Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ebaõnnestumine kui eelis

Esmaspäev, 9. Mai 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 13:42-52

Paulus ja Barnabas Pisiidia Antiookias
42Kui nad siis välja läksid, paluti apostleid ka järgmisel hingamispäeval neid asju rääkima.
43Pärast sünagoogist äraminekut järgnesid paljud juudid ja jumalakartlikud proselüüdid Paulusele ja Barnabasele, kes vestlesid nendega ja veensid neid jääma Jumala armusse.
44Aga järgmisel hingamispäeval kogunes peaaegu kogu linn Issanda sõna kuulama.
45Rahvahulki nähes muutusid juudid väga kadedaks ja vaidlesid pilgates vastu Pauluse sõnadele.
46Paulus ja Barnabas aga ütlesid avalikult: „Meie kohus oli rääkida Jumala sõna esiteks teile, aga et teie selle enesest ära tõukasite ega arva end igavest elu väärivat, siis vaata, me pöördume paganate poole.
47Sest nõnda on meid Issand käskinud: „Ma olen su pannud paganate valguseks, et sa oleksid päästeks ilmamaa otsani.””
48Seda kuuldes rõõmustasid paganad ja ülistasid Issanda sõna ning said usklikuks, nii palju kui neid oli määratud igaveseks eluks.
49Ja Issanda sõna levis üle kogu maakonna.
50Aga juudid ässitasid kõrgemast seisusest jumalakartlikke naisi ja linna ülikuid, õhutades neid taga kiusama Paulust ja Barnabast, ning kihutasid nad välja oma piirkonnast.
51Nemad aga raputasid tolmu oma jalgadelt nende peale ja tulid Ikoonioni.
52Ja jüngrid said täis rõõmu ja Püha Vaimu.

“Ainult päikesepaiste tekitab kõrbe” (Araabia vanasõna) Issand, õpeta mind usaldama Sind ka siis kui kutsud mind kannatusse.”

“Minu sõna,” ütleb Issand, “ ei tule tagasi mu juurde tühjalt,” (Js 55:11). See ei tähenda kahte asja. Esiteks: see ei tähenda, et kõik inimesed reageeriksid koheselt Sõnale. Teiseks: see ei tähenda, et Jumala Sõna iseenesest toimib mingil ettemääratud või ettearvataval viisil. Sõna külvab Jumala tahte seemned inimesse ning see protsess on saladus. Aga üks asi on kindel. Isegi negatiivsed reaktsioonid Sõnale, võivad omal ajal viia jumaliku vilja kasvamiseni; siis kui teeme seda, mida Jumal meile Sõna vahendusel räägib. Sama kinnitab ja illustreerib Pauluse ja Barnabase kogemus Antiookias.

Jeesus ütleb, et segadusse aetud maailm milles elame, on nagu põld, kus kasvavad koos nisu ja umbrohi (Mt 13:25) - seega võiksime valmis olla erinevateks reaktsioonideks. Antiookia linn lõhenes kaheks oma reaktsioonis Pauluse sõnumile. Ühed kogesid, et said õnnistatud; teised, et neid solvati. Inimloomuse vastuolulisus võib tihti segadusse ajada neid, kellede usk on alles noor. Kuid neid, kes on Vaimust juhitud, taolised väljakutsed pigem innustavad, isegi inspireerivad.

Jumala sulane peab valmis olema ja arvestama ka vägivaldse vastuseisuga (Mt 10:22), ning ta ei tohi suhtuda kõvasüdameliste inimeste vastuseisu kui ettekäändesse hüljata oma kohustus kuulutada evangeeliumi.

Vajadus mistahes olukorras reageerida positiivselt on vaimuliku kutsumise üks põhialuseid. Seal kus ühed näevad Jumala sõna vastasuses vaid vaenulikkust, näevad nemad nälga selle sama Sõna järele. Taoline Vaimust inspireeritud evangeelsete prioriteetide ümberhindamine aga ei tohi kuidagi muutuda “võimalikult vähese vastupanu taktikaks”.Pauluse ja Barnabase jaoks tähendas juutide kangekaelsus esmajoones paganate keskel valitseva vaimuliku nälja suuruse esiletoomist (s 45).

Paulus ja Barnabas olid end pühendanud Sõnale. Pühendumine, võimaldab meil vastu pidada vastuseisus ja ebaõnnestumistes ning on seega otsustavaks evangeelse läbimurde saavutamisel.

 
“Issand, ma ei palu, et säästaksid mind vaenulikkuse ja tagakiusamise eest; vaid , et annaksid mulle vajaliku jõu ning juhtimise teostada selle läbi Sinu tahet oma elus”.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu