Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Juurdunud Pühakirjas

Laupäev, 8. Oktoober 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Tm 3:10-17

Timoteose kohustustest
10Sina aga oled järgnenud mulle minu õpetuses, eluviisis, kavatsustes, usus, pikas meeles, armastuses, vastupidamises,
11tagakiusamistes, kannatustes, mis mulle on osaks saanud Antiookias, Ikoonionis, Lüstras. Millist tagakiusamist ma olen pidanud taluma, ent kõigest on Issand mind välja kiskunud!
12Ja kõiki, kes tahavad elada jumalakartlikult Kristuses Jeesuses, kiusatakse taga.
13Kurjad inimesed ja petised lähevad aga ikka pahemaks, eksides ise ja eksitades teisi.
14Aga sina püsi selles, mida sa oled õppinud ja usaldanud, teades, kelle käest sa oled õppinud,
15ja kuna sa tunned lapsest saadik pühi kirju, mis võivad sulle tarkust anda päästeks usu kaudu, mis on Kristuses Jeesuses.
16Kogu Pühakiri on Jumala sisendatud ja kasulik õpetamiseks, noomimiseks, parandamiseks, kasvatamiseks õiguses,
17et Jumala inimene oleks täiesti varustatud ja valmis igale heale teole.

Pühenda tänane päev Jumalale ja paluda tal rääkida oma sõna kaudu.

Paulus toob julgelt end näitekse kellestki, kelle terviklikkus on puutumata (s 10,11). Vahel peab mõni poliitik häbistutuna tagasi astuma, kui tuleb välja mõni tema saladus (et peab armukest, võtab altkäemaksu või on seotud kuritegevusga jne). Paulusel pole aga mingit probleemi kõik avalikustada. Tal ei ole luukeresid kapis. Tema elu ja teenimist võib vabalt läbi uurida. Mõnede jaoks võiks see olla väga ebameeldiv olukord, kuid kas see peaks olema? Kindlasti on iga kristlase soov olla terviklik ja puhta südametunnistusega.

Paulus rõhutab eriti just kannatusi (s 11,12), toob näiteks oma väljasaatmise Antiookiast, Ikoonionis loobiti teda kividega ja Lystras loobiti ka ning jäeti surema (Ap13:13-14:20). Paulus ei olnud neis paigus selles, et nautida glamuuri või saada kiitust. Oma kannatustes kujutleb ta end olevat Jumala rahva seas läbi ajaloo ja kõikjal. Kannatus käib tema arvates Jeesuse jüngriks olemisega kokku (s 12). Kui pole tagakiusamist, siis ei järgita tõeliselt Jumalat. Ilma selleta on kristlik tunnistus lahja.

Timoteose jaoks pole sõnum - jää kindlaks, mida oled õppinud - midagi uut. Tuleb usaldada Pühakirja, mis on terviklikkuse alus (s 14). Las Pühakiri teeb ära oma positiivse (õpetamine, kasvatamine õigsuses) ja negatiivse (puudustele osutamine, korrigeerimine) töö. Paulus viitab "neile, kellalt sa oled õppinud" (s 14), mis on väljakutse meile kõigile, kes kasutame "tee nagu mina" lähenemist. Tema keskendumine Pühakirjale on meeldetuletus, et me mõtleme nagu ümbritsev kultuur, millega meid pidevalt pommitatakse (2Tm 3:1-5), kui meil poleks kriitilist suhtumist ja positiivseid alternatiive.

Täna Jumalat Pühakirja eest ja palu Tal jätkata rääkimist meile oma Sõna kaudu.

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate