Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Juhtide eest palvetades

Pühapäev, 24. September 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 20

Palve võiduks
1Laulujuhatajale: Taaveti laul.
2Issand vastaku sulle kitsikuse ajal; Jaakobi Jumala nimi varjaku sind!
3Ta läkitagu sulle abi pühast paigast ja toetagu sind Siionist!
4Ta mõelgu kõigile su roaohvritele ja su põletusohvrit ta arvaku rasvaseks! Sela.
5Ta andku sulle, mida su süda kutsub ja lasku täide minna kogu su nõu!
6Me tahame hõisata sinu võidust ja oma Jumala nimel lehvitada lippu. Issand täitku kõik su palved!
7Nüüd ma tean, et Issand päästab oma võitud mehe; ta vastab temale oma pühast taevast oma parema käe vägeva abiga.
8Ühed ülistavad vankreid ja teised hobuseid, meie aga Issanda, oma Jumala nime.
9Nemad vaaruvad ja langevad; meie aga tõuseme ja seisame püsti.
10Issand, aita! Kuningas vastaku meile, kui me hüüame!

„Kiitke Issanda nime… Tema muudab aegu ja ajastuid; Tema seab üles kuningaid ning tagandab neid”

Salmid 1-5 moodustavad kuninga eest tehtava kogukondliku palve. Palutakse, et Jumal kaitseks ning aitaks teda ning annaks talle võidu. …“ Muutus 6-8 salmides, kus kõnelemine toimub esimeses isikus – viitab, et siin kõneleb kuningas ise, väljendades usaldust et Jumal vastab palvetele positiivselt ning annab talle võidu. 

9.salm on omamoodi kogukondlik „Aamen“. Kuidas saab kuningas nii kindel olla? Ehk leiame vastuse 2Ajaraamatu 20 peatükist – mis annab raami sellele millises keskkonnas seda psalm kasutati. Juudalased, keda on hoiatatud läheneva edomlaste rünnaku eest kogunevad templisse ja seal ohverdab kuningas kogukondliku palve päästmise eest Jumalale. Sel ajal kui rahvas Jumala ees seistes ootab, tuleb leviitide kaudu julgustav ning kinnitav sõnum Jumalalt. Kuningas koos rahvaga reageerib sellele kiituse ja tänuhüüetega. Oletatavasti tulenes kindlus mida psalmis näeme, Jumala poolt läkitatud sõnumist.

Juudas ja Taaveti troonil istuvatel kuningatel oli Jumalaga eriline lepingusuhe mida ei saa kohaldada ühelegi praegusele poliitilisele valitsusele. Mida siis ikkagi saame õppida sellest psalmist mis kohalduks ka  tänapäeval?

Esiteks: äratundmise jumalakartliku juhtide vajamise osas. Rahva palved rajanesid tõsiasjale, et nende kuningas oli kogu südamega Jumalat kummardav, ja see ilmnes ka ohvritest mida ta Jumalale tõi (s 3). Teiseks on siin äratundmine, et viimselt on nad kõik Jumala käes ja selles iseenesest on nende kindlus ( s7).

Paulus kutsub kristlasi üles palvetama oma poliitiliste juhtide eest ning tänases psalmis on mõned põhimõtted, mis aitavad neid palveid formuleerida. Eriti aga innustab see psalm tegema palveid sellepärast et meilgi võiksid olla jumalakartlikud juhid – võimalikuld paljudes eluvaldkondades.

 
Kui sul tavaliselt ei ole kombeks palvetada poliitiliste ja omavalitsusjuhtide pärast – või ka rahvuslike ja rahvusvaheliste pärast – tee seda siis täna ning otsusta seda edaspidi teha regulaarselt.

Selle kommentaari autor: APÜ