Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Täidetud ning võitlemas

Laupäev, 3. September 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 19:11-20

Paulus kuulutab Efesoses
11Ja Jumal tegi iseäralikke vägevaid tegusid Pauluse käte läbi,
12nii et ka tema naha pealt võetud higirätikuid ja põllesid viidi haigete peale ja tõved lahkusid neist ning kurjad vaimud läksid välja.
13Aga mõned rändajad juudid, kes vaime välja ajasid, katsusid lausuda Issanda Jeesuse nime nende üle, kelles oli kurje vaime, üteldes: „Ma vannutan teid Jeesuse nimel, keda Paulus kuulutab!”
14Seda tegid ühe juudi ülempreestri Skeua seitse poega.
15Ent kuri vaim kostis neile: „Jeesust ma tunnen ja Paulust ma tean, aga kes teie olete?”
16Ja inimene, kelles oli kuri vaim, kargas neile kallale, sai võimust nende üle ja võitis nad ära, nii et nad alasti ja haavatuna põgenesid sellest kojast.
17See lugu sai teatavaks kõigile juutidele ja kreeklastele, kes elasid Efesoses, ja hirm langes nende kõikide peale ja Issanda Jeesuse nime kiideti suureks.
18Ja paljud nendest, kes olid saanud usklikuks, tulid ning tunnistasid ja rääkisid oma tegudest.
19Aga paljud neist, kes olid tegelnud nõiakunstiga, tõid oma raamatud kokku ja põletasid need ära kõikide silma all. Ja kui nende hind kokku arvestati, leiti see olevat viiskümmend tuhat hõberaha.
20Nõnda võimsalt kasvas ja tugevnes Issanda sõna.

Vaigista oma süda praegu Jumala ees. Küsi, mis on Tema südamel sulle öelda.

Loetud tekstis näeme kuidas Paulus teenis väga mitmel erineval moel. Ta diskuteerib uskmatutega (s 8), õpetab usklikke (s 9), tervendab haigeid ning ajab välja deemoneid (s 12). Efesos oli tol ajal suur vaimne keskus, kus inimesed olid seotud mitut laadi nõiduse ja  vaimudega. Tundus, et isegi juutide juhtidel oli väärastunud arusaam vaimsetest asjadest, sest nad püüdsid vaime välja ajada väe abil, mida nad ise ei tundnud.

Kuidas saab siis Paulus ühe silmapaistva võidu teise järel, kui Skeua pojad kaotavad sama silmapaistvalt? Miks kartsid deemonid Paulust, kuid pilkasid Skeua poegi, kui need püüdsid Paulust järele teha? Kindlasti leiame vastuse suhtes. Paulus tundis Jeesust, ning Jeesuse Vaim elas Pauluse südames. See polnud mitte Jeesuse nimi , mis pani deemonid ja haigused põgenema, vaid pigem see, et Jeesuse ligiolu ja vägi voolas läbi Pauluse, iga kord, kui ta kõneles Jeesuse nimel.

Ükskõik, mida sa arvad keeltega rääkimisest (s 6), tervendamisest ja/või deemonite väljaajamisest (s 12) meie päevil - elureaalsus on see, et oleme jätkuvalt vaimses lahingus, samamoodi kui Paulus tänases tekstis. Ja samamoodi kui Paulus, peame meiegi olema täis Jeesuse Vaimu ning ligiolu sedavõrd, et inimesed tunnetavad seda ning vaimud värisevad.

 

Palu, et Issand võiks sind värskelt uuesti täita oma ellu ja väega täna. Ja ui sinu suhe Temaga on jahenenud, siis paranda meelt.

Selle kommentaari autor: Alison Allen