Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tunne on vastastikune

Neljapäev, 15. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 1:8-13

Tänu ja palve
8Esmalt ma tänan oma Jumalat Jeesuse Kristuse läbi teie kõikide pärast, sest teie usust räägitakse kogu maailmas.
9Jumal, keda ma oma vaimus teenin, kuulutades evangeeliumi tema Pojast, on ju minu tunnistaja, kuidas ma lakkamatult meenutan teid
10alati oma palveis, kui ma anun, et ehk ometi õnnestuks mul Jumala tahtmisel kord tulla teie juurde.
11Ma ju igatsen teid näha, et ma võiksin teile jagada mõnda vaimulikku andi teie kinnituseks,
12see aga tähendab: teie keskel leida üheskoos julgustust mõlemapoolse usu, teie ja minu oma varal.
13Ma ei taha ju, vennad, et teil jääks teadmata: ma olen sageli püüdnud teie juurde tulla, et mul oleks mingit vilja ka teie seas, nagu mul seda on muude rahvaste seas, ent tänini on mulle tulnud ikka mõni takistus.

Meenuta, millal viimati keegi sind tõeliselt julgustas, ning kuidas sa siis end tundsid. Palu, et Jumal näitaks sulle, kuidas võiksid julgustada teisi.

Rooma oli impeeriumi süda. Seal asus keiser, kes oli kuulutanud end  maailmale jumalikuks päästjaks ja rahutoojaks. Rooma oli ka võimukeskus, mille ametnikud lõid Jeesuse risti, kuid kristlik kogudus oli sellest hoolimata rajatud ka seal. Üks osa Pauluse teenimisest Jumala ees kui evangeeliumi teener,  oli palvetada usklike eest Roomas. Ta oli ka isiklikult juba ammu igatsenud külastada seda tolleaegset miljonilinna, kuid tajus samas, et mitte tema, vaid Jumala käes oli öelda millal ja kuidas see sündima peab. Paulusel oli juba kogemus, et sageli tema isiklikud igatsused - ning isegi need, mida ta pidas strateegilisteks plaanideks - said Jumala poolt ümberpööratud ( Ap 16:6-10 on üks näide sellest). Ka meie peame oma plaane tehes olema valmis selleks et Jumal meid hoopis ümber suunab ( vrdl Jk 4:13-17).

Paulus nägi Roomat kui üht osa paganlikust maailmas, mida ta oli kutsutud teenima. Tema soov oli olla Rooma kristlastele õnnistuseks, kuid ta ise sai samuti julgustatud nähes nende usku. Just sellised peaksid olema ka suhted kristlaste vahel, kes teenivad Jumalat erinevates piirkondades ja tingimustes. Meie igatsus teisi teenida, peaks olema segatud alati ka ootusega, mida saame neilt keda teenime. Paulus suhtus Rooma kristlastesse kui tõelistesse õdedesse ja vendadesse Kristuses, kellega kogeti vastastikust rikastavat osadust.

Roomas olles otsis Paulus usu vilja. Lisaks soovis ta näha kuidas uued inimesed reageerivad evangeeliumie sõnumile ning ta igatses, et tema külaskäik võiks veelgi elavdada evangeeliumi levikut.  Aga kas ta ootas ka mingit teistsugust vilja Roomast? Peatükis 15 ja salmis 24 küsib ta spetsifiliselt abi oma misjonireisi jaoks Hispaaniasse. Hispaania misjon viis Pauluse maale kus tema ees oli keeruline keeleline ja ka kultuuriline väljakutse ning tal oli väga vaja abi kasvõi ladina keele rääkijatelt. Nii näeme, et kõik, kes on misjonitööga seotud, vajavad alati ka mingit laadi abi kaasvendadelt ja -õdedelt.

 
Julgusta täna kedagi, andes teada, et palvetad tema eest. Kui tunned, võid saata talle sõnumi või mingi väikese eseme, mis meenutaks talle, et sa hoolid ning Jumala armastust tema vastu.

Selle kommentaari autor: Ray Porter