Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lootuse seemned

Kolmapäev, 6. Aprill 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Pt 3:8-22

Juhatusi abieluinimestele
8Aga viimaks, olge kõik üksmeelsed, kaastundlikud, vennalikud, halastajad, alandlikud.
9Ärge tasuge kurja kurjaga ega sõimu sõimuga, vaid hoopis õnnistage - sest õnnistamiseks te olete kutsutud -, et ka teie võiksite pärida õnnistuse.
10Sest „kes tahab armastada elu ja näha häid päevi, see vaigistagu keelt kõnelemast kurja ja huuli rääkimast pettust.
11Ta hoidugu eemale kurjast ja tehku head, otsigu rahu ja taotlegu seda,
12sest Issanda silmad on õiglaste poole ja tema kõrvad on lahti nende anumistele, aga Issanda pale on nende vastu, kes teevad kurja.”
Kristlikust ühiselust
13Kes on, kes saab teile teha kurja, kui te olete innukad tegema head?
14Aga kui te peaksite kannatama õiguse pärast, siis olete õndsad. „Ent ärge kartke nende hirmutamist ja ärge kohkuge",
15vaid pühitsege Issandat Kristust oma südames, olles alati valmis kostma igaühele, kes teilt pärib aru lootuse kohta, mis teis on.
16Kuid tehke seda tasadusega ja aupaklikult, omades head südametunnistust, et need, kes laimavad teie head käitumist Kristuses, jääksid häbisse just selles, milles nad teid halvustavad.
17Parem on head tehes kannatada, kui see on Jumala tahtmine, kui kurja tehes.
18Sest ka Kristus kannatas pattude pärast üheainsa korra, õige ülekohtuste eest, et ta teid juhiks Jumala juurde, olles küll ihu poolest surmatud, ent elustatud vaimu läbi,
19kelles ta läks ja kuulutas vangis olevaile vaimudele,
20kes olid olnud sõnakuulmatud muiste, kui Jumala pikk meel ootas Noa päevil, laeva valmistamise ajal, milles vähesed - see tähendab kaheksa hinge - veest päästeti.
21Selle võrdkujuna päästab teidki nüüd ristimine, mis ei ole lihaliku rüveduse kõrvaldamine, vaid hea südametunnistuse taotlemine Jumalalt Jeesuse Kristuse ülestõusmise kaudu,
22kes on läinud taevasse, on Jumala paremal käel, kus temale on alistatud inglid ja meelevallad ja väed.

Kas tead kedagi, kes vajaks oma ellu mõnd lootuse seemet?

Edasi pöördub Peetrus erigruppidelt kõikide lugejate poole, innustades neid igati oma suhteid parandama. Ta rõhutab mitmeid omavaheliseks osaduseks vajalikke omadusi - nt meeldivus, kaastunne, alandlikkus, rahulikkus ning tähelepanelik sõnakasutus - need on omadused mida rõhutavad ka mitmed kaasaegsed nõustamisõpikud! Peetrus on suhtlemisküpsuse pooldaja; ta tõstab esile valmisolekut kuulata teist inimest, mitte manipuleerida kuulujuttudega, ega poolda hoopiski vihast, eneskaitsest tulvi reaktsioone isegi kriitika või solvangute puhul. Leebe vastus maandab enamasti olukorra pinge ( Õp 15:1-4), ning inimesed, kes on võimelised teiste tundepursked kannatlikult ära taluma, ning nad tagasi tasakaalu aitama, on kogukonnas äärmiselt olulised. Neid pole ka palju.

Mitteusklikega suheldes tuleb meil osata oma usku kaitsta, kuid küsimustele vastamise juures on õiges vastusest palju olulisem õige suhtumine. Igal juhul peab säilima austus küsija suhtes. Mäletan, kuidas tudengina vaidlesin oma vaenuliku filosoofiaõppejõuga. Tema argumendid olid nõrgad ning ma suutsin need vähese vaevaga kummutada ning ta alandatult häbisse jätta. Jah, ma võitsin vaidluse, aga kaotasin lahingu. Selle asemel, et tõmmata teda Kristuse armastuse suunas, haavasin teda oma mitteaustava ning iseka käitumisega, ning ajasin ta hoopis kaugemale Jumalast. See jäi väga kaugele, Kristuse asemel inimeste armastamisest, või veel enam, nende pärast kannatamisest.

Kristuse surma puhul ei jäänud viimane sõna surmale. Meie päästmine kulmineerus ülestõusmises ning Kristuse austamises. Kui ka meie südamed tunnustavad Kristust Issandana, oleme veel enam võimelised lubama Tema ülestõusmise väel läbida ja muuta meie suhteid, ning meie armastust teiste inimeste vastu.

 
Palu, et oleksid valmis vastama igaühele, kes täna sinult su usu kohta küsib, ning neile, kes vajavad täna Kristuse armastusest kantud tegu.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey