Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala juhtimine

Reede, 20. Mai 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 16:1-10

Pauluse kaaslaseks saab Timoteos
1Paulus saabus Derbesse ja Lüstrasse. Ja vaata, seal oli jünger, uskliku juudi naise poeg, aga kreeka isast, Timoteos nimi,
2kelle kohta Lüstra ja Ikoonioni vennad andsid hea tunnistuse.
3Paulus tahtis teda enesega teele kaasa. Ja ta võttis ning lõikas tema ümber kohalike juutide pärast, sest need kõik teadsid, et Timoteose isa oli olnud kreeklane.
4Kui nad siis linnu mööda käisid, andsid nad kogudustele täitmiseks need korraldused, mis apostlid ja vanemad Jeruusalemmas olid otsustanud.
5Nõnda siis kinnitati kogudusi usus ja nende arv kasvas päevast päeva.
6Ja nemad läksid läbi Früügia- ja Galaatiamaa, sest Püha Vaim oli keelanud neil sõna rääkimast Aasias.
7Kui nad jõudsid Müüsiani, püüdsid nad matkata Bitüüniasse, aga Jeesuse Vaim ei lubanud.
8Nii tulid nad Müüsiast möödudes alla Troasesse.
9Ja Paulus nägi öösel nägemuse: üks makedoonia mees seisis ja palus teda: „Tule meie juurde Makedooniasse ja aita meid!”
10Kui ta oli seda nägemust näinud, püüdsime kohe minna Makedooniasse, olles veendunud, et Issand on meid kutsunud neile evangeeliumi kuulutama.

Issand, tee mind avatuks sellele, mida iganes sa tahad, et ma teen, ja tundlikuks sinu hääle suhtes.

Jumala juhtimine võib mõnikord olla üsna mõistatuslik asi. Täpsemalt, kuidas me saame Tema juhtimist tajuda? Täna näeme mõnda viisi, kuidas Ta inimesi juhib. Siin on huvitav kombinatsioon erilistest ja kaudsetest juhtimisviisidest ja inimesed mõtlevad siin selle üle, mis toimub, ja teevad oma järeldused. Me näeme, kuidas Püha Vaim teeb mõnikord takistusi, ei lase mõnel asjal teoks saada, ja avab uksed teiste asjade jaoks - seda võiks nimetada "negatiivne" ja "positiivne" juhtimine. Salmides 6-10 muudab Jumal kolm korda misjonäride sihtpunkti (s 6,7,9). See on Tema ülesanne, Ta peab olema sõnumi keskmes, Tema annab väe ja ka juhib. Paulus ja tema kaaslased alluvad Jumala tahtele (Õp 16:9) ja on vastuvõtlikud Tema häälele. Nad teevad plaane (nad tahavad jutlustada Aasias (s 6) ning minna Bitüüniasse (s 7)), kuid ei anna alla, kui tekivad takistused. Paulus näib selles negatiivses juhtimises seda, et nad peaks suunduma kaugemale läände, Kreeka poole. Seejärel ta on positiivselt juhitud (s 9).

On huvitav, et kuigi Jumal rääkis üleloomulikult Pauluse ja tema sõpradega, nad ka arutlesid koos, kuidas tegutseda Jumala juhtimises. Nad järeldasid, et Jumal tahab neid suunata kuulutama teatud inimestele (s 10) (siin kasutatatud tegusõna tähendab "koos mõtlemist", andmete "koondamist"), arvestades erinevaid juhiseid, mis nad said Jumalalt, ja nad jõuavad koos otsusele selle kohta, mida Jumal neile öelda tahtis.

Jumala väge ja juhtimist saab ka edaspidi näha, kui Luukas ütleb meile, et Issand avas Lydia südame vastusena sellele, mida Paulus ütles (s 14b). Jumal võttis initsiatiivi ja kutsus üles vastama Tema kutsele. Ole julgustatud sellest, et lõpuks on kirik Jumala algatus, mitte meie oma.

Millised erinevaid Jumala juhtimisviise oled sina kogenud? Kuidas saame aru, kui Jumal meid juhib - see võib olla teisiti, mida me algselt arvasime, et on parim?

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge