Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Siis kui sa ootad

Laupäev, 13. Jaanuar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 17:15-27

Aabramist saab Aabraham.<br />Ümberlõikamine kui lepingu märk
15Ja Jumal ütles Aabrahamile: „Saaraid, oma naist, ära hüüa enam Saaraiks, vaid tema nimi olgu Saara!
16Ma õnnistan teda ja annan ka temalt sulle poja. Ma õnnistan teda nõnda, et ta saab rahvaiks, rahvaste kuningadki põlvnevad temast.”
17Siis Aabraham heitis silmili maha, naeris ja ütles oma südames: „Kas peaks saja-aastasele poeg sündima? Või peaks üheksakümneaastane Saara sünnitama?”
18Ja Aabraham ütles Jumalale: „Kui ainult Ismaelgi sinu ees jääks elama!”
19Siis ütles Jumal: „Siiski, su naine Saara sünnitab sulle poja ja sa pead panema temale nimeks Iisak. Ja ma teen temaga lepingu, igaveseks lepinguks tema soole pärast teda.
20Aga ka Ismaeli pärast ma olen sind kuulnud. Vaata, ma õnnistan teda ja teen ta viljakaks ning väga arvurikkaks. Temast sünnib kaksteist vürsti ja ma teen ta suureks rahvaks.
21Kuid oma lepingu teen ma Iisakiga, kelle Saara sulle sünnitab tuleval aastal selsamal ajal.”
22Kui Jumal oli lõpetanud kõneluse Aabrahamiga, siis ta läks tema juurest üles.
23Ja Aabraham võttis oma poja Ismaeli ja kõik oma peres sündinud, ja kõik raha eest ostetud, kõik meesterahvad Aabrahami pere inimeste hulgast, ja lõikas ümber nende eesnaha liha, otse selsamal päeval, nõnda nagu Jumal teda oli käskinud.
24Aabraham oli üheksakümmend üheksa aastat vana, kui ta eesnaha liha ümber lõigati.
25Ja Ismael, tema poeg, oli kolmteist aastat vana, kui ta eesnaha liha ümber lõigati.
26Otse selsamal päeval lõigati ümber Aabraham ja tema poeg Ismael;
27ja kõik ta pere mehed, peres sündinud ja võõrastelt raha eest ostetud, lõigati ümber koos temaga.

“Issand, on nii raske oodata pimeduses ja vaikuses. Aita mul jääda kindlaks selles, mida loodan ja tugevaks selles mida ma ei näe, ning mitte iial kahelda Sinu headuses!”

Aastaid tagasi jälgisid miljonid ja miljond televaatajad kuidas kuninglikust pruudist sai printsess. Ja seejärel hakati ootama, millal printsessist saab väikese printsi ema. Saarai oli olnud Aabrami printsess aastakümneid, nagu viitab ka tema vana nimi. Uus nimi, Saara, toob nime tähenduse veelgi tugevamalt esile (s 15). Jumal õnnistab teda, kohtleb oma lepingus Saarat igati Aabrahami võrdse partnerina (s 16). See saab olema tohutult suur rahvas, kelle emaks ja kuningannaks Saara saab, kuigi kõik tõotatu läheb täide alles kauges tuelvikus (Js 51:2). Tegu oli tõeliselt kinnitava hetke ning sündmusega, kui Saara seda ainult uskuda suudaks - tema sees räägib valjul häälel kõigele vastu kogu lastetuse aastatel kogetud valu.

Iisakut tuli kutsuda “ta naerab”. Naer võib kõlada väga erinevais toonides ja meeleoludes: piinlikkuse tundes, mõnituses, põnevuses ja rõõmus. Aabraham ongi üks suur tunnetepundar, kui ta vastab Jumala sõnadele (s 17-18). Ta langeb aukartuses ning imetluses silmini maha. Võibolla piisas tema erutuseks paljast mõttest imele mis sünnib Saaraga ning ta naerab, aga siis lähevad ta mõtted Iismaeli juurde. 

13 aastat oli ta pidanud vaatama ning võinud ka rõõmu tunda pojast, kes kohe on jõudmas meheikka, eeldades, et see poiss ongi pärija. Need mõned tunnid uskmatusest kantud toimimist aastaid tagasi ( ptk 16), toovad aga Aabrahami südamesse lõhestatuse kogu eluks: kuidas valida armastuse vahel oma printsessi vastu või poja vastu, keda tema printsess ei jaga.

Nii võtab Aabraham ette palvetada selle konflikti pärast, ning anub Iismaelile õnnistust. Ning talle kinnitatakse, et ka sel pojal saab hästi minema.  

Kui ta selle järel asub teostama ümberlõikamise tseremooniat näeme, kuidas Aabrahami nimi seotakse Iismaeli nimega kolmel korral uuesti (s 23-26). Selle loo jutustaja tahab, et lugeja kindlasti näeks kui lähedane side on isa ja poja vahel. Kogu majapidamise meeste seas on nemad kaks, kes näitavad teed.

Aga mida võis selle kõige käigus mõelda Saara?

 
Kas ootad, et Jumal hakkaks tegutsema näiliselt täiesti võimatus olukorras? Palveta, et Ta võiks uuendada su usku ning lohutada sind su valus.

Selle kommentaari autor: Vera Sinton