Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Maksta või mitte maksta?

Teisipäev, 8. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 12:13-17

Variserid kiusavad Jeesust küsimusega maksurahast
13Ja Jeesuse juurde läkitati mõned variserid ja Heroodese mehed, et teda mõnest sõnast kinni püüda.
14Ja need tulid ning ütlesid talle: „Õpetaja, me teame, et sa oled tõemeelne ega hooli kellestki, sest sa ei vaata inimese isikule, vaid õpetad Jumala teed tõepäraselt. Kas keisrile peab andma pearaha või ei? Kas anname või ei anna?”
15Aga Jeesus, teades nende silmakirjalikkust, ütles neile: „Miks te mind kiusate? Tooge mulle teenar näha!”
16Nemad tõidki, ja ta ütles neile: „Kelle pilt ja kiri sellel on?” Nad ütlesid talle: „Keisri.”
17Aga Jeesus ütles neile: „Keisri oma andke keisrile tagasi ja Jumala oma Jumalale!” Ja nad imetlesid teda.

Mida sa võlgned Jumalale? Võta aega ning mõtiskle Tema headuse üle sinu vastu. Palu, et ta aitaks sul jätkuvalt helde olla.

Tavaliselt oskavad inimesed vahet teha sellel kui keegi teeb neile ehtsa heasoovliku komplimendi või sellel, kui komplimendil on mingi tagamõte. Jeesus nägi kohe läbi variseride silmakirjalikust meelitamisest, millega seati Talle tegelikult lõksu. Ühest küljest rääkis see juhtide delegatsioon tõtt  - Jeesus oli tõesti üdini aus inimene, kes keskendus Jumala tõele, ega olnud kuidagi mõjutatav teiste arvamustest või staatusest. Tema vastased lootisd, et nende kaval küsimus püüab Ta lõksu, kuid Jeesus segas nende kavaluse ära hämmastavalt targa vastusega, aga mitte enne kui oli neile teada andnud, et nägi läbi nende tegelikku kavatsust.

Jeesus kasutas tarka strateegiat ja see, et ta sageli võttis abiks asju ja nähtusi ümbritsevast keskkonnast, et probleemide olemusele valgust heita, oli tema teenimisele tervikuna üsna iseloomulik. Vastus selles loos esitatud küsimusele peitus mündis, mida kasutati keisrile maksude maksmiseks. Kui Jeesus palus teenarit näha (selle väärtus oli umbes 1 päevapalk), siis pidid ta küsitlejad tunnistama, et see kandis keisri kujutist. Keisri kujutisega mündid olid mõnikümmend aastat enne,  Augustuse aegses Roomas ning selle valitsusaladel populaarsed. Teisalt põhjustasid Rooma keisri poolt peale surutud maksud Iisraeli keskel rahutusi, isegi mässu.

Nii oli keiserlike maksude maksmise küsimus ehtne dilemma tolleaegses kultuurikontekstis: oleks Jeesus öelnud, et neid pole vaja maksta, oleks see ärritanud Rooma meelseid poliitilisi liidreid (sh Heroodese mehi); oleks aga Jeesus väitnud, et makse tuleb maksta, tekkinuks pahameel Rooma vastaste usujuhtide (sh variseride) keskel. Isegi vastumeelne keisri raha kasutamine viitas sisuliselt juba keisrile alistumisele, sest need rahad kuulusid talle ning need tuli talle ka tagastada. Jeesuse jaoks oli aga hoopis oluline see, et need, kes nimetasid end Jumala rahvaks, kes on loodud Tema näo järele, annaksid Jumalale selle, mis õigusega Talle kuulus - oma elud (Rm 12:1-2).

 
Kas kardad enam maiseid võimukandjaid kui Jumalat? Palveta, et sõnakuulelikkus Jumalale võiks olla täna su elu keskpunktis.

Selle kommentaari autor: Grace Thomlinson