Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vajadus õpetuse järele

Neljapäev, 1. September 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 18:23-28

Pauluse kolmanda misjonireisi algus
23Kui ta oli seal mõnda aega olnud, läks ta ära ja käis järjest läbi Galaatia maakonna ja Früügia, kinnitades kõiki jüngreid.
24Aga keegi juut, Apollos nimi, Aleksandriast pärit, vahva kõnemees ja vägev kirjaseletaja, tuli Efesosse.
25Teda oli õpetatud tundma Issanda teed ja vaimult keevalisena ta rääkis ja õpetas täpselt Jeesusest, aga teadis ainult Johannese ristimist.
26Tema hakkas siis julgesti sünagoogis kõnelema. Kui aga Priskilla ja Akvila teda kuulsid, võtsid nad ta enda juurde ja seletasid talle Jumala tee täpsemini ära.
27Aga kui ta tahtis minna Ahhaiasse, kirjutasid vennad teda julgustades jüngritele, et nad ta vastu võtaksid. Kui Apollos sinna jõudis, siis ta tõi palju kasu neile, kes olid hakanud uskuma armu läbi.
28Sest ta kummutas osavalt juutide väited, näidates avalikult Pühakirjast, et Jeesus on Messias.

Täida end täna evangeeliumi sõnumiga ja palu, et see muutuks taas elavaks su sees.

Kui kuulen kedagi jutlustamas, on mul kalduvus muutuda liigselt kriitiliseks, selle asemel et olla positiivne ja julgustav. Aina rohkemate eksiõpetuste ilmendes aga  jääb alles vajadus kõike kuuldut järele kaaluda (meenuta perealasi!), sest ei saa olla lihtsameelselt petetav. Õige tasakaalu leidmine ei ole alati lihtne. Tänased salmid aitavad mõista, kuidas reageerida kuuldes kedagi jutlustamas; ning näitavad ka, et iga sõnumi läbikatsumine ei ole tingimata kerge. 

Kus oli sinu meelest Apollos Jumala silmis, Tema ees? Kommentaatoritel on siin erinevad arvamused. Luukas ütleb, et Apollos oli “õppinud” mees, kellel oli põhjalik ülevaade Vana Testamendi sõnumist (s 24). Ka oli teda “õpetatud tundma Issanda teed” ning ta õpetas täpselt Jeesuest (s 25). Ta rääkis väga tuliselt ja kaasakiskuvalt - kuid kas see tuli oli temalt eneselt või oli Püha Vaimu põlemine ( vt Rm 12:11)? 

Tundub, et Apollosel oli teadmine Jeesuse elust ja õpetusest, võibolla ta isegi uskus, et Jeesus oli Messias, kuid ta ei suutnud täiesti mõista Jeesuse surma ja ülestõusmise, või ka nelipühi sündmuse tähenduslikkust. Salmid 24-25 näitavad siiski, et Apollos oli õpetaja, kes andis edasi Jeesuse sõnumit korrektselt ja nii hästi, kui ta seda Pühakirja alusel mõistis. Ometi oli tema kuulutuses ka midagi puudu (eriti kuna ta tundis ilmselt ainult Johannese ristimist ja õpetust) ning ta vajas abi, et mõista asju nagu Jeesuse ülendamine ja Püha Vaimu and. Seepärast võtsid Priskilla ja Akvila ta märkamatult kõrvale, õpetasid ning slegitasid talle kõike täpsemalt (s 26) - ja see on palju parem viis aidata mõnd jutlustajat kui hakata teda avalikult korrigeerima.

Jumalakartliku inimese tunnus on see, et ta osutub õpetatavaks ka sellisel viisil ( Õp 9:9) ning Apollose puhul oli selle tulemuseks veel palju viljakam teenimistöö (s 27,28).

 

 

Kui meil tekib vajadus kedagi läbi katsuda või kellegi suhtes mingi hinnang anda, tehkem seda siis õiges vaimsuses ja Vaimus ning valvakem, et ka ise jääksime alandlikeks ning oleksime õpetatavad.

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge