Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal vaatab

Teisipäev, 26. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 2

Jumala võitud mees valitseb
1Miks paganad möllavad ja rahvad mõtlevad tühja?
2Ilmamaa kuningad astuvad esile ja vürstid peavad üheskoos nõu Issanda ja tema võitud mehe vastu:
3„Kiskugem katki nende ahelad ja visakem enestelt ära nende köied!”
4Kes taevas istub, naerab; Issand pilkab neid.
5Oma vihas ta kõneleb siis nendega ja oma raevus ta teeb neile hirmu:
6„Aga mina olen seadnud oma kuninga Siionile, oma pühale mäele.”
7- „Ma annan teada Issanda otsuse; tema ütles minule: Sina oled mu Poeg, täna ma sünnitasin sinu.
8Küsi minult, ja ma annan paganad su pärandiks ning ilmamaa otsad su omandiks.
9Sa peksad nad puruks raudkepiga, sa lööd nad katki nagu potissepa tehtud astjad.”
10Niisiis, teie, kuningad, saage mõistlikuks! Teie, ilmamaa kohtumõistjad, laske endid noomida!
11Teenige Issandat kartusega ja ilutsege värisemisega!
12Andke suud Pojale, et ta ei vihastaks ja teie ei hukkuks oma teel; sest tema viha süttib pea! Õndsad on kõik, kes tema juures pelgupaika otsivad.

Palveta sel aastal toimuvate maalima liidrite kohtumiste pärast. Palu, et meie juhid võiksid kuulda võtte nõuannet salmist 10.

Psalm 2 ühildub 1.psalmiga juhatades sisse psalmide raamatu, ning mõlemad neist esitlevad kahte teed. Üheskoos avavad nad meile perspektiivi kuidas lugeda ning palvetada läbi psalmide raamatu - ning kuidas elada kaasaegses maailmas. Kui Psalm 1 kiirgab vaikseks jäämist ning rahu, keskendudes üksikisikule, siis Psalm 2 kirjeldab kaost ning konflikte, millesse satuvad “rahvad”, kes jõuliselt panevad vastu Jumala tahtele, keeldudes tunnistamast Tema Poja valitsust.

Meie isikliku vastuse horisonti laiendatakse Jumala globaalsete eesmärkideni “ilmamaa otsteni” välja (s 8). Kesksel kohal selles on Issanda “võitu”, “minu kuningas”, minu poeg” (s 2,6,7). Jumala tahtekohane “tark” vastus on Tema “teenimine” (s 10,11). Ja siin kummardume Jeesuse Kristuse ette ( Ap 13:33; Hb1:5, Hb 5:5) - seal kus varakirik kohtas otsest ohtu, kasutasid nad just seda psalmi, et saada tagasi oma julgus palves (Ap 4:25-26).

Autor on kasutanud samasugust heebreakeelset sõnatüve, näidates meile kuidas rahvaste salanõu pidamine (s 1) seisab vastu Issanda õpetuse üle “mediteerimisele” (mõlemas kasutatud verb tähendab ka “pomisemist”). Mis mõtet on pidada nõu kõikvõimsa Jumala vastu? Et selline tegevus on kuri ja ohtlik, saab rohkem kui selgeks 1.Moosese raamatus. Tänases psalmis näidatakse, et see on ka naeruväärne. Omades võimalust vaadata tagasi läbi terve Pühakirja, võime näha inimese salanõude ja mässamise tõelist tulemust. Näeme Jumalat tõsiselt alla rahvaste peale vaatamas, samamoodi nagu Ta vaatas Paabeli impeeriumi rajajaid (1Ms 11:1-9) ning vaatab ka meie endi haledat nurisemist ja kaeblemist. Kui rumalatena me Talle seal paista võime!

 Aga õiged ei istu koos “kurjadega (Ps 1:1), sest nemad teavad, et nende Issand on asunud troonile  taevas (Ps 2:4). Neile aga, kes mässavad võitud kuninga vastu, ütleb Jumal, et “teie hukkute oma teel” (s 12), õndsad (õnnelikud) aga on kõik, kes otsivad pelgupaika Jumalas (s 12; Ps 1;1-2). Mõnedele kristlastele  - ka mulle - on raske ette kujutada Jeesust kui hirmuäratavat valitsejat, keda siin kirjeldatakse valitsemas raudse sauaga. Palju lihtsam on meil mõtelda Jeesusele, kui leebele sõbrale. Issand on aga tegelikult mõlemat. Kolmainsus jääb alatiseks inimarusaamisest kõrgemaks reaalsuseks, kuid selle sees võib Jeesus olla nii alandlik Päästja, sellepärast mida Ta on teinud meie eest, kui ka kõikvõimas Issand meelevalla tõttu mille Isa Talle on andnud ja mida tänane psalm ka kirjeldab. 

Sel ajal kui psalmide raamat sai oma praeguse vormi, oli Jumala rahvas pärslaste rõhumise all, ometi laulsid nad julgelt, et vastupanu Jumala valitsemisele, mis koondub “Tema võitu” vastu, on asjatu (s 1), ning kinnitasid vastupanijate täielikku hukku (s 9, Ps 149:6-9). Johannes võis olla vang Patmose saarel, kuid Tema jaoks ja ka meie jaoks kehtib kõikumatuna tõotus, et saame osa Kristuse võidust (Ilm 2:26-27). Hoolimata sellest, mida võime enda ümber näha praegu maailmas, saame ühineda selle hulljulge ja ebatavalise kinnitusega mida omab ja väljendab kuulekas ning ootuse seisundis olev usk.

 
On tark aegajalt üle kontrollida kus me vaimulikult parasjagu asume ning teha kindlaks, et püsime ikkagi turvaliselt Jeesuse päästva väe alas.

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell