Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sõbrad lähevad lahku

Neljapäev, 19. Mai 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 15:36-41

Pauluse teise misjonireisi algus
36Mõne päeva pärast ütles Paulus Barnabasele: „Läki jälle vaatama vendi kõikides linnades, kus me oleme kuulutanud Issanda sõna, kuidas nende käsi käib.”
37Barnabas andis nõu võtta kaasa ka Johannes, keda kutsutakse Markuseks.
38Aga Paulus pidas õigeks mitte võtta enesega kaasa teda, kes neist Pamfüülias oli lahkunud ega olnud nendega koos tööle läinud.
39Sellest tekkis nii suur tüli, et nad teineteisest lahkusid. Barnabas võttis enesega Markuse ja purjetas Küprosele.
40Paulus valis aga Siilase ja läks teele, ning vennad andsid ta Issanda armu hooleks.
41Ja ta käis läbi Süüria- ja Kiliikiamaa, kinnitades kogudusi.

Issand, anna mulle armastust nende vastu, kellega koos teen kuulutustööd, et mul ei peaks kunagi olema teravat vaidlust, nagu see, mis lahutas Barnabase ja Pauluse.

Kui plaanitakse teist reisi, tekitavad Pauluse ja Barnabase erinevad arvamused Markuse hülgamise kohta (Ap 13:5,13) suure vaidluse nende kahe suure kogudusejuhi vahel. Paljude kirikulõhede põhjuseks on tugevad juhid, kes ei anna endale aega maha istuda ja järele, miks nad vaidlevad ja kuidas nad saaksid armastuses ja tões edasi liikuda. Mõlemad tegutsevad heast piibellikust tõest lähtuvalt. Tõenäoliselt tahab Paulus, et evangeeliumi levikut ei peaks miski takistama, samas on Barnabas rohkem mures inimeste pärast. Teda ei nimetatud asjata "suureks julgustajaks" (Ap 4:36)! Paulus vaatab Markuse minevikku ja näeb teda liiga palju riskimas. Ta võib ka meenutada Jeesuse sõnu, mis on talletatud Lk 9:62. Kas keegi, kes on kunagi läbi kukkunud, võib olla jälle misjonärina kasulik? Barnabas uskus, et ebaõnnestumine ei takista tulevikus teenimist. Tema arusaamine armust oli, et Markusele tuleks anda teine võimalus ennast tõestada.

See on ainuke vaidlus kristlaste vahel Apostlite tegudes, mis ei ole rahuldavat lahendust leidnud. Barnabas viib Markuse tagasi oma kodumaale, Küprosele, mis võis olla ka koht, kus tekksid probleemid, mille tõttu Markus alla andis. Tema hoolitsus Markuse eest teeb Markusest taas kasuliku Jeesuse sulase (2Tm 4:11). Paulus võtab uueks kaaslaseks Siilase, kuid värbab ka noorema mehe, Timoteuse. Pauluse kirjad Timoteusele näitavad, kuidas ta noormehe eest hoolitses ja teda julgustas (Fl 2:19-22, vt ka 1Kr 16:10).

Vaidlused kristlaste vahel, kui mõlemad pooled usuvad, et nad tegutsevad Piibli põhimõtete järgi, on alati keerulised. Üks hea asi selles loos on, et Jumala töö ei kannatanud selle pärast. Ühest meeskonnast sai kaks. Markus sai rehabiliteeritud ja Timoteus tööle võetud. Me ei saa kunagi loota, et inimesed tegutsevad targalt, kuid me võime olla kindlad Jumalas.

 

Issand, tee mind nii pühendunud evangeeliumi kuulutajaks nagu Paulus ja hoolivaks nagu Barnabas.

Selle kommentaari autor: Ray Porter