Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pauluse CV

Esmaspäev, 27. Juuni 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 6:1-13

Apostliametist
1Aga olles kaasabilised me manitsemegi teid, et te Jumala armu ilmaasjata vastu ei võtaks,
2ta ütleb ju: „Ma olen sind kuulnud soodsal ajal ja aidanud sind päästepäeval.” Ennäe, nüüd on ülisoodus aeg! Ennäe, nüüd on päästepäev!
3Me ei anna mitte milleski põhjust komistamiseks, et seda ametit ei laimataks,
4vaid näitame end Jumala abilistena kõiges: suures kannatlikkuses, ahistustes, hädades, kitsikustes,
5hoopide all, vangis, mässudes, vaevanägemistes, valvamistes, paastumistes,
6puhtuses, tunnetuses, pikameelsuses, helduses, Pühas Vaimus, siiras armastuses,
7tõe sõnas, Jumala väes, õiguse relvadega paremas ja vasakus käes,
8aus ja häbis, laituse all ja kiituse all; kui eksitajad, ja siiski tõerääkijad;
9kui tundmatud, ent ometi tuntud; kui surijad - ja ennäe, me elame!; kui karistatud, aga mitte surmatud;
10kui kurvad, aga ikka rõõmsad; kui vaesed, kes siiski paljusid rikkaks teevad; kui need, kellel ei ole midagi ja kelle päralt on kõik.
11Meie suu on teile avatud, korintlased, meie süda on avardunud.
12Teil ei ole meie sees kitsas, vaid teil on kitsas teie oma südames.
13Ma ütlen teile kui lastele: Vastutasuks avarduge teiegi!

Milliseid sõnu tahaksid näha oma hauakivil? Aga millised isiksuse tugevused ja kogemuse kirjutaksid oma CV’sse? Mõtle neile nimekirjadele lugedes tänast piibliteksti.

Tavaliselt koheldakse teisi maa saadikut austuse ja respektiga kui ta seal oma ametiülesandeid täidab. Meie missioon Kristuse kasuks toimub kahjuks vaenulikus keskkonnas ja sõjaseisukorras - ja meie vaenlane ei austa  mingisuguseid reegleid! Vähe sellest, et talle oleks antud vabadus täita oma ülesandeid, Pauluse nimekiri hädadest (s 4,5) on ilmekaks näiteks sellest, kui häbiväärselt teda koheldi nende poolt, kellede juurde ta oli läkitatud (vt 2Kr 11:23-27).

See kuidas inimesed Paulust kohtlesid, oli nende endi valik. Pauluse ülesanne aga oli jääda ustavaks oma ülesannete täitmisel, mida see ka ei maksaks. Kõigepealt ei kaotanud ta hetkekski silmist oma staatust Jumala sulasena (s 4). Püha Vaimu vili oli tema elus niivõrd ilmne (s 6,7 vrd Gl 5:22-23), et ta mitte ainult ei tulnud toime, vaid lausa õitses hoolimata kõigest, mida tema vastu tehti või millega ta üle kallati. Teiseks, ei lasknud ta silmist ega fookusest oma missiooni. Ja see missioon oli, et ta pidi kadunud patustele demonstreerima Jumala päästvat armu Issandas Jeesuses Kristuses - tema reaktsioon sellele aga, mida ta pidi läbi elama, oleks väga kergesti võinud muutuda kompromiteerivaks tema sõnumi suhtes ning teha sellega Paulusest endast takistuse. Tema siiras ja loomulik palve  tänase teksti lõpus, ei saanud korintlaste poolt mitte märkamata jääda (s 11-13)!

Me ei ole apostlid, nagu oli Paulus, kuid ka meie kutsumine ning olukorrad ei erine tegelikult tema omadest väga. Ja seetõttu ei peaks me üllatuma, kui maailm ei kohtle meid õiglaselt või kui peame taluma isegi tagakiusu - olgu see siis varjatud kujul või jõhkralt avalik.

Peame aga tegema kindlaks, et ei kaota mingil juhul silmist oma missiooni - mistahes viisil meid ka ei koheldaks, ja eriti kui see kohtlemine ei ole meeldiv. Selle asemel peaksid meie sõnad, teod ja reaktsioonid olema sellised, mis ei muutuks takistuseks kellegi teise Jumala juurde jõudmise teel. Sõnumitooja on alati osa sõnumist endast!

 
Võrdle veelkord oma nimekirju Pauluse poolt kogetuga. Milliseid omadusi tahaksid enda juures veel näha, mille järele kõige enam januned? Palveta, et Jumal võiks sind muuta oma kirkuse läbi päevast päeva.

Selle kommentaari autor: Emmanuel Oladipo