Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal istutab

Neljapäev, 12. Mai 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 14:19-28

Apostlid kuulutavad Ikoonionis ja Lüstras
19Aga Antiookiast ja Ikoonionist tuli sinna juute ja need said rahvahulga oma nõusse. Ja nad viskasid Paulust kividega ning lohistasid ta linnast välja, pidades teda surnuks.
20Aga kui jüngrid olid kogunenud tema ümber, tõusis Paulus püsti ja läks linna. Järgmisel päeval lahkus ta koos Barnabasega Derbesse.
Tagasipöördumine Antiookiasse
21Kui nad ka sellele linnale olid evangeeliumi kuulutanud ja paljud olid jüngriteks saanud, pöördusid nad tagasi Lüstrasse ja Ikoonioni ja Antiookiasse
22ning kinnitasid jüngrite hingi, julgustades neid jääma ususse ja seletades, et meil tuleb paljude viletsuste kaudu sisse minna Jumala riiki.
23Kui nad siis igale kogudusele siin ja seal olid käte pealepanemisega vanemad seadnud, jätsid nad pärast palvetamist ja paastumisi nemad Issanda hooleks, kellesse need olid hakanud uskuma.
24Ja läbinud Pisiidiamaa, saabusid nad Pamfüüliasse.
25Ja kui nad Perges olid sõna kuulutanud, läksid nad edasi Ataaliasse.
26Sealt nad purjetasid Antiookiasse, kus nad olid antud Jumala armu hooleks selle töö tarvis, mille nad nüüd olid lõpetanud.
27Pärale jõudnud ja koguduse kokku kutsunud, kuulutasid nad, mida kõike Jumal oli teinud nende juures ja et ta oli paganatele avanud usu ukse.
28Ja nad viibisid seal jüngrite keskel kauemat aega.

Tänan Sind Issand, et rajad oma kogudust terves maailmas, ka paikades kus ma pole isegi kuulnud Sinu tööst!

Hoolimata vähetõotavast algusest, tekkis isegi Lüstras väike jängrite grupp. Sageli rajab Jumal oma kogudust sealgi kus meile tundub see võimatu. Üks selliseid näiteid on Hiinas olevad kogudused, mida on rajatud väga jõulise vastuseisu tingimustes. Lüstras pillutakse Pauluse taas kividega ja tundub, et seekord ta enam eluga ei pääse ( s19). Ometi ei ole tema teenimistöö veel lõppenud ja ta jätkab oma teekonda, kuulutades Jeesusest järgmistes linnades. Märkame siin Pauluse teenimistöö jätkumise saladust: täielikku arusaamist evangeeliumi olemuses ning tohutut otsustavust jätkata kuulutamist mis tahes hinnaga.

See julgus avaldub ka viisis kuidas nad pöörduvad tagasi Lüstrasse ja Ikoonioni (s 21). Sest kui Jeesusesse uskujate kogukonnad on rajatud, alles siis saab evangeeliumi kogu tõde ilmutatud ümberolijtaele, näidates, milline see kuulutatud uus loodu peab ja saab olema. Apostlite hool on, et uued kogudused saaksid täielikult valmistatud tulevikuks ning kohalikud juhid kõigiti kinnitatud. Neil on suur usaldus Püha Vaimu väesse, et see hoiab ja juhib kogudust kõigis tuleviku väljakutestes ning nad ei jäta paika panemata kohalikke juhte ebapiisava usalduse tõttu (seda juhtub tänapäeva misjonipõldudel liigagi sageli).

Pauluse ja Barnabase usk Jumala väesse kõikide uskujate elus on sama suur kui nende usk evangeeliumi sõnumi tõesusesse. Kõik sünnib Jumala armu toel, ning sellel on nad ise toetunud ning pühendunud alustades oma teenimist (s 26). Nad pöörduvad tagasi lugudega - kuidas paganatele on avatud evangeeliumi uks - ja see ei ole mingi formaalne raport. Paulus ja Barnabas jäävad aktiivseiks ka juba tekkinud koguduste toetamisel (s 27,28) ning see on meile väga oluline eeskuju ja mudel ka tänapäeval.

 

Kas sinu kogudus on täiel määral esindatud ümbritsevas kogukonnas ning sinu kogukond su koguduses? On sul samapalju usaldust Püha Vaimu väesse ja töösse nagu oli Paulusel ja Barnabasel?

Selle kommentaari autor: Ray Porter