Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jeesus Kristus, Jumala „jah“

Teisipäev, 14. Juuni 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 1:15-22

Korintosesse tulemata jäämise põhjustest
15Ja selle meelekindlusega ma tahtsingi esmalt tulla teie juurde, et te saaksite teistkordselt armu,
16ja teie kaudu matkata Makedooniasse ja Makedooniast tulla tagasi teie juurde ning lasta teil mind saata teele Juudamaale.
17Tahtes nüüd seda, kas ma ei toiminud ehk kergemeelselt? Ehk ma kavatsen loomu järgi seda, mida kavatsen, et minu juures oleks „jah, jah” ja „ei, ei” ühtaegu?
18Kui aga Jumal on ustav, siis meie sõna teie vastu ei ole ühtaegu „jah” ja „ei”.
19Sest Jumala Poeg Jeesus Kristus, keda meie, mina, Silvanus ja Timoteos, oleme teie seas kuulutanud, ei olnud „jah” ja „ei”, vaid temas oli „jah”.
20Sest Jumala tõotused, millised iganes need olid, on Kristuses „jah”. Seepärast tulgu ka meie suust tema läbi „aamen” Jumalale kiituseks.
21Aga see, kes meid koos teiega on kinnitanud Kristusesse ja kes meid on võidnud, on Jumal,
22kes on meid ka pitseriga kinnitanud ning meile andnud käsirahaks Vaimu südamesse.

„Issand, kinnita mu süda pitseriga ja anna mulle oma Vaimu, Sinu kirkuse auks“.

Paulus ei „puhunud pasunat“ omaenda ego rahuldamiseks. Ta südametunnistus oli puhas Jumala ees (s 12), keda ta tunnistas  oma võimekuse allikana. Veelgi enam , ta pöördus inimeste poole, kes teadsid kõiki fakte, sest nad olid tunnistajaks, et Pauluse ütlused vastasid tõele.

Kui Paulus jättis, vaatamata esialgsele plaanile, Korintosesse minemata, süüdistati teda otsustusvõimetuses ja peeti isegi ebausaldusväärseks. Piir otsustavuse ja jäikuse vahel on väga õhuke.  Hea on alati  oma otsused läbi kaaluda, et näha, on need õiged või peaks midagi teisiti tegema. Ülimalt oluline on meie motiiv. Nii nagu järgmise päeva lugemisest näeme, oli Pauluse jaoks otsustavaks argumendiks soov säästa oma Korintose sõpru. Samas lähtuvad apostli teod tema suhtest Jumalaga. Tema plaanid ei sündinud ta enda tahtest, vaid vastavalt sellele, mida ta uskus olevat kuulnud Jumalalt, et oma sõpradele Korintoses  Jumala armu osutada. Ta nimetati selle apostliks, keda ta kirjeldas kui „jah“ ja „aamen“ Jumalas (s 19, 20), tiitel, mida Johannes kordab Ilmutuseraamatus (Ilm 3:14). See määras ära mitte ainult selle, mida Paulus tegi, vaid ka selle, kuidas ta tegi ja teenis.

Kui mõõtmatud on meie eesõigused Kristuses! Kuningaid määratakse ja pühitsetakse ametisse tavaliselt inimeste poolt, aga meid on kutsunud ja võidnud Jumal ise (s 21) ja on kinnitanud meid  pitseriga ning andnud meile Püha Vaimu südamesse (s 22). Veelgi hämmastavam – seda kirjeldatakse kui käsiraha – kui esimest osamakset, garanteerimaks, et palju, palju enam on veel ees (s 22)!

„Issand, luba, et ma võiksin elada Sulle meelepäraselt , elada Sinu ligiolus, sest ma tahan teenida vaid Sind, Sinu armu läbi, Sinu auks. Aamen.“

Selle kommentaari autor: Emmanuel Oladipo