Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaba uueks eluks

Kolmapäev, 28. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 6:1-11

Ühendus Kristusega vabastab patust
1Mis me siis ütleme? Kas püsida patus, et arm suureneks?
2Ei, mitte sugugi. Meie, kes oleme patule surnud, kuidas saaksime selles veel elada?
3Kas te siis ei tea, et kes me iganes oleme Kristusesse Jeesusesse ristitud, oleme ristitud tema surmasse?
4Me oleme siis koos temaga maha maetud ristimise kaudu surmasse, et otsekui Kristus on äratatud üles surnuist Isa kirkuse läbi, nõnda võime ka meie käia uues elus.
5Sest kui me oleme kasvanud kokku tema surma sarnasusega, siis võime seda olla ka ülestõusmise sarnasusega,
6teades, et meie vana loomus on koos temaga löödud risti, et see patune ihu kaotataks, nii et me kunagi enam ei orjaks pattu.
7Sest kes on surnud, see on patust vabaks mõistetud.
8Kui me oleme aga surnud koos Kristusega, siis usume, et me ka elame koos temaga,
9teades, et Kristus, olles üles äratatud surnuist, enam kunagi ei sure; surm ei valitse teda enam,
10sest mis ta suri, seda ta suri patule üks kord ja alatiseks, aga mis ta elab, seda ta elab Jumalale.
11Nõnda arvestage ka teie endid olevat surnud patule, aga elavat Jumalale Kristuses Jeesuses.

Kui harjunud oled läbikukkumistega oma usuteekonnal? Kui sageli rahuldud paremuselt teise valikuga? Mil määral suudad teha kompromisse ning toime tulla lüüasaamisega? Palveta, et võiksid paremini mõista, kuidas sellistesse asjadesse suhtuda kui oled Kristuses.

"Issand, ava mu silmad. Aita mul veel selgemini näha kogu ulatuses, mida tähendab, et võin olla Kristuses! Aita mind näha mu elu Sinu silmade läbi."

Kas Jumala arm võiks tähendada seda, et pole vahet, kuidas me elame, sest Jumal andestab meile nagunii? Just sellist suhtumist kritiseerib Paulus tänastes salmides. Tema sõnul näitab taoline mõtteviis, et inimene on oma päästet Kristuses totaalselt vääriti mõistnud ning ka alahinnanud.

 Läbi Kristuse lunastuse ei saanud me pelgalt oma eksimusi andeks ja õigeks Jumala ees (kuigi ka see on juba kirjeldamatult suur õnnistus), vaid hetkest, kui astusime jüngriks olemise teele (sest Pauluse jaoks on meeleparandus, usk, ristimine ja Püha Vaimu vastu võtmine kõik üks ja seesama sündmus) toimus ka meie fundamentaalne ümberpaigutumine vaimses sfääris.

Enne oli meie koht Aadamas (Rm 5:12-21) kus meie patt ei olnud mitte niivõrd eraldiseisvad eksiteod, vaid orjastav vägi, mis valitses ja kontrollis (kõike) seda, mida tegime oma ihus (s 6). Selles vanas asukohas, oli patt vältimatu, kuid nüüd, kui oleme “Kristusesse ristitud” (s 3), oleme  “Temaga ühendatud/ Temasse kinnitatud” (s 5) - Tema surmas ja ülestõusmises. Ja see, mis on tõde Kristuse kohta on tõde ka meie kohta. Tema surm meie eest, oli ühtlasi meie vana loomuse surm Temas. Tema ülestõusmine oli meie uue loomuse algus, mida jagame Temaga ning mis teeb võimalikuks täiesti teistsuguse, uue elu.

Kristuse jüngriks olemine on esmalt ja kõigepealt just paiknemise küsimus. Kui esimesed inimesed tegid pattu, siis tuli Jumal aeda hüüdes inimesi: “Kus te olete?” (1Ms 3:9), sest inimesed olid end Tema eest peitnud. Kristuses olles aga me elame Jumala ligiolus! Ja kui kiusatus tuleb, siis ütleb Jumal: “Pea meeles, kus sa nüüd oled!” Kui Martin Luther koges kiusatust või vaimset vastupanu, siis ütles ta: “Ma olen ristitud! Ma ei ole enam selles vanas pimedas kohas!”.

Sa oled nüüd teises kohas, ütleb Paulus, ning seepärast arvesta nüüd kogu seda patu matemaatikat teisiti (s 11). “Arvesta” - tähendab: tee kalkulatsioon. Paulus kordab, et Kristuse surm ja ülestõusmine omavad otsustavat tähendust meie elu jaoks - ja mitte ainult õigeksmõistmiseks. Patt jääb endiselt üheks meie ees olevaks valikuks, aga selle valimine ei ole enam paratamatus või vältimatus. See ei pea enam valitsema ega saa enam nõuda meilt kuuletumist (s 12).

Kristuses olemine ei tähenda üksnes staatuse muutumist Jumala ees, vaid ka võimalust kogeda ja elada muutunud elu Temas. Jumala arm mitte ainult ei andesta, vaid see transformeerib, muudab! Meie füüsiline paiknemine koos kõige ümbritsevaga ja välispidise rõhumisega ei pruugi olla muutunud, kuid me ise ei ole enam selles paigas kus enne olime!

 
Selline uus elu on meie käeulatuses, võtmiseks. Kutsu siis Püha Vaim appi, et Ta maaliks sulle pildi sellest, mida see uus sinu elu jaoks võib tähendada. Ja ütle Talle “Jah!” ning jäta see “vana mina” kaugele maha.

Selle kommentaari autor: Graham Cray