõigest ei ole kasu. „Mulle on kõik lubatud!” - Siiski miski ärgu saagu meelevalda minu üle!
13„Toit on kõhu jaoks ja kõht toidu jaoks." - Siiski Jumal teeb lõpu nii sellele kui tollele. Aga ihu ei ole hooruse jaoks, vaid Issanda jaoks ja Issand ihu jaoks.
14Ent Jumal on Issanda üles äratanud ja äratab meidki üles oma väe läbi.
15Kas te ei tea, et teie ihud on Kristuse ihu liikmed? Kas ma võiksin siis võtta Kristuse liikmed ning teha nad hoora liikmeteks? Ei mingil juhul!
16Või kas te ei tea, et see, kes hoiab hoora poole, on temaga üks ihu? Sest nagu Jumal ütleb: „Need kaks saavad üheks.”
17Aga kes hoiab Issanda poole, see on temaga üks vaim.
18Põgenege kõlvatuse eest! Mis tahes patt, mida inimene iganes teeks, on väljaspool tema ihu. Kuid kes hoorab, see patustab iseenese ihu vastu.
19Või kas te ei tea, et teie ihu on teis oleva Püha Vaimu tempel, kelle te olete saanud Jumalalt, ning et teie ei ole iseenese päralt?
20Sest te olete kallilt ostetud. Austage siis Jumalat oma ihus!

“Põgene noorusea himude eest! Taotle õiglust, usku, armastust ja rahu nendega, kes Issandat appi hüüavad puhtast südamest” (2Tm 2:22)

Kui vaatleme tänast kirjakohta vaid kui viidet meestele, kes tavatsesid bordelle külastada, siis jääb märkamata iidses maailmas tavapärasena nähtud seos ahnuse, õgardluse ning seksuaalse lodevuse vahel, mis peamiselt väljendus külluslikel lõunasöökidel, kus pakuti võimalusi nii toidu kui seksi nautimiseks. Selle kõige aluseks oli eetika, mis igati julgustas inimese meeli küllastama kõikvõimalikel viisidel. Lähtudes Plato mõttest, et ihu on vaid “maja” milles elab inimese vaim, ei suhtunud esimese sajandi eetikud enam ihusse kui vanglasse, vaid vaatasid selle tajusid pigem kui valvureid ja õukondlasi kelle tegevust juhtis peamiselt naudingupüüd. Lisaks, oli rikkuse tõttu  valitsev eliit  parimal positsioonil kõikvõimalikuks enda himude rahuldamiseks. Vastandina nõrkadele, hüljatutele ja kummalistele vooruste armastajatele, tõusid nemad, kui targad, esile luksuses ning tervises olevate ja tööst vabastatud inimestena, keda kõik austasid ning kellele kõik oli lubatud, nõudes ülemeelselt ja pidurdamatult oma naudingut.

Tundub, et ka mõned usklikud püüdsid õigustada sellist isekat enesehellitamist - kõik on mulle lubatud - mida praktiseeriti õgimise ning seksuaalsete orgiate näol (lõbud, mida eriliselt igatsesid noored, kõrgeltsündinud mehed), mis eliidi söömaaegu saatsid. Huvitav on see, et nood kristlastest noormehed põhjendasid oma “õigust” sekulaarsete aforismidega.

Paralleelid meie kaasaegse kutluuriga on hämmastavad. Klantsajakirjad ja hingetuksvõttev massimeedia esitlevad meile väsimatult iga väiksematki detaili kuulsate ja rikaste ennastrahuldavast eluviisist, kellele ilmselt samuti kõik on lubatud, ning kellede tarbijalikku, mida- iganes-võimaldavat seksuaalsust ülistatakse kui vabadust. Kuid meie jaoks, nii nagu ka korintlaste jaoks - on siin üks, kuid fundamentaalne ja elumuutev erisus: meie ihud kuuluvad Issandale. See, ja mitte sekulaarne pseudo-tark pop-eetika, on alus, mille kohaselt meil tuleb elada. Püha Vaimu templitena on meie ihud määratud ülestõusmiseks, mitte aga hävitamiseks, ning neid tuleb vastavalt ka kohelda - Jumalale austuse toomiseks.

 
Vastakuti kasvava pornolainega, mis ähvardab kõiki enda alla matta, palveta, et Jumala arm võiks meid päästa ning saaksime jätkuvalt austada Teda oma ihudega.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts