Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kahtlev Toomas?

Kolmapäev, 4. Aprill 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 20:24-31

Jeesus ilmub Toomale
24Aga Toomas, keda nimetatakse Kaksikuks, üks kaheteistkümnest, ei olnud nendega, kui Jeesus tuli.
25Teised jüngrid ütlesid nüüd talle: „Meie oleme näinud Issandat.” Aga tema ütles neile: „Kui ma ei näe tema käte sees naelajälgi ning ei pista oma sõrme naelte asemeisse ega oma kätt tema külje sisse, ei usu ma mitte!”
26Ja kaheksa päeva pärast olid ta jüngrid taas kodus ja Toomas nendega. Uksed olid lukus, aga Jeesus tuli, jäi seisma nende keskele ja ütles: „Rahu teile!”
27Seejärel ta ütles Toomale: „Pane oma sõrm siia ja vaata minu käsi ning pane oma käsi ja pista mu külje sisse ning ära ole uskmatu, vaid usklik!”
28Toomas vastas talle: „Minu Issand ja minu Jumal!”
29Jeesus ütles talle: „Kas sa usud seepärast, et sa oled mind näinud? Õndsad on need, kes ei näe, kuid usuvad.”
Evangeeliumi kirjutamise eesmärgist
30Jeesus tegi jüngrite ees veel palju muid tunnustähti, mida ei ole sellesse raamatusse kirja pandud,
31aga need on kirja pandud, et te usuksite, et Jeesus on Kristus, Jumala Poeg, ja et teil uskudes oleks elu tema nimes.

On muserdav kui inimesed su ümber kommenteerivad asju, mida nad on kogenud, aga millest sina oled ilma jäänud.

Olen palju mõtelnud Tooma peale ning minu arvates pole see õiglane, et talle alati viidatakse kui “uskmatule” või “kahtlevale” Toomale. Uus Testament ei nimeta teda kunagi nii. (Vastupidiselt  Juudale, keda nimetades on peaaegu alati lisatud silt “see, kes tema reetis”). Samuti on huvitav, et Johannese evangeelium, mis kirjutati selleks, et uskmatuid usule tuua - räägib ainsana Toomast veidi põhjalikumalt. 

Tundub, et Toomas on oma loomult pessimistlik. Jh 11:16 ütleb ta soovitades Judeasse minna teistele jüngritele: „Lähme meiegi (Laatsaruse juurde), et temaga koos surra!”. Ja sellega ei väljenda ta mitte kahtlemist vaid pühendumist ja julgust (Mk 9:24). Tema küsimus Jeesusele: “ Kuidas me võime teada teed?” saab Jeesuselt aulise vastuse “Mina olen tee, tõde ja elu” (Jh 14:5-6). Ja hiljem kohtame teda koos Peetrusega kala püüdmas (Jh 21:2).

On suur vahe uskmatuse ja kahtlemise vahel. Toomas kahtles, kuid ta soovis lihtsalt ise veenduda selles, mida teised väitsid end näinud olevat. Kas sina ei tahaks, kui oleksid tema asemel? Ja Jeesus vastas tema vajadusele. (Muide kuidas Jeesus teadis, mida Toomas oli öelnud, et vajab tõendeid - kas Jeesus oli ka siis jüngrite keskel aga nähtamatuna?) Saanud kinnituse sellest, mida ta nägi, oli Toomas esimene kes kuulutas oma isiklikku pühendumist oma Issanadale ning Jumalale. Ta ütles tegelikult rohkem kui ise aru sai: tema sõnad on saanud trompeti hüüuks tulevastele jüngritele, võtta oma rist ja järgida igapäevaselt Jeesust.

Selles loos saab uskmatuseks, mis otseselt vastandub usule, nimetada pigem juutide vaimulike juhtide reaktsiooni.

 
“Ma usun, aita mind mu uskmatuses!” (Mk 9:24)

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson