Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuspool on Siion?

Pühapäev, 15. Aprill 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 87

Siion, rahvaste ema
1Korahi laste lugu ja laul. Tema alusmüür on pühadel mägedel -
2Issand armastab Siioni väravaid rohkem kui kõiki Jaakobi hooneid.
3Auväärseid asju räägitakse sinu sees, sa Jumala linn. Sela.
4„Ma nimetan Rahabit ja Paabelit minu tundjateks. Vaata, Vilistimaa ja Tüüros koos Etioopiaga - need on seal sündinud.”
5Aga Siionist öeldakse: Mees mehelt on nad seal sündinud, ja tema, Kõigekõrgem, asutab seda.
6Issand loeb ära, kui ta rahvast kirjutab raamatusse: „See on seal sündinud.” Sela.
7Ja lauldes ning ringtantsu tantsides hõisatakse: „Kõik mu allikad on sinus!”

Ülistus on jätkuv Jumalale alistumine. Mõtiskle, mida “alistumine” tähendab sinu jaoks.

Praeguse ülikiire kommunikatsiooni ja transpordi ajastul liiguvad paljud sujuvalt üle terve maailma, jäädes elama kaugele kohast kus nad kord üles kasvasid. Mõned liiguvad sõjapõgenikena, teised lähevad õppima või tööd otsima. Kolmandad harivad üles uued põllud või naudivad reisimist pensionipõlves. Siiski ükskõik millisel põhjusel inimesed rändavad, tekib alati kiirelt kodakondsuse ja kuulumise probleem. Kus tegelikult on minu kodu? Kes on minu inimesed?

Tänane psalm räägib samuti kuulumisest ning selle võtmesõnaks on Siion (s 2,4,5,6). See nimi tähistab mäeküngast, millel asus iidne Jeruusalemm, kuhu ehitati tempel ning mis oli palverändurite sihtkohaks. Siion oli Vana Testamendi usu häll, koht, kuhu juudi rahvas koges end tõeliselt ja lähedaselt kuuluvat. See oli Jumala linn (s 3). Mõnikord kujutatakse Siioni kui ema, kes toidab ja hoiab oma lapsi (Js 66:10-13). Aga selles laulus ütleb pslamist, et kõik maailma rahvad kuuluvad siia samuti.

Psalm vaatab ettepoole väga pikas perspektiivis - üle terve maailma ning kaugele tulevikku. See kirjeldab Iisraeli usu potentsiaali ulatuda paganateni, õnnistada kõiki suguvõsasid maa peal, kutsuda ja koguda rahvaid. See vaatab edasi, Jeesuse, nelipühapäeva ja Iisraeli Kristuse evangeeliumi ülemaailmse levikuni. Nii jutustab see kuulumisest mis ei ole kitsas või geenidest piiritletud, vaid avar ning heldusest ja armust lähtuv. Ning kogudusena on see visiooni meie pärandiks. Kogudusele annab see juhise rakendada kuulumist, mida teadlikult iseloomustab etniline mitemekesisus ning multikultuursus. Me oleme kõik taevase kuningriigi kodanikud. Ja me kuulutame koos Pauluse ning teiste usklikega igast rahvusest maa peal: “Jeruusalemm….on meie ema” (Gl 4:26).

 
Kas sul on tavaks ülistada Kristust ükskõik kus oled, või piirdub su ülistus vaid kindlate paikadega? Kiida ja ülista Jumalat täna kõikjal kus liigud.

Selle kommentaari autor: John Proctor