Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elu suitsevad varemed

Pühapäev, 4. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 119:81-88

Jumala sõna ülistus
81Mu hing on lõppemas, oodates su abi, ma loodan sinu sõna peale.
82Mu silmad on lõppemas, igatsedes su ütlust; ma küsin: „Millal sa trööstid mind?”
83Sest ma olen nagu nahkastja suitsus; sinu määrusi ma ei ole aga unustanud.
84Kui palju päevi on veel su sulasel? Millal saadad täide kohtuotsuse mu tagakiusajate kallal?
85Ülbed on kaevanud mulle auke, need, kes ei ela su Seaduse järgi.
86Kõik su käsud on tõde; valega kiusatakse mind taga. Aita mind!
87Peaaegu oleksid nad lõpetanud minu elu maa peal. Mina aga ei ole hüljanud su korraldusi.
88Oma heldust mööda elusta mind, siis ma hoian sinu suu tunnistust!

Too täna kõik oma täitumata igatsused Jumala ette…

Elus on hetki, ning enamasti on need täis valu, mil mõistame, et igatsused mille täitmise poole oleme püüelnud, jäävadki ilmselt täitumata. See võib südamesse tuua pettumuse, kahetsuse ning kibeduse. 

Laulja elu on olnud täis võimsaid kogemusi Jumala sõnaga. See on teda lohutanud ja rõõmustanud (Ps 119:76-77) ja see on täinud teda lootusega. Aga nüüd kogeb ta oma jaksamise lõppu. Ta vastased on jäänud samaks, tema kannatused pole lõppenud, ning ta on jõudnud oma jaksamise lõppu. Salmides 81-84 väljendub ta igatsus ja karje, et Jumal muudaks tema olukorra. Nii esitab ta küsimuse, mida paljud on küsinud samasuguse valuga: “Millal sa trööstid mind?” ( s 82)

Laulja tajub, et tema aeg siin maa peal hakab lõppema. Ta kasutab tabavat võrdlust, kirjeldades end kui “nahkastjat suitsus” (83). Väljapraagitud, üles riputatud telgi suitsu sisse kui astja, millel pole enam kasutust. Just nii ta tunneb. Ja kui oleme ausad, siis enamikul meist on olnud sarnaseid hetki. Ning siis on meie tõeline igatsus ja vajadus, et Jumala Vaim tuleks ja uuendaks meie olukorra.

Selles palves (kisenduses?) asetab laulja Jumala ette kogu läbielatu, kõik faktid ning vajadused - ning siit leiame esimese õppetunni: oma jaksamise või elu lõpul, on hea jõuda palvetamise paika. Üsna tihti on palve see, mis suures kannatuses esimesena hääbub, kuigi tegelikult peitub just palves meie  suurim paranemise võimalus.  

Pikaajaline kannatus kurnab inimesest viimase jõu - “Mu hing minestab”, “mu silmad on lõppemas” (s 81,82), “kui kaua veel?” (s 84).  Ometi - jõudes isegi jaksamise lõppu, võime nii nagu lauljagi, leida sealt ka lootuse ( s 81-82) ning veel midagi, mida me võibolla oodata ei oska, kuid mille nimi on “sõnakuulelikkus” (s 83,87).

Kannatus on sageli talumatult ebamugav. Selle allikaks võivad olla vaenulikud inimesed, see võib tulla täiesti teenimatult inimese ellu, aga Jumala seadmiste rikkumine kurjade poolt, peab saama ületatud õigete sõnakuulmises. Ning Jumala poolt antud sõna usaldamine peab jääma juhtima meie elu ka sellistel hetkedel (s 83, 87,88). Sest vaatamata valule on just Sõnas ja selle kindlas usaldamises olemas kõik, mida vajame, kogu lootus ja kinnitus tulevikuks (s 81-82). Seda koges Taavet korduvalt läbi elu, see on olnud tuhandete kogemus oma elutee lõpul, ning sellele saame toetuda ja sealt abi leida ka meie. Sest Jumal täidab oma sõna - isegi siis kui meie enam ei suuda näha kuidas see sündida võiks.

 
Issand, tule oma Vaimuga ning uuenda mu olukord täna - mu lootus, mu igatsus ja kinnita, elusta mind oma sõna läbi!

Selle kommentaari autor: APÜ