Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kelle pale, kelle kirkus

Kolmapäev, 22. Juuni 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 4:1-6

Jumala antud aardest saviastjais
1Sellepärast et meil on selline amet, nagu see on antud meile halastuse kaudu, me ei tüdi ära.
2Me oleme lahti öelnud häbiväärseist asjust, mida peidetakse, me ei kasuta riukaid ega moonuta Jumala sõna, vaid esitame end tõe avaldamisega kõikide inimeste südametunnistusele Jumala ees.
3Kui meie evangeelium on siiski kinni kaetud, siis on see kinni kaetud neile, kes hukkuvad,
4neile uskmatuile, kellel praeguse aja jumal on mõtted sõgestanud, nii et neile ei koida evangeeliumi valgus Kristuse kirkuses, kes on Jumala kuju.
5Me ei kuuluta ju iseendid, vaid Jeesust Kristust Issandana, endid aga teie sulastena Jeesuse pärast.
6Sest see, kes ütles: „Pimedusest paistku valgus!”, on Jumal, kes on hakanud särama meie südames, et tekiks tunnetuse valgus Jeesuse Kristuse isikus olevast Jumala kirkusest.

Olgu see laul sinu tänane palve: „Ava mu silmad, Issand, tahan näha Jeesust.“
Oled sa kunagi kokkupuutunud olukorraga, kus on püütud evangeeliumi oma huvides häbiväärselt, ebaausalt ja manipuleerivalt moonutada? Heaks näiteks on nn. edu-teoloogia, mis lubab järgijatele tervist ja jõukust, samas kui evangelist ise elab nende kulul luksuslikku elu. Paulus ei tahtnud selle kõigega mingit pistmist omada (s 2a)! Keegi ütles kunagi: „Kurjuse triumfiks piisab sellest, et head inimesed ei tee midagi.“
 
1 - Paulus polnud mees, kes ei teinud midagi. Palju kergem ja populaarsem oleks võtta sõna või seisukoht Piiblitõdede vastu, aga mitte Pauluse jaoks. Ta ütles otsustavalt lahti kõigest, mis oli evangeeliumi suhtes vääritu. Pigem kuulutas ta Jumala sõna südantlõikava selgusega (s 2b), ei ülistanud iseennast, vaid Issandat (s 5) ja oli oma kristliku teeniva juhtimisstiiliga eeskujuks kõigis koguduste asjaajamistes. Oxfordi Ülikooli professor ja kristlik apologeet John Lennox ütleb, et on olemas kristlikke põhimõtteid, mida taipab iga 13-aastane, aga ülikooli professorid ei mõista!
 
2 – Pauluse seletus sellele on lihtne. Selle maailma jumal pimestab uskmatute südamed (s 4). Miks siis on usklikud erinevad? Paulus osutab oma kindluse allikale. Selleks ei ole tema õpingud, terane intellekt või kaasasündinud tarkus. See on Jumala halastus (s 1). Lõpuks osutab ta millelegi väga olulisele. Jumal, kes lõi valguse oma sõna läbi, ei lase sellel valgusel särada meie südametes. Vaid Tema ise, elav sõna Püha Vaimu isikus, särab meie südametes. See annab meile valgustuse, mis on selle maailma kõrgeltharitud filosoofidele tabamatuks jäänud. Halleluuja!
Võta veidi aega, et salmid 5 ja 6 pähe õppida. Mõtiskle täna nende üle ja lase Jumalal end nende läbi muuta, võttes vastu Tema armu kirkust.

Selle kommentaari autor: Emmanuel Oladipo