Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Suurepärane küsimus

Neljapäev, 10. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 12:28 - 34

Kirjatundja kiusab Jeesust küsimusega suurimast käsust
28Ja üks juurdeastunud kirjatundjaist, kes oli kuulnud nende vaidlemist ja teadis, et Jeesus oli neile hästi vastanud, küsis temalt: „Milline on kõige esimene käsk?”
29Jeesus vastas: „Esimene on: Kuule, Iisrael, Issand, meie Jumal, on ainus Issand,
30ja armasta Issandat, oma Jumalat, kogu oma südamega ja kogu oma hingega ja kogu oma mõistusega ja kogu oma jõuga!
31Teine on see: Armasta oma ligimest nagu iseennast! Mingit muud neist suuremat käsku ei ole.”
32Ja kirjatundja ütles talle: „Hästi, Õpetaja, sa ütlesid tõtt, et tema on Ainus ja ei ole teist peale tema;
33ja armastada teda kogu südamega ja kogu mõistusega ja kogu jõuga ning armastada ligimest nagu iseennast on palju rohkem kui kõik põletusohvrid ja muud ohvrid.”
34Ja Jeesus, nähes, et kirjatundja vastas arukalt, ütles talle: „Sa ei ole kaugel Jumala riigist.” Ja keegi ei julgenud teda enam küsitleda.

Soov toimida õigesti, ei ole sama mis selle tegemine, kuid see on suurepärane algus! Palveta: “Oo Jumal, ma tahan teha Sinu tahtmist!” (Ps 40:8)

Oled sa kunagi juhtunud pealt kuulma intrigeerivat vestlust ning sellega kaasa läinud?Seadusetundja selles piibliloos ei suutnud vastu panna kiusatusele ühineda Jeesuse ja saduseride vahelise diskusssiooniga, ning lisas sellele ka enda suurepärased küsimused. Tema küsimusele vastates tsiteerib Jeesus kahte allikat Vanast Testamendist (5Ms 6:4-5, 3Ms 19:18), mis asuvad käsuseaduses ning on kirjatundjale hästi tuttavad. Vastupidiselt katkestatud väitluse võistlejatele lähtuvad need kaks õpetajat ühisest arusaamisest Jumala isiku kohta ning armastuse olulisusest Jumala ning ligimese vastu. Religioossete rituaalide sooritamine on väiksema väärtusega kui kogu-olemusega-Jumala-armastusele- vastamine, kuuletudes käsule: “Armasta Issandat oma Jumalat” ning ligimest.

Intellektuaalsel tasandil on võimalik teada kõiki õigeid vastuseid ilma, et sellega kaasneks tegelik pühendumine neis väljendatud mõtetele. Rikas noormees oli Jeesusele esitanud samasuguse küsimuse ning sai väga erilised juhised kuidas konkreetselt  väljendada oma armastust Jumala ja ligimese vastu ( Mk 10:17-23). Ta läks ära kurvana, sest tol hetkel oli väljakutse tema jaoks liiga suur. Jeesus tunnustab ka tänase loo küsija tarkust ning julgustab teda uskuma, et ta on jõudnud ligidale jumalariigi mõistmisele ning kogemisele.

Hulk Jeesuse tähendamissõnu õhutasid inimesi otsima seda, mis oli kõige väärtuslikum seni, kuni olid selle leidnud (Mt 13:44-46, Lk 15:1-10). Me ei tea, kas tänase loo kirjatundja jätkas otsinguid peale oma kohtumist Jeesusega, kuid meile öeldakse, et teised inimesed loobusid küsimuste esitamisest. Jeesusel õnnestus alati pöörata olulised teemad tagasi inimeste fookusesse nii, et neil tuli langetada mingisugune valik või otsus. Ja see, ka praegusel ajal, tundub ähvardavana eelkõige neile inimestele, kes ei soovi tegelikult muuta oma seisukohta, elustiili või tegusid.

 
“Issand, ma ei suuda alati armastada Sind või oma ligimest nii nagu peaksin. Aita mul õppida armastama kogu südamest ja meelest!”

Selle kommentaari autor: Grace Thomlinson