Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püha Vaimu headus

Teisipäev, 20. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 16:5-15

Maailm ja Tõe Vaim
5Aga nüüd ma lähen tema juurde, kes minu on saatnud, ja keegi teist ei küsi minult: „Kuhu sa lähed?”
6Kuid et ma seda teile olen rääkinud, siis on kurbus täitnud teie südame.
7Kuid ma ütlen teile tõtt: teile on parem, et ma lahkun, sest kui ma ei lahkuks, ei tuleks Lohutaja teie juurde, aga kui ma ära lähen, siis ma saadan tema teie juurde.
8Ja kui ta tuleb, siis ta toob maailmale selguse patu kohta ja õiguse kohta ja kohtu kohta:
9patu kohta, et nad ei usu minusse;
10õiguse kohta, et ma lähen Isa juurde ja teie ei näe mind enam;
11kohtu kohta, et selle maailma vürst on süüdi mõistetud.
12Mul on teile veel palju öelda, aga teie ei suuda seda praegu taluda.
13Aga kui tema, Tõe Vaim, tuleb, juhib ta teid kogu tõesse, sest tema ei räägi iseenesest, vaid ta räägib, mida kuuleb, ja ta kuulutab teile tulevasi asju.
14Tema kirgastab mind, sest ta võtab minu omast ja kuulutab teile.
15Kõik, mis on Isal, on minu päralt, seepärast ma ütlesin, et ta võtab minu omast ja kuulutab teile.

Uurimused näitavad, et enamik inimesi kogeb süütunnet suure osa oma elust. Võib see olla hea? Mida arvad sa Püha Vaimu tööst? Millised võiksid olla Tema prioriteedid täna?

Jüngreid tabab järjekordne kurbuselaine, kui Jeesus teatab neile oma lahkumisest (s 5,6). Siiski ütleb Jeesus, et Tal on hea põhjus lahkumiseks (s 7), sest vaid siis kui Tema läheb  - et surra ristil - sünnib see, et Püha Vaim saab tulla meie sisse elama.

Ning Püha Vaimu headus seisneb selles, et Ta ilmutab meile, kui suures hädas oleme ilma Jeesuseta. Jeesus ise võtab selle kokku salmis 8 ning kordab hiljem pikemalt salmides 9-11. See on arm, et Püha Vaim ilmutab meile meie pattu, Jumala õigsust ning kohtumõistmise reaalsust. See on karm arm - aga see sunnib meid risti alla…

Kahjuks on meie arusaamine Pühas Vaimust ja Tema tajumine sageli piiratud. Tänane kirjakoht rõhutab eriliselt milline on Püha Vaimu roll uskliku elus ja mis on see kasu millest Jeesus jüngritele räägib. Ainult siin, räägib Jeesus ka Püha Vaimu tööst uskmatus maailmas, inimeste keskel, kes enamasti mässavad oma Looja vastu.  Ka jüngrite ülesanne kuulutada evangeeliumi saab jõustatud ning juhitud just Püha Vaimu poolt. 

Püha Vaimu ülesanne on põhiliselt veenmine, mõnikord kirjeldatakse seda ka kui vastutusele võtmist või hagi esitamist. Ta veenab maailmas elavaid inimesi nende patu reaalsuses, tõelises olemuses ning tõsiduses (s 9), õigsuse tegelikus loomuses (s 10) ning kohtumõistmise vältimatuses (s 11). Vaim paljastab nimeste mässu ning Jumala armust keeldumise. Inimsüdame süüdiolek saab avalikuks - sest Jeesuse surm ja ülestõusmine toovad esile Tema kui Jumala Õige olemuse - paljastades samas ülejäänud inimeste süü ( Ap 2:24, Ap 2:36-37). Vaim ilmutab ka et see, keda ristil tegelikult hukka mõisteti oli hoopis saatan, kes sealtpeale on  “välja aetud” ning on nüüd hukkamõistetuna ootamas oma viimset karistust viimasel kohtupäeval (Jh 12:31; Ilm 20:10).

Nii näeme kuidas Püha Vaim on visa ja veenev advokaat, kes toimib koguduse kaudu tuues inimesi tõe tundmisele ja veendumusele. Aga samas on Ta ka parim nõustaja, kes evangeeliumi hea sõnumi kohandab iga inimese südamele kohaseks, ilmutades neile kui väga nad vajavad Päästjat. Selline Vaimu töö on suur julgustus igale inimesele, kes kogeb Tema toimimist oma elus ning seda, kuidas Vaim jätkuvalt austab Jeesust ja kuulutab Teda ja Tema päästet nende südames.

 
Täna Jumalat Tema Vaimu eest! Palu, et Vaim armuga võiks sulle ilmutada su patu ning juhtida sind risti alla, kus Su patu eest maksis Jeesus täieliku hinna. Palu, et Püha Vaim aitaks sul rohkem näha ja kogeda Jeesust, olle Temaga veel sügavamas suhtes.

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge