Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mis selle mõte on?

Neljapäev, 23. Juuli 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 15:12-19

Kristuse surnuist ülestõusmise tähendusest
12Kui aga Kristusest kuulutatakse, et ta on üles äratatud surnuist, kuidas siis mõned teie seast ütlevad, et surnute ülestõusmist ei ole?
13Aga kui surnute ülestõusmist ei ole, siis ei ole ka Kristust üles äratatud.
14Aga kui Kristust ei ole üles äratatud, siis tähendab see, et ka meie jutlus on tühine ja tühine on ka teie usk.
15Ja meid leitakse siis olevat Jumala valetunnistajad, sest me oleme tunnistanud Jumalale vastu, et ta on üles äratanud Kristuse, keda tema ei ole üles äratanud, - sel juhul, kui surnuid üles ei äratata.
16Sest kui surnuid üles ei äratata, siis ei ole ka Kristust üles äratatud;
17kui aga Kristust ei ole üles äratatud, siis on teie usk tühine, siis te olete alles oma pattudes.
18Nii on siis ka hukkunud need, kes on Kristuses magama läinud.
19Kui me loodame Kristuse peale üksnes selles elus, siis me oleme kõigist inimestest armetumad.

“Kõikvõimas Jumal, me täname, et oleme läbi Kristuse surnuist ülestõusmise võinud uuesti sündida elavaks lootuseks! Aamen.” (1Pt 1:3)

Pauluse kõne sarnaneb siin kohtusaali advokaadi omale, kes järeleandmatu loogikaga veenab vandemeeste kogu selles, et saab olla ainult üks õige otsus. Paulus jääb kindlaks: me peame vaatama ettepoole, tulevikku, ihuliku ülestõusmise poole. Miks väidavad  tema vastased järjekindlalt, et surnuist ülestõusmist ei olegi (s 12) - jääb ebaselgeks. Siiski võime arvata, et Pauluse oponentide jaoks oli ülestõusmine mingi “vaimne” kogemus, mille nemad olid juba läbi teinud ning järelikult juba jõudnud kristliku usu tippu. NIi oli igasugune ülestõusmine nende jaoks pigem minevikus, mitte aga tulevikus toimuv sündmus, mida oodata.

Kaasaja kultuuris on vägagi populaarne uskuda taassündi, kuid see omaksvõetud uskumus toob kristliku eluviisi jaoks kaasa konkreetsed järeldused. Kui inimene nii otsustab, siis  võib ju uskuda neid, kes ütlevad, et ei ole mingit ülestõusmist, siiski tuleks esmalt vaadata,mis sellest järeldub. 

Esiteks: Kristus pole ülestõusnud. Ta on endiselt surnud.

Teiseks: On mõttetu kuulutada ja uskuda evangeeliumi.

Kolmandaks: Kõik apostlid, sealhulgas ka Paulus, on valetajad.

Neljandaks: Patuprobleem on endiselt lahendamata.

Viiendaks: Kristlased, kes on juba surnud on jäädavalt lahkunud ning kadunud.

Kuuendaks: Sellise lootusetusest täidetud väärõpetuse kokkuvõte saab olla vaid: “usk on mõttetu” ja “kristlasi tuleb haletseda enam kui kedagi teist” (s 17,19). Ilma ülestõusmiseta puudub kristlusel ning kristlaseksolemisel igasugune mõte. Mis mõte on laulda kirikulaule, käia kirikus, tegeleda erinevate programmidega? Kõik muutub mõttetuks, asjatuks ajaraiskamiseks. Kui ülestõusmine ei ole tõene, on olemas palju mõistlikumaid ajakasutusviise.

Nii näitab Paulus täna, kuidas inimene võib muutuda õnnetuks kirstlaseks. Heitke kõrvale ülestõusmine - evangeeliumisõnumi elav, tuksuv süda, ning järele jääb surnud, religioosne laip. Otsustades selle järgi, kui õnnetud mõned kristlased näivad olevat, tundub, et üsna korralik hulk kirikuskäijatest asuvadki Pauluse oponentide ja mitte Pauluse poolel!

 
Kaalu oma suhtumisi ja mõtteid, eriti, kui peaksid praegu olema leinaperioodis. Kas ülestõusmise lootusel on su jaoks mingit mõju?

Selle kommentaari autor: Derek Tidball