Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elu muutub

Kolmapäev, 30. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Pt 1:10-21

Elavast lootusest
10Seda päästet on hoolega otsinud ja selle üle juurelnud prohvetid, kes on ennustanud seda armu, mis teile on tulnud.
11Nad püüdsid välja uurida, mille kohta ja millisest ajast andis teateid nendes olev Kristuse Vaim, tunnistades ette Kristuse kannatusi ja neile järgnevat kirkust.
12Nendele ilmutati, et mitte neile endile, vaid teile, teie teenimiseks oli kõik see, mida nüüd teile on kuulutatud nende kaudu, kes teile taevast läkitatud Pühas Vaimus on toonud rõõmusõnumeid, millesse isegi inglid igatsevad kummardades vaadata.
Üleskutse pühaks eluks
13Seepärast, vöötanud oma mõistuse niuded ja olles täiesti kained, lootke armule, mida teile pakutakse Jeesuse Kristuse ilmumises.
14Nii nagu kuulekad lapsed ärge ka teie kohanege oma kunagise teadmatuseaja himudega,
15vaid saage pühaks kogu oma käitumisega, nii nagu on püha see, kes teid on kutsunud;
16sest kirjutatud on: „Olge pühad, sest mina olen püha!”
17Kui te hüüate Isaks teda, kes mõistab erapooletult kohut igaühe tegude järgi, siis elage kartuses oma majalisepõlv, teades, et
18teid pole lunastatud kaduvate asjadega, hõbeda või kullaga teie tühisest esiisadelt päritud eluviisist,
19vaid Kristuse kui laitmatu ja puhta Talle kalli verega.
20Tema oli selleks ette määratud küll enne maailma rajamist, aga aegade lõpul on saanud avalikuks teie pärast,
21kes te tema läbi olete ustavad Jumalale, kes on tema üles äratanud surnuist ja andnud talle kirkuse, nii et teie usk ja lootus oleksid Jumalas.

Mida tähendab sinu jaoks “olla püha”? Millise tunde see sinus tekitab?

Oma südame suunamine elavale lootusele Kristuses, toob kaasa kaugeleulatuvad tagajärjed. Kõigepealt hakkab see mõjutama meie argielu siin ja praegu. Sellepärast, et ei tohiks olla mingit vahet loodetava armu ning selle vahel mida väärtustame argielus. Usus elamine tähendab seda, et vaatame asjadele teisiti; et meie väärtusbaas ei ole samasugune nagu see enne oli. Pigem tuleb hakata vastu panema mugandumisele sisseharjunud mustritega ning püüelda pühaduse ja pühitsuse poole kõiges mida teeme.

See kõik ei ole mingi abstraktne klišee. Püsida oma elus ühtses tempos evangeeliumi kutsumisega, tähendab mitte enam kaasa minna praeguses kultuurilis valitseva meelelaadiga. Tegelikult ei ole see väljakutse muutunud alates ajast, mil juba Peetrus sellest kirjutas. Usklikuteks nimetatakse neid, kes hüüavad Jumalat “Isaks”, ning ootavad esmajoones Tema käest juhiseid ning ka suunda eluks. See aga  vastandub tugevalt valitsevale suhtumisele, mis kutsub elama just nii nagu keegi heaks arvab. Kahjuks hakkavad argielu mured, vajadused ning toimetulek liiga sageli välja tõrjuma meie võimet tajuda, mis on kohane ning mis on tõeliselt oluline. Peetrus moodustab siin kontrastpaari  “hõbeda ja kulla” äärmise tühisuse (s 18)  - need on on materialistliku kultuuri põhisümbolid - ning Kristuse ihu ja vere vahel, mis meie eest on ohverdatud. Kristlase ette asetuv valik on viimselt kas järgneda ja omaks võtta kultuuris parasjagu hinnatud väärtused, või siis elada kui kultuuriliselt “võõrad”; kui Jeesuse jüngrid, kes kannavad vastutust Jumala ees.

Peetrus ei suuda lõpetada kõnet Kristusest ning Tema erakordsest tähendusest. Tema pühadus ning täiuslikkus on unikaalsed; Tema osadus Isaga oli olemas enne loomist; Tema ohvrimeelne armastus tõmbab meid uskuma ja usaldama Jumalat; ning Tema ülestõusmine on meie lootuse tagatis. Viibime siin maa peal vaid lühikest aega, aga Jumala plaan on kosmilises mõõtmes, Tema ajaskaala igavikuline. Ja kui veedame meile kingitud aega ning elu Kristuse igaviku valguses, hakkame mõistma enda tegelikku väärtust.

 
Palu, et võiksid täna elada veel rohkem kristusesarnaselt ning Kristust järgides.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey