Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kodused tõed

Esmaspäev, 4. Juuli 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 9:1-15

Soovitusi annetajatele
1Pühade abistamisest ei ole mul ju vaja teile kirjutada,
2sest ma tean teie valmidust, mille pärast ma kiidan teid makedoonlaste ees, et Ahhaia on juba mullu olnud valmis ja et teie innukus on paljusid innustanud.
3Ma olen läkitanud need vennad, et meie kiitlemine teie üle ei läheks selles osas tühja, vaid et te oleksite valmis, nagu ma olen rääkinud,
4et mitte siis, kui makedoonlasi tuleb minuga kaasa ja kui nad leiavad, et te ei ole valmis, meie - ma ei tahaks öelda „teie” - ei jääks häbisse selles usalduses.
5Olen siis pidanud hädavajalikuks julgustada vendi, et nad tuleksid enne meid teie juurde ja valmistaksid ette teie varem tõotatud tänuandi, et see oleks valmis nagu tänu ja mitte nagu ihnutsemine.
6Aga see on nii: kes kasinasti külvab, see ka lõikab kasinasti, ja kes rohkesti külvab, see ka lõikab rohkesti.
7Igaüks andku nii, nagu ta süda on lubanud, mitte nördinult või sunnitult, sest Jumal armastab rõõmsat andjat.
8Jumal on vägev andma teile kogu armu rikkalikult, et teil ikka oleks kõike küllaldaselt ning et te oleksite rikkad iga teo tarvis,
9nagu on kirjutatud: „Ta on jaganud, andnud vaestele, tema õigus kestab igavesti.”
10Tema, kes annab seemne külvajale, annab ka leiva toiduseks, teeb rohkeks teie külvi ja kasvatab teie õiguse vilja.
11Te saate kõigiti rikkaks igasuguse siira headuse poolest, mis meie läbi valmistab tänu Jumalale,
12sest selle teenistuse kaudu antud abi mitte ainult ei leevenda pühade puudust, vaid muutub ka rikkalikuks Jumalale antud rohke tänu kaudu.
13Selle abistamise ehtsuse tõttu te ülistate Jumalat oma kuulekuses Kristuse evangeeliumi tunnistamisel ja oma osaduse siiruses nende ja kõikidega.
14Oma palvetes teie eest nad igatsevad teie järele Jumala võrratu armu tõttu, mis teie peal on.
15Tänu olgu Jumalale tema ütlemata suure anni eest!

Täna Jumalat Tema helde anni eest Sulle ja Tema armastuse ohvri eest.

Paulus jätkab veenmist - mõni ehk ütleks isegi pressingut - et korintlased annetaksid heldelt. Ta on makedoonlastele juba öelnud kui hästi nad alustanud on ning nüüd ei sobi pooleli jätmine enam sugugi. See, mis antud olukorras hoiab ära liigse pealepressimise on tõsiasi, et nende annetus toob kaasa õnnistuse. Paulus toestab ja laiendab oma väiteid lisades, et andmises ja annetamises peitub eriline arm.

Erinevalt tuimema südametunnistusega rahakorjajatest, ei väida Paulus, et saame vastutasuna annetamisest majanduslikku kasu. Andmisega kaasnevad vaimulikud õnnistused ja mitte ainult andjale, vaid kogu Jumala rahvas saab sellest kasu. Andjad kogevad Jumala heameelt, kes on öelnud, et armastab rõõmsat andjat (s 7) ning koos andmise kasvamisega rohkeneb terves koguduses ka kiitus (s 13) ning palvetamine (s 14). Inimesed kogevad veel sügavamat osadust.

Alati on neid, kellel jääb üle ja teisi, kes on puuduses. Jumalariigi töö vajab jätkuvalt toetust, samas  pole raha teema, millest rääkimine oleks lihtne. Ühiskond, mida iseloomustab omandivajadus (lausa omandiorjus) ning saamahimu, võib oluliselt paraneda vabastades end raha mõjuvõimu alt selle äraandmise läbi (vt Mt 6:19-20; Lk 12:33; Lk 18:22). Oleme õppinud sõltuma Jumala headusest ja heldusest (s 10), ning see hoiab meid teenimast tänapäeva ebajumalaid. See aitab ka annetada rõõmsa meelega - sest kogeme täiesti uut vabanemise tunnet ning sügavamat osadust Jumala ja Tema rahvaga.

Kui vaatleme selliselt andmise ning annetamise teemat, mis esmapilgul sageli tundub raske ja piiravana näeme, et see võib muutuda ülestõstvaks ning vabastavaks. See muudab meie suhtumise andmisesse ning ka meie andmise iseloomu.  Samas jätkub kompromisside tegemise surve sageli märkamatult ning järelejätmatult, rõhudes ja lõhkudes väärtusbaasi,.

 
Palveta, et suudaksid olla helde nii kõnes kui andmises. Palveta end läbi igast keerulisest vestlusest, millesse täna võid sattuda. Päeva lõpus vaata tagasi tänastele sündmustele ning pane tähele kuidas Jumal on su palvetele vastanud.

Selle kommentaari autor: John Grayston