Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Paljudest üheni

Esmaspäev, 8. August 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 7:31-37

Jeesus tervendab kurttumma
31Ja Jeesus lahkus Tüürose alalt ja tuli läbi Siidoni Galilea järve äärde, Kümnelinnamaa piirkonna keskele.
32Ja tema juurde toodi kurt ja kidakeelne ning paluti teda, et ta paneks oma käe ta peale.
33Ja Jeesus võttis ta rahvahulgast kõrvale, pistis oma sõrmed ta kõrvadesse, sülitas ja puudutas ta keelt
34ning üles taevasse vaadates õhkas ja ütles talle: „Effata!”, see on „Avane!”
35ja ta kõrvad avanesid kohe ja ta keelekütke pääses valla ning ta rääkis korralikult.
36Ja Jeesus keelas neid, et nad ei räägiks sellest kellelegi, aga mida enam ta neid keelas, seda enam nad jutustasid.
37Ja nad olid üliväga vapustatud ja ütlesid: „Kõik on ta teinud hästi, ta paneb ju kurdid kuulma ja keeletud rääkima!”

Lugedes tänast tervendamiselugu palveta, et võiksid olla avatud jumalariigile ja selle kõikidele võimalustele.

Kuigi Jeesuse maapealne missioon oli peaaegu täielikult seotud Iisraeliga, levisid kuuldused Temast kui tervendajast siiski ka paganate aladel - selliseid sõnumeid ei takista geograafilised ega poliitilised piirid. Jeesus võtab tolle kurttumma mehe kõrvale ning tegutseb. Oleme harjunud, et tervendades Jeesus puudutab haiget ja kõneleb ka talle, aga mida arvata selle loo puhul sülitamisest? Tolle ajastu ühiskonnas arvati süljel olevat terapeutiline toime ning seda arvamust kasutas Jeesus sel korral.Sellele vaatamata tuleb tervenemine siis kui Jeesus kasutab oma meelevalda ja väelist sõna, mille Markus “tõlgib” oma evangeeliumi paganatest lugejate jaoks. Jeesus ütleb sõna - ning tervenemine toimub koheselt.

Prohveti kaudu oli Jumal tõotanud, et tuleb päev, mil “avanevad pimedate silmad ja kurtide kõrvad lähevad lahti….ja keeletu keel hõiskab” ( Js 53:5-6). Markus viitab tahtlikult sellele prohveteeringule sooviga Jeesuse isiku tähtsust veelgi rõhutada. Jeesus ongi see, kellest prohvetid läbi sajandite olid kuulutanud, see, kes toob uue, päästmise päeva paljudele.

Markuse evangeeliumi  suremas kontekstis aga on see lugu ka näiteks jüngrite “kurtusest”, kui asi puudutab Jeesuse tegelikku kuulmist (vt ka pimeda mehe tervendamine Mk 8:22-25). Hoolimata sellest, et jüngrid veedavad suurema osa oma ajast Jeesusega koos; et lisaks Jeesuse avalikule õpetamisele saab neile osaks ka privaatne õpetus (Mk 4:10-20; Mk 7:17-23), on nad endiselt vaimselt kurdid sellele, mida Jumal läbi Kristuse teeb (Mk 8:18). Ka nemad vajavad Jeesuse abi oma vaimukõrvade avamisel, et mõista, kes Jeesus tegelikult on. Peale Jeesuse ülestõusmist see arusaamine viimaks ka tuleb.

Meie väljakutse aga on see: kas, hoolimata sellest, et oleme veetnud aega Jeesusega koos, oleme ka meie teatud puhkudel ikkagi vaimselt kurdid? Palveta täna, et su vaimukõrvad võiksid olla kuulmas kõike, mida Jumal tahab öelda  ja näidata - ka olukordades, kus on vaja Jeesuse muutvat väge. Ja kui seda väge on vaja sinu vaimukõrvade avamiseks, siis palu, et Jeesus võiks teha seda sulle samamoodi kui Ta tegi seda jüngritele.

 
Mõtle neile oma tuttavate hulgast, kes vajavad Jeesuse armastust ning oma ellu terviklikkust, mis tuleb Temalt. Palu, et Jumal näitaks sulle kuidas võiksid seda nendega jagada.

Selle kommentaari autor: Julie Robb