Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Viimaks ometi head uudised!

Neljapäev, 22. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 3:21-31

Õigusemõistmine usu läbi
21Nüüd aga on ilma Seaduseta saanud avalikuks Jumala õigus, millest tunnistavad Moosese Seadus ja Prohvetid,
22see Jumala õigus, mis tuleb Jeesusesse Kristusesse uskumise kaudu kõigile, kes usuvad. Siin ei ole erinevust,
23sest kõik on pattu teinud ja ilma jäänud Jumala kirkusest
24ning mõistetakse õigeks tema armust päris muidu, lunastuse kaudu, mis on Kristuses Jeesuses,
25kelle Jumal on seadnud tema veres lepitusohvriks usu kaudu, et näidata üles oma õigust sellega, et ta kustutas varem tehtud patud
26oma jumalikus sallivuses, et näidata üles oma õigust praegusel ajal, et tema ise on õige ja teeb õigeks igaühe, kes usub Jeesusesse.
27Kus on nüüd kiitlemine? See on välistatud. Millise seaduse läbi? Kas tegude seaduse läbi? Ei, vaid usu seaduse läbi.
28Me ju arvame, et inimene mõistetakse õigeks usu läbi, Seaduse tegudest sõltumata.
29Kas Jumal on üksnes juutide Jumal? Eks ta ole ka paganate Jumal? Jah, ta on ka paganate Jumal!
30Jumal on üksainus ja tema teeb usu läbi õigeks nii ümberlõigatu kui ümberlõikamatu.
31Kas me siis tühistame Seaduse usu läbi? Ei sugugi! Me vaid kinnitame Seadust.

Kas su usk vajab uut innustust? Võta selleks täna aega.

“Nüüd aga…” Oleme just lugenud lõiku, mis on ilmselt kõige olulisem üksik kirjakoht, mida kirjutatud on. Siin on Pauluse väidete põhisõnum tema kirjas roomlastele. See on aga väga tihedaks pakendatud ja esmapilgul mitte väga lihtsalt mõistetav. Nagu ka eilne tekst, osutab see teoloogilisele põhimõttele, mida Paulus hiljem oma kirjas lähemalt selgitab. Need on elusid muutvad ja ajalugu tegevad sõnad.

 Luther astus julgelt välja tema ajal kirikus leviva korruptsiooni vastu, mis toimis peamiselt indulgentside müügi kaudu - nende abil lootsid inimesed osta endale päästet . Luhter rõhutas seepärast päästet kui mitteostetavat, vaid tasuta kingitust, mille saab vastu võtta üksnes usu kaudu. Jeesus suri meie eest, kandes meie pattude karistust selleks, et meie saaksime riietada end Tema õigsusega.

Õigsuse all pidas Paulus silmas ilmselt  “lepingust tulenevat õigust” - “õigus” (s 21 -righteousness) ja “õigus”(s 25 - justice) kannavad sama mõtet.

Asja tuum on ikkagi selles, et me kõik oleme eksinud ja pattu teinud, ega saa ise endid päästa. Jumal sekkus otsustavalt ajalukku, läkitades Jeesuse Kristuse, kes ennast meie kõikide eest ohvriks tõi. Jeesuse veri valati selleks, et Jumala õigsus võiks saada nähtavaks kõikidele inimestele. Ja Paulus oli üleni haaratud Jumala sellisest järjekindlusest, ligitulemisest inimesele ning Jumala loomuse sirgjoonelisusest.

Viimsel päeval langetatakse otsus iga inimese üle, vaatamata tema rassile, staatusele, vm - selle põhjal, kas ta uskus ja usaldas Jeesust. Tungigu siis Jeesuse elu ja ilmutuse ime sügavale meie südamesse ja olemusse.

 
“Me ülistame Sind siin, su jalge ees, kus viha ja arm kohtuvad ning süüdimõistetud maailm pestakse puhtaks armastuse kirgas-selges jões.”

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson