Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tormi kohal

Pühapäev, 18. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 91

Kõigekõrgema kaitse all
1Kes Kõigekõrgema kaitse all elab ja alati Kõigeväelise varju all viibib,
2see ütleb Issandale: „Sina oled mu varjupaik ja mu kindel mäelinnus, mu Jumal, kelle peale ma loodan!”
3Sest tema kisub su välja linnupüüdja paelust, hukkava katku käest.
4Oma tiivasulgedega kaitseb ta sind ja tema tiibade all sa leiad varju; tema tõde on kilp ja kaitsevall.
5Ei sa siis karda öö hirmu ega noolt, mis päeval lendab,
6ei katku, mis rändab pilkases pimedas, ega tõbe, mis laastab lõunaajal.
7Langegu tuhat su kõrvalt ja kümme tuhat su paremalt poolt, sinu külge see ei puutu.
8Aga sa vaatad oma silmaga ja näed, kuidas kätte makstakse õelatele.
9Sest sina, Issand, oled mu varjupaik! Kõigekõrgema oled sina, mu hing, võtnud oma eluasemeks.
10Ei taba õnnetus sind ega lähene häda su telgile.
11Sest tema annab oma inglitele sinu pärast käsu sind hoida kõigil su teedel.
12Kätel nad kannavad sind, et sa oma jalga ei lööks vastu kivi.
13Sa astud üle lõvide ja rästikute, noored lõvid ja lohed sa lömastad.
14„Et ta minusse on kiindunud, siis ma päästan tema; ma ülendan tema, sest ta tunneb minu nime.
15Ta hüüab mind appi ja ma vastan temale; mina olen ta juures, kui ta on kitsikuses, ma vabastan tema ning teen ta auliseks.
16Pika eaga ma täidan tema ja annan temale näha oma päästet.”

“Kes Kõigekõrgema kaitse all elab…(see) viibib alati Kõigeväelise varju all “ (Ps 91:1) Palu, et Jumala abiga võiksid jääda Tema varju alla läbi selle aasta.

Hiljuti, tänu kaljueendil, kotkapesa kohal oleva veebikaamera hämmastavatele tehnilistele võimalustele, jälgisin kahe kotkapoja munast koorumist. Imeline oli vaadata kuidas vanemad hoolitsesid nende väikeste, kondiste ja sulgedeta olendite eest. Kui nad olid alles paaripäevased, tabas suur torm kogu seda piirkonda. Emakotkas sirutas rahulikult oma tohutud tiivad laiali ning väikesed olid nende all täielikus turvapaigas. Nii kaua kui torm kestis, ema isegi ei liigutanud, ning beebid olid nii hästi peidus, et enne tormi lõppu polnud neist mingit märki näha.

Psalm 91 väljendab laulja kindlust Jumala täielikus kaitses. Kui reaalne võib see olla kaasaja maailmas mis on täis enestapu terroriste ja tulistajaid, kasvavat vägivalda ja põgenemist? Maailmas kus sind võib tabada vähk või mõni muu surmav haigus, ning kus keset jätkuvaid majanduskriise töökoha püsimise kindlust praktiliselt pole? Kas Jumal tõesti kaitseb meid kõigi võimalike ohtud eest, kui Teda jätkuvalt palume?

Uus Testament on otsekui suurendusklaas, mille läbi näeme selgemini ka Vana Testamenti ja see psalm ei ole siin erand. Tegu ei ole raudkindla väitega, et meile ei sünni kunagi midagi halba, kui seda psalmi pidevalt plavetame. Mt 4:6-7 näitab, et kui kurat üritas Jeesuse komistama panna, kasutas Jeesus selle sama psalmi salme 11 ja 12, kuid Jeesus vastas ka, et inimene ei peaks Jumalat hakkama proovile panema.

Mõnes mõttes on samasugused suured tõotused nagu Ps 91 ka Rm 8:38-39. Ja seda hoolimata sellest, et eelnevad salmid Rm 8:35-37 räägivad otseselt kannatuse ja ähvardavate ohtude reaalsusest. Jah, me võime kindlad olla, et Jumal on alati meiega, isegi siis kui peame läbi minema piinarikastest kogemustest. Võime usaldada Jumalat ja olla kindlad, et mitte keegi ei saa rebida meid Jumala käest ära (Jh 10:28-29). Võime usaldada Jumalat, et meie saatus on Temas kindlustatud. Ja vaadates Piibli viimaseid lehekülgi leiame sealt lihtsa, aga võimsa Ilmutuse raamatu sõnumi: Jeesus võidab! Ja Temale paneme kogu oma lootuse ja usalduse. Temas on meie elu parim kindlustus.

 
Kui oled täna mingis ohtlikus olukorras, kujutle mõttes endale ette neid tohutuid tiibu. Tema suudab sind kaitsta igas olukorras ja Temas leiad sa varju.

Selle kommentaari autor: Cornelis Bennema