Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Laula Jumalale!

Pühapäev, 7. Jaanuar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 96

Rahvaste kuninga ja kohtuniku au
1Laulge Issandale uus laul, laulge Issandale, kõik maailm!
2Laulge Issandale, kiitke tema nime, kuulutage päevast päeva tema päästet!
3Jutustage paganate seas tema au, tema imeasju kõigi rahvaste seas!
4Sest Issand on suur ja väga kiidetav ja tema on kardetavam kui kõik muud jumalad.
5Sest teiste rahvaste jumalad on ebajumalad, aga Issand on teinud taeva.
6Aulikkus ja auhiilgus on tema palge ees, võimsus ja ilu on tema pühamus.
7Rahvaste suguvõsad! Andke Issandale, andke Issandale au ja võimus!
8Andke Issandale tema nime au, tooge annetusi ja tulge tema õuedesse!
9Kummardage Issandat pühas ehtes, kõik maailm värisegu tema palge ees!
10Öelge paganate seas: Issand on kuningas! Siis maailm jääb kindlaks, ei see kõigu. Tema mõistab rahvastele õiglast kohut.
11Taevad rõõmustagu ja maa ilutsegu, kohisegu meri ja mis seda täidab!
12Hõisaku väljad ja kõik, mis seal on! Siis rõkatagu rõõmust kõik metsapuud
13Issanda palge ees, sest tema tuleb! Sest ta tuleb kohut mõistma maailmale. Ta mõistab kohut maailmale õiguses ja rahvaile oma ustavuses.

Vali tänasest psalmist üks salm ning mõtiskledes selle üle (või lauldes seda), lase sellel vajuda sügavale oma südamesse.

Inimeste ebajärjekindluse ja kõikuvuse taustal tõuseb tänasest psalmist esile Jumala usaldusväärne muutumatus ning järjekindlus. Laulja kutsub meid mõtisklema Jumala suveräänsuse ning väelisuse üle, mis ulatub üle kõikide rahvaste, et vaatleksime Teda,Tema loovat väelisust ning päästetegusid ning mõistaksime iga muu jumala(ks tõestetu) mõttetust. Ning mitte ainult Iisraeli, vaid kogu maailma kutsutakse aukartuses ja kiituses kummarduma Jumala ette.

Kuna siin räägitakse uuest laulust, viib see mõtted Ilmutusraamatusse - Ilm 5:9, kus tapetud Tallele lauldakse ka uut laulu. Mõeldes mõlemale üleskutsele, hakkame aduma Jumala tõe kahte aspekti, mis on olulised meie enda vaimulikuks heaoluks ning meie suhtumises pattu.

Tänases psalmis rõõmustame kõigepealt selle üle, et Jumal tuleb õigluses maailma üle kohut mõistma. See on kinnitus meile, et praegune maailm, kus elame, ei lõpe viimaks moraalses kaoses, vaid Jumal viib täide oma kohtumõistmise kõiges, seades õigsuse jalule iga ülekohtu puhul. 

Ilmutuse raamatus näeme aga Jeesust,  tapetud Talle, kes võttis meie patud ning karistuse nende eest enese peale, avades meile jumalariigi ning tehes meid selle preestriteks teenima Teda ( Ilm 5:10).

Meie kiituses täna, sulavad kokku selle õiglase Kohtumõistja ning halastava Päästja kujud. Tema on see, kes aitab meil näha ja tegeleda ka selle patuga enda elus, mida oleme varjata ja salata püüdnud. Vaid siis kui tunnistame oma pattu, võime saada andestuse Tema käest ning vaadata kindlusega igavikule, kus võime elada jätkuvalt Tema ligiolus ja Teda ülistades.

Just sellepärast, et Tema kohtumõistmised on nii kindlad ja õiged, saame ka meie usaldada seda erilist armu, mis meid viimselt päästab. Ning et see pääste on võimaldatud kõikidele rahvastele, tahame ka kõikjal kuulutada sõnumit oma Jumalast ja Päästjast.

 
“…vaid saage täis Vaimu, lauldes omavahel psalme, hümne ja vaimulikke laule, lauldes ja pilli mängides kogu oma südamega Issandale..” (Ef 5:18-19)

Selle kommentaari autor: Ray Porter